Szeret, nem szeret? – avagy a szerencse forgandó | Christina Lauren: Nem mézes hetek

Posted on 2022. május 18. szerda Szerző:

0


Tóth Zsuzsanna |

Közeleg a nyár, a habkönnyű – a tengerparti szikrázásban kissé hunyorogva, vagy az árnyékban félig szundikálva olvasható – regények évada. (Van persze, aki az őszi esők idején kedveli az ilyesmit, bekuckózva.) A magam részéről csupán egy dolgot keresek ezekben a történetekben: épkézláb mesét, elhihető fordulatokat – és persze a „végénúgyisszerelemlesz” érzést. Mert néha vágyunk a „mesék tejére”, némi, a valóság zordságát feledtető bódulatra. Christina Lauren Nem mézes hetek című regénye pont ennyire üdítő, túl sok agymunkát nem igénylő olvasmány.

A regény sztorija kellemes és szórakoztató egyvelege a már ismert romantikus fordulatoknak; a testvérek (ezúttal) ikrek közötti szótlan játszmáknak, az önbeteljesítő jóslatoknak, a félreértéseknek és az ellenszenv álcájával induló vonzalmaknak. Az így elkészített turmixot könnyed kézzel kevergetve, némi mellékszál-izgalommal fűszerezi a szerző*, ami gonosz sejtelmekre ad lehetőséget: jaj, csak ne legyen túl édes az egész. Hogy a turmix még vonzóbb legyen, cseppen a keverékhez szerencse és balszerencse (vagy eltökélt hit, hogy ezek léteznek és segítenek), egy mesés helyszín (ahová a legtöbb olvasó csak vágyik), feltámadó féltékenység, némi erotika, baljós árnyak, végül mindehhez kellően adagolt humor, cukorba mártott szélű pohárban, citromkarikával. Ki tudna ennek ellenállni?

Nem akarnék sokat elárulni magáról a történetről, higgyék el, a fülszöveg zanzásítva elmondja az egészet. Ne készüljön senki mélyenszántó bölcsességekre, de azért remélhet – Lévai Márta rugalmas fordításának köszönhetően magyarul is – épkézláb, sőt vicces mondatokat, filmszerű helyzetkezelést, alapvetően kellemes történetvezetést. A fordulatok – bár velünk talán nem esnének így meg – emberiek, nem túl nyakatekertek, jólesően libegnek a romantikus mese és/vagy könnyed komédia határán.

*Apropó! És azt tudják, hogy Christina Lauren voltaképpen két szerző? Christina Hobbs és Lauren Billings több mint tíz éve alkotnak duóban, számot díjat elnyerve, megfilmesített sztorikat tudva maguk mögött. (A Nem mézes hetek filmes tervei 2021-ben készültek el. Remélem, hogy hamarosan azzal is el lehet tölteni laza másfél órát!)

Christina Hobbs * Lauren Billings

Christina Lauren: Nem mézes hetek
Fordította: Lévai Márta
21. Század Kiadó, Budapest, 2022
351 oldal, teljes bolti ár 4499 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 3368 Ft,
e-könyv változat 2690 Ft
ISBN 978 963 568 1853 (papír)
ISBN 978 963 568 1914 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Olive Torres már megszokta, hogy ő az ikerpár peches fele. Mintha átok sújtaná: olyan balszerencsés, hogy az szinte már komikus. Bezzeg az ikertestvére, Ami mindent bezsákol. Ami igazi bajnok… még a lakodalma is szinte ingyen van a különböző akcióknak és nyereményeknek köszönhetően. Olive-ot csak egy dolog zavarja a pechszériájánál is jobban: Ami esküvőjén az egész napot a vőféllyel kell együtt töltenie, aki nem más, mint Olive ősellensége, Ethan Thomas.
Olive megacélozza magát a pokoli nap előtt, elhatározza, bátor képet vág hozzá, és az egészet átvészeli. De a komplett násznép ételmérgezést kap, Olive és Ethan kivételével, így aztán átmenetileg muszáj nekik fegyverszünetet kötniük, hogy Hawaiira utazhassanak. Végül is tíz felhőtlen nap megéri, hogy az ember belebújjon a friss házasok bőrébe, nem igaz?
De furcsa módon Olive mintha nem is bánná, hogy bele kell helyezkednie a szerepbe. Mintha minél inkább tettetné, hogy ő a legszerencsésebb nő a világon, annál inkább úgy érezné, hogy tényleg ez az igazság.