Oszt jónapot, kedves Marabu! | Marabu: Oszt jónapot!

Posted on 2022. április 4. hétfő Szerző:

0


Kereszty András |

Muszáj életrajzi elemekkel kezdeni. Máskülönben nem érthető, hogy hazánk vezető karikaturistája miért költ 1200 forintot arra, hogy elküldje nekünk postán az új könyvét. És így aztán mi vagyunk az első, büszke birtokosai ennek a kordokumentumnak és egyben csodás karikatúra-gyűjteménynek. A „mi” szó is értelmezést kíván. A címzett ugyanis még (inkább) a feleségem, Rehák Aranka, aki annak idején hozzásegített ahhoz, hogy Robi része lett az életünknek.

1994-től mi csináltuk a Népszavát. (A Fenyő-gyilkosság kapcsán most ezt emlegetik.) Ari volt a publicisztikai rovatvezető (Op-Ed page, az angol műveltségűeknek), én a főszerkesztő. Ez a publicisztikai rovat amerikai import volt. Egy komoly lap kötelező része: itt ütköznek a vélemények és itt jelenik meg minden nap a lap rajzolóinak véleménye is, karikatúra formájában. A mi rovatvezetőnk csodálatos gárdát hozott össze: Békési Joe-t a portréival, CZKI-t, vagyis Lehoczki Karcsit és Marabut napi rajzaikkal.

Szóval ennek majdnem harminc éve. S ez némi elfogultságot feltételez.

De most nem a múltról van szó, hanem Maraburól. Az a Népszava megszűnt. Mondjuk így, lelőtték. De Robi otthont talált a sajtó más kiadványaiban. Miként a könyv kolofonjában olvasható,  a következő lapokban jelentek meg rajzai: Hócipő, HVG, Magyar Hang, Népszabadság, Magyar Nemzet (a régi). Az ajánlás pedig: 444 rajz arról, ami csöppet sem vicces.

Pontosítsunk, a rajzok viccesek, az nem vicces, amiről szólnak. Hogyan is írja a könyv bevezetője?

Minden adott volt, hogy sikerüljön: volt kormányzati erő, válság utáni újjászülető lendület, a társadalomban megújulási vágy, uniós pénzügyi támaogatás, a német tőke és politika finnyáskodás nélküli tolóereje. Lehetett volna ebből nagy történelmi korszak is.” S az lett, ami. Ez viszont a karikatúrának kedvezett. Igaz, csak a sajtó egy kis szeletén volt kereslet a mester rajzaira. Ott viszont – miként ez a 444 rajz bizonyítja – egy életmű született.

Marabu nem durva. Nem sérteget. Szemlélődő típus. Elcsodálkozik a dolgokon. Nagyon jól rajzol. De szövegei szinte rajz nélkül is megélnek. „Vegye tudomásul, a megvesztegetés és a korrupció korszaka véget ért. Ez az összeg nekünk már hivatalosan jár!” Vagy más: „Bővült a feladatkör emberek! Mostantól nemcsak az elnök úr testi épségét kell megvédeniük, hanem a doktoriját is!” És még: „A múlt héten semmit sem loptunk. Javult valamit a népszerűségi listánk, vagy felesleges volt az erőfeszítés?

A könyv fejezetei: Zsebre tett állam, Zsebre tett ország, Zsebre tett társadalom, Lyukas zseb.

Tóta W. Árpád minden fejezet elején megszólal. Ő nem ironizál, mégis ugyanarról beszélnek. Egy mondatot érdemes Tótától idézni, ami jellemzi a könyv karakterét: „…Horthy óta nem láttunk olyat, hogy az ország első embere nyíltan, minden szégyen nélkül a maga zsebét tömje, de olyan mohón, hogy ki kell vezényelnie az egész házanépét, mert egyedül nem győzi.”

A könyvet a hvg 360 és a HVG adta ki. Aki megveszi, az unokáinak, dédunokáinak is meg tud őrizni egy nagyszerű, okos kordokumentumot arról, hogyan is éltünk OV uralma alatt.

A teljes írás elolvasható az újnépszabadság.com oldalon

Marabu (önarckép)

Marabu: Oszt jónapot! A Köztársaságtól Orbánisztánig
Tóta W. Árpád bevezetőjével
HVG Kiadó, Budapest, 2022
200 oldal, teljes bolti ár 4200 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 3570 Ft,
ISBN 978 963 565 2228

* * * * * *
A könyv kiadói fülszövege

„Minden adott volt, hogy új Magyarország épüljön. Csupán néhány apróság hiányzott: tisztesség, mértéktartás, sportszerűség, szolidaritás.”
A hvg360 első könyvében Marabu fanyar humorú közéleti és politikai karikatúrái három kormányzati ciklus kicsinyes, felháborító, sokszor dilettáns megközelítéseiről, eseményeiről adnak pontos látleletet. A szellemes rajzokon megörökített, immár történelmi jelentőségű pillanatok megmutatják, milyen sok apró lépéssel vezettek át minket a Magyar Köztársaságból ebbe a sajátos államformába.

Marabu 1962-ben született, de még nem Marabuként.
Eredeti szakmáját felelőtlenül félredobva képregények rajzolásába kezdett, majd a rendszerváltás közéleti, politikai újságviccek rajzos világába sodorta, ahol végleg ott ragadt. 1990-től megélhetési karikaturista, az eltelt évtizedek alatt számtalan alakuló, megszűnő, túlélő napilap, hetilap, havilap külső bedolgozója, és persze az interneten is felbukkan itt-ott. Rajzait kezdetben SzLR szignóval jelezte, 1992-től a Marabu nevet használja. Politikai irányultságát, szemléletét általában azok az aktuális politikusok határozzák meg, akik éppen kitolnak vele mint állampolgárral.