Életre nevel vagy elijeszt a jövőtől? | A világ legszebb meséi – Kincses Mesekönyv

Posted on 2022. március 15. kedd Szerző:

0


Fazekas Erzsébet |

A világ legszebb meséi – olvasom a borítón. Mesekutatók – például az itt sok könyvével szereplő Boldizsár Ildikó (lásd itt) alaposan feltérképezte (kategorizálta) a meséket és szerepüket egyes traumák feldolgozásában. De talán mindez mégsem ad választ arra a kérdésre: milyen is lehet a szép mese. Elandalít? Megnyugtat? Boldoggá tesz? Megnevettet? Az itt olvashatók közül némelyik talán elgondolkodtat, ami persze egyáltalán nem csekélység. Amin elgondolkodunk, abból akár tanulunk, okulunk, attól gazdagodunk is.

Pillantsunk a tartalomra is. Ez a Kincses mesekönyv – folytatva a Benedek Elek-válogatásból, majd a magyar népmesék írók által feldolgozott változatait kínáló Rubintos gyűjteményből álló sikeres sorozatot – az európai sokszor kiadott mesekincsből ad merítést, többek között a Grimm testvérek hátborzongató német gyűjtéséből, meg a mindig szomorú Andersentől.

Az e könyvbe válogatott mesék értékét főként az adja, ha az őket felolvasó felnőtt minden esetben levonja belőlük a tanulságot, és felfedezését – gyereknyelven, egyszerűen – meg is osztja a mesével elszórakoztatott gyerekkel. Hiszen magától ő ezt csak a hosszabb-rövidebb tanulási folyamat végén tudja megtenni. Feltéve, ha a korábbi meseolvasások alkalmával apa/anya/nagyi/nagyobb testvér/rokon/óvónő (stb.) segítette, hogy megértse, mit is akartak közölni vele. Például, hogy miért volt olyan bölcs a harmadik kismalac, az okoska. Meg, hogy milyen káros, ha valaki annyira buta (naiv, hiú, irigy), hogy nem képes megérteni barátainak jószándékú tanácsát. Aki saját érdekét sem ismeri fel, védelmezni sem tudja – mint az ostoba kiskakas, akit háromszor kapott el a róka, aki viszont pontosan tisztában volt az „emberi” butaság sokféleségével.

Így érkezünk el a lényeghez. Minden mesebeli állat helyébe embert kell képzelni: magunkat. Ez annál könnyebben megy, minél inkább gyerekkorú a mesehallgató. Vagy minél tapasztaltabb az idős olvasó (aki esetleg még mást is áthallani vél, például az ostoba császár új ruhájáról szóló történetből.)

Felnőtt korunkra azért mi is megtanuljuk, hogy minden fabula, így az összes állatmese is, rólunk szól. A mi jó és rossz tulajdonságainkról. Értékeinkről vagy azok hiányáról, és mindarról, ami ezekből következik. Minden, ami nekünk szól – rólunk szól.

Ennek a kötetnek a darabjai is – félretéve a címlap túlzását – inkább a világ legtöbbet olvasott, legfelkapottabb, így a legismertebb meséi. Azok, amelyeket több más kultúra is átemelt a saját mesevilágába, majd az ott meggyökeresedett történetek a helyi kultúrához szabott neveket, környezetet, mellékszereplőket kaptak.

Nagymamaként szeretnék sokat olvasni négy unokámnak. De ahogy nőnek, egyre kevésbé hagyják. Olykor elkezdenek maguktól, maguknak olvasni, de ezt titokban teszik. Azt, hogy idejük nagy részében a kütyük foglalják le őket, nem is kell nagyon kifejtenem.

Biztos, mert tapasztalom is, hogy a naponta zajló változásnak, átalakulásnak nyomán korunk meseírói tollán (gépén) már születnek azok a történetek, amelyekből egyszer majd kiemelkedik a világ legszebb meséje. Mese arról, hogy fordul meg a trend, hogyan térnek vissza a gyerekek az olvasáshoz. Mesés lenne.

Bevallom, töprenkedésem nem vezetett eredményre: most sem tudom, milyen a szép mese. Sok mese valószínűleg egyáltalán nem szép. Némelyik kifejezetten hamis, hazug, torzító, félrevezető, rémisztő – mert az életben semmi sem igazán szép. Sőt…

A világ legszebb meséi – Kincses Mesekönyv
Scolar Kid könyvek
Scolar Kiadó, Budapest, 2021
Válogatta: Illés Andrea
Illusztrációk: Horváth Ildi
Fordította: Benedek Elek, Hevesi Sándor, Rab Zsuzsa
160 oldal, teljes bolti ár 4475 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 3804 Ft
ISBN 978 963 509 2826

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Vitéz királyfiak, gyönyörű királylányok, beszélő állatok, sárkányok, jó tündérek és csúf boszorkányok lakják be a világ legszebb és talán legismertebb meséit. Ezekből gyűjtöttünk össze egy csokorra valót a gyönyörűen illusztrált mesekönyvbe. Olvashatók itt Grimm-mesék, Andersen szívbe markoló történetei és a legkülönfélébb országot belakó népmesék. Hófehérke, Hamupipőke, Csipkerózsika, Rigócsőr királyfi, Jancsi és Juliska… – csak néhány cím a kötet több mint húsz meséjéből.