Kortársak és a kerettanterv | A Pagony Kiadó tanároknak szóló programja

Posted on 2022. február 2. szerda Szerző:

0


Sz. V. |

Mit olvasnak a mai gyerekek, ha olvasnak egyáltalán? Ha nem, hogyan lehet rávenni őket arra, hogy könyvet vegyenek a kezükbe? Miért nem szólítják meg őket a klasszikusok? Mi kell ahhoz, hogy megszeressék az olvasást? Ezekre a kérdésekre igyekezett válaszokat találni a Pagony Kiadó, amikor elindította általános és középiskolai tanároknak szóló programját, melynek célja, hogy a szépirodalom hasznos és élvezetes része lehessen az iskolai oktatásnak – és nem csak a magyarórán.

Az elmúlt húsz évben számos, ma már iskolákban is gyakran olvasott, oktatásban használt könyv jelent meg a Pagony Kiadónál. Ugyanakkor a digitalizáció térnyerésével az okoseszközök egyre fiatalabb korban kerülnek a gyerekek kezébe, ugyanakkor türelmük rohamosan csökkent. Egyre kevésbé érthetőek és élvezhetőek számukra az elmúlt évtizedekben az oktatásban használt kötelező és ajánlott olvasmányok – legalábbis akkor, ha előkészítés nélkül adjuk a kezükbe a klasszikusokat.

A kiadó egyik fontos célja éppen ezért az, hogy támogassa a kortárs magyar gyermek- és ifjúsági irodalom felhasználását az iskolai oktatásban. Hiszen a ma születő gyerekregények felelnek meg leginkább a mai gyerekek igényeinek – sőt lehetőséget adnak arra is, hogy párbeszédbe elegyedjenek a klasszikusokkal. Erre különösen jó példa Szabó Borbála A János vitéz-kód című népszerű regénye vagy Tasnádi István könyve, a Helló, Héraklész!

A Pagony az elmúlt években komplex programot dolgozott ki, amelynek célja, hogy a tanároknak segítséget nyújtson – figyelembe véve a kerettantervet is – a kortárs irodalom tanmenetbe integrálására. Ez nemcsak az irodalomórákat érinti, hanem az osztályfőnöki vagy az etika órát is, hiszen a könyvek sokszor fontos társadalmi, kulturális, történelmi, pszichológiai kérdésekre is reflektálnak.

A program részeként óravázlatok, módszertani segédanyagok, szöveges és képi háttér-információk állnak a tanárok rendelkezésére, amelyek egyaránt segítik az on- és offline tanítást. A kiadó honlapján külön célzott felület  kínálja a pedagógusoknak és kollégáiknak a friss híreket, szakmai cikkeket, beszélgetéseket a szerzőkkel és még sok mást. A pedagógusok rendszeres szakmai, módszertani hírlevélre iratkozhatnak fel, és a kiadó állandó, osztályoknak szóló 30%-os könyves rendelési kedvezménnyel segíti munkájukat. A karantén alatt folyamatosan elérhetőek voltak a tanároknak szóló online szakmai beszélgetések, és lehetőséget kínál találkozásra a népszerű kortárs szerzőkkel és illusztrátorokkal, továbbá online, interaktív órák szervezésére.

A kamaszoknak szóló Pagony és Tilos az Á könyvek különösen alkalmasak arra, hogy közös beszélgetés kiindulópontját képezzék – akár az iskolában a diákok és tanáraik, akár otthon a kamaszok és szüleik között – hiszen a könyvek jelentős hányada olyan témákat, sokszor problémás kérdéseket dolgoz fel, amelyeknek a kamaszkorban nagyon is aktuálisak, mégis nagyon gyakran nehéz beszélni róluk – mint a bullying (iskolai zaklatás), a falcolás, a nemi identitás kérdései, az elvált szülők, az elvesztett szülő, a családon belüli erőszak).

A programot Vinczellér Katalin vezeti, aki így fogalmazott: „Tanár, szülő és diák jó esetben szövetségesek. Mindannyiunk közös érdeke és célja, hogy az iskolai órák élvezetesek legyenek. Többek között akkor jó egy óra, ha diák is, tanár is örömét leli benne. Az eredményes tanítás egyik mutatója, ha a szülő otthon azt hallja, hogy milyen jó volt, amivel és ahogy az órán foglalkoztak. Igazi siker, ha a szülő nem azt látja, hogy gyerekének nyűg és fizikai fájdalom az olvasás, hanem izgalom és (szellemi) kaland.”

Ebben az évben tovább bővül a paletta. A kiadó új típusú pályázati rendszerben szólítja meg az óvodapedagógusokat, általános és középiskolai tanárokat, február elején pedig Pagony Podcast néven indít egy hetente új tartalommal jelentkező sorozatot, itt szülőknek, tanároknak szóló tartalmas és közérthető beszélgetések hallhatók szakemberekkel, szerzőkkel, illusztrátorokkal.

Ismerkedj meg a Pagony Podcast kínálatával!