Voltaképpen | Dr. Tina Rae, Jessica Smith: Az is oké, ha nem minden oké

Posted on 2021. december 17. péntek Szerző:

0


Tóth Zsuzsanna |

Előre kell bocsátanom, nagy tisztelője vagyok a HVG Könyvek sorozatnak. Rengeteg információt, érdekességet, új nézőpontú megközelítést olvastam már, és kifejezetten jónak találom a gyerekek, fiatalok számára készült, „junior” jelzőt viselő ismeretterjesztő anyagaikat is. Most is elégedett lehetnék, hiszen ezekben a szorongásnövelő időkben, a rossz közérzet elhatalmasodásakor mi sem lehetne időszerűbb, mint egy pozitív szemléletű, tizenéveseknek szóló „lelki segély” jellegű könyv.

Aminek egyébként a címe telitalálat. Az is oké, ha nem minden oké. Tippek és trükkök, hogy jól érezd magad a bőrödben. (Az eredeti: A Guide to Wellbeing.) Ballai Mária fordítása révén az alcím sokkal pontosabb így magyarul. A pszichológus író, dr. Tina Rae és az illusztrátor Jessica Smith mutatós könyvet hozott létre, tele voltaképpen nélkülözhetetlenebb tudásanyaggal. Jól tagolt, áttekinthető, változatos. Nem csoda-könyv, nem feltétlenül megoldásokat kínál, inkább csak kapaszkodót, lehetséges jó gyakorlatot, irányokat. A pozitív szemlélettel való találkozás, némely problémagóc leegyszerűsített, épp ezért azonosítható bemutatása sokat jelenthet a gyerekeknek – különösen az önmagukkal való találkozás, a kiskamasz kor törékeny éveiben. Ugyanakkor véleményem szerint, felgyorsult fejlődés ide vagy oda, nincs jól „belőve” a korosztály: 9+. Habár úgy vélem, a 11-12 évesek már megbirkózhatnak a szöveggel, még itt is inkább az együtt olvasást, értelmezést ajánlanám. És nem csupán az ilyen fejezetcímek miatt: A rezilencia kialakítása; Perfekcionizmus; Rögeszmés-kényszeres személyiségzavar – hanem mert az egész problémakör megkívánja a segítő felnőtt jelenlétét. (Talán az angol szövegkörnyezetben nem hatnak ezek a kifejezések ennyire elriasztóan idegenszerűnek.) Nem véletlenül jut maga a szerző is arra a következtetésre, szinte minden fejezet végén, számomra kissé idegesítően: „Ha nem érzed kellemetlennek, beszélgess erről egy barátoddal vagy egy felnőttel, akiben megbízol.”

Alapvetően nem vagyok az életvezetési tanácsokból álló könyvek híve. Csakhogy átalakult kapcsolataink korában – amikor nem csupán megváltoztak (vagy eltűntek) a közösségek hagyományos funkciói, de az igazodást, a saját hely és boldogság megtalálását nehezíti a világjárvány összes félelme és kételyei, valamint álhírek tömkelege – voltaképpen jól jöhet egy ilyen színesen összerakott, pozitív irányú segítség.

Remek lehet karácsonyi ajándékként, s az év végi hosszabb együttlétek alkalmat nyújtanak arra, hogy bekuckózva, együtt olvasgassuk a srácokkal. De nem azoknak ajánlom, akik már bajban vannak, sokkal inkább bajmegelőző jelleggel. S voltaképpen a szülőknek sem árt.

Szóval az év végi hosszabb együttléteket, a téli szünetet kihasználva együtt olvasgathatjuk a srácokkal. De nem azoknak ajánlom, akik már bajban vannak, sokkal inkább bajmegelőző jelleggel. S voltaképpen a szülőknek sem árt.

Dr. Tina Rae

Dr. Tina Rae, Jessica Smith: Az is oké, ha nem minden oké. Tippek és trükkök, hogy jól érezd magad a bőrödben
Fordította: Ballai Mária
HVG Könyvek, Budapest, 2021
64 oldal, teljes bolti ár 2900 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 2175 Ft,
ISBN 978 963 565 1030

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Akár jól érzed magad, és szeretnéd, hogy ez így is maradjon, akár összecsaptak a hullámok a fejed felett, és segítségre van szükséged, ez a könyv NEKED szól.
Pozitív szemléletű útmutatónk bevezet az önismeret, a jóllét és a mentális egészség világába. A rengeteg ötlet és stratégia segíthet, hogy elégedett, kiegyensúlyozott és boldog lehess.