Ismerős történetek — új értelmezésben | Kováts Kriszta: Biblia-show / ZsiMü

Posted on 2021. december 15. szerda Szerző:

1


Kováts Kriszta

Bedő J. István |

Emlékeznek Torma Gedeon számonkéréseire? Az Abigélből megismert vasszigorú igazgató megkövetelte a Matulában, hogy a növendékek kiválóan tájékozódjanak a bibliai versekben. A néző, olvasó, ha addig nem találkozott vele, most már ismerősként hallja Kováts Kriszta lemezének bemutatóján a Zsidó Művészeti Napok (ZsiMü) keretében.

Örömmel írtam volna, hogy a lemez új, de annyiban igaz ez, hogy csak most kerül közönség elé, holott már tavaly (2020) májusában kész volt. De hát történt, ami történt… Habár a koncert valójában mulatságos, szórakoztató bibliaóra volt, mégis előbb a nyersanyagról szeretnék beszélni.

Fábri Péter dalszövegeihez a zenéket Wolf Péter szerezte – bár gyanítom, hogy helyesebb oda-vissza ható munkáról beszélni. Fábri szövegei olykor tárgyilagos, máskor szinte jelen lévő, beleélő narrátorként tálalják – kellő sűrítéssel – a közismert bibliai történeteket. Ezeket a két testamentumból egyaránt szemezgették, így aztán belekerül a nő teremtése, a fáraó álma a sovány és kövér tehenekről, Noé megbízása bárkaépítésre, Szodoma elpusztítása a már ismert erkölcsi okokból, Lótné szófogadatlan megfordulása, másrészt pedig az újszövetségből Jézus születése és életének egy-egy fordulata. A szövegeket olykor finom irónia hatja át, ahogy a mai mesélő látja az összefüggéseket.

Kétharmad zenekarral: Fábri Flóra (csembaló), Baranyay Piroska (cselló)

Persze – hadd tegyek rövid kitérőt – a Biblia azért áll sok száz éve piedesztálon, mert történetei minden időben felhasználhatók jó példának a helyes viselkedésre vagy elrettentő erkölcsi példának. Kováts Kriszta az átkötő szövegekben rá is irányította a fényt, hogy Salamon viszonya tömérdek feleségéhez meg ágyasához – felfogható akár a hűtlenség modelljének is. Persze ezzel könnyedén kilibbenünk a történetiségből…

Fábri szövegei eltávolodnak a vers hagyományosnak vett formáitól, gyakran rímtelenek, a zene azonban rásegít, hogy a benyomás mégis az legyen, mintha mindannyiszor rímelő sorokat hallottunk volna. És nagyon kortárs mesélés is ez, hiszen a fáraó álmáról szóló dalba még a guglizás is belekerül (ti. ott nézz utána…).

Wolf Péter zenéje nagyon sokszínű, szellemes, olykor szinte opera- (musical-) ária, máskor sanzon meg táncdalfesztiválra szánható játékos tánczene (Ha visszanézel…, Mit vinnél magaddal a bárkára). Sőt: csalóka fintorral még egy olyan zenét is komponált (Az vesse rá az első követ), ami nem is a leírt muzsikában, hanem az előadásmódban adja a többletet a klezmeres hajlításokkal.

Kétharmad zenekarral: Baranyay Piroska (cselló), Keönch László (most éppen vokál)

Na, de! Kérem szépen, egy vérforraló dal? Ugyanis ez meséli el Salome táncát (tetszenek tudni, amit az utókor leginkább hét fátyol kiegészítéssel ismer) – és a vége is véres: a tálcán Keresztelő (szent) János feje… jujjj. Mi más lehetne, mint tangó?

Kováts Kriszta mindehhez alkalmazkodik, néha perzselően csábító, követelő Salome, máskor a betlehemi csillag csodáját suttogja, mintha ő lenne a fogadós érzékenyebb lelkű felesége, aki igyekszik komfortossá tenni a betlehemi istállót, Noé bárkája kapcsán a hatvanas évek csicsergős énekes lányait imitálja, úgy pakolja csacsacsára a saját világát.

A fáraó álmának ironikus magyarázója felesel a zenekarral is, amikor többször is nyolcnak számolja a kövéreket elfogyasztó (ragadozó?) hét sovány tehenet. És himnikus szépségeket mutat fel egy alapjában egyszerű dallamban (Mindennek ideje van; Prédikátor 3), illetve a Pál-levélben (Róma 9.16): (a könyörület/kegyelem) Nem azé, aki küzd… Érdemes elolvasni az Abigélt újra, csak ennyit javaslok.

Számomra a legbravúrosabb volt a Bábelről szóló, amely egy darabig leginkább domesztikált rap, majd egyszerre átvált charlestonba és még az összezavarodott nyelvet bemutató összekeveredett mondatokat is produkál – és az előadó nem gabalyodik bele…

Kováts Kriszta sokszor feszegeti előadásain a határokat, hol dalai témáival, hol mással: most a zenekíséret is meglepetés: egy meglehetősen klasszikus barokk trió adja a hátteret: Baranyay Piroska játszik csellón, Fábri Flóra csembalón, Keönch László hegedűn, de ők a vokáltrió is, és ha kell, Keönch még beat-boxol, dobol. (De lehet, hogy még tesz mást is, amit nem vettem észre.) A halk szavú csembaló a hangosításnak köszönhetően tökéletes könnyűzenei szólóhangszerré is válhatott; ezen csak azért nem lepődtem meg, mert a hatvanas években volt szerencsém hallani bugit – csembalón…

Fábri Flóra

Fábri Flóra

Valódi Biblia-show a műsor és a lemez, van benne fenség és játékosság – igen szerethető. És természetesen már kész is a cédé, lehet beszerezni, hallgatni, élvezni.

Olykor talán még el is gondolkodni rajta.

Fotók: Merkl Tamás

Kováts Kriszta: Biblia Show
Szövegek: Fábri Péter * Zene: Wolf Péter
Gryllus Kiadó, Budapest, 2020
teljes bolti ár 3490 Ft,
Kód: 5999860168133

1. Mindennek ideje van 2:50
2. A nő teremtése 2:52
3. Ha egy igaz embert mutatsz nekem 1:55
4. Betlehemi csillagunk 1:50
5. A jövő mindig másoké 4:21
6. Bábel 3:50
7. Hűség 2:59
8. Csábító és nőfaló 3:14
9. Eddig kellettem 3:24
10. A gyilkos vágy 2:34
11. A fáraó álma 3:46
12. Az vesse rá az első követ 3:20
13. Ha visszanézel 2:33
14. Mit vinnél magaddal a bárkára 2:45
15. Nem azé, aki küzd 3:04
16. Zeng a szózat 3:23