Csuda jó móka! | Vibók Ildi: Állati dumák

Posted on 2021. október 24. vasárnap Szerző:

0


Tóth Zsuzsanna |

Sokat gondolkodtam, hogyan osszam meg a könnyed hangulatot, felhőtlen izgalmat, amit egy gyerekeknek szánt (ráadásul természettudományos indíttatású) könyv olvasásakor éreztem, anélkül, hogy bármennyire is elbagatellizálnám a mű jelentőségét. De nemigen tudok mást írni, mint hogy rengeteget tanultam belőle, miközben remekül szórakoztam. Vibók Ildi – már ez a sima Ildi is nagyon barátságosan hangzik – figyelemreméltó kis művet tett le az asztalra. Az Állati dumák – avagy hogy kommunikálnak az állatok pont olyan könyv, aminek sem külcsínje, sem belbecse nem riasztja el a srácokat: vonzó és mulatságos.

Hát lehet-e például nem mulatni azon, már az első lapokon, hogy: „Ezek pedig hidráék. Éppen olyanok, mint egy csomó nyeszlett, a feje tetején álló, nagyon ideges gyökér, de ők már többsejtűek. Egyébként ki nem állhatják amőbáékat, miattuk ilyen parázósak. Na most, amikor egy hidra üzenget a láthatatlan anyaggal a nagyvilágnak, hogy – Hahó, többi gyökér, én is itt vagyok! – akkor erre a jelre nemcsak más hidrák figyelhetnek fel, hanem minden arra tébláboló amőba is, és ha egyikük elkapja az üzenetet, és megtalálja az üzengetőt, lazán bepuszilja.”

A humor mellett a másik nagy erénye a könyvnek, hogy könnyedén és világosan elmagyarázza bizonyos fogalmak jelentését, pedig, ha jobban megnézzük, eléggé ijesztő szavak kerülnek itt elő: kommunikáció, feromonok, kémia, receptor, ivadékgondozás, infra- és ultrahang stb.

De ahogyan ezek szóba kerülnek, rögtön világos értelmük lesz… És persze vannak még izgalmasabb dolgok is, mint például hogyan szereznek maguknak párt az állatok; vagy mi a véleményük az utódok neveléséről – s majd minden jópofa megvilágítást kap azáltal, hogy felmerülnek párhuzamként az emberi viselkedésminták. (Még a rendcsinálási szokások is szóba kerülnek – mindenféle didaktika nélkül.) Igor Lazin illusztrációi remekül passzolnak a könyv laza hangvételéhez, és még élvezetesebbé teszik lapozgatását.

Mindaz pedig, ami szóba kerül, lehet izgalmas beszélgetések tárgya családi környezetben, kirándulásokon, barátokkal egymás közt. Az ajánlás szerint 7–12 évesek a célközönség, de biztos vagyok benne, hogy bár 12 évnél idősebbeket is könnyedén le tud kötni, a kisebbeknek még kell némi szülői segítség (jóízű együtt-dumcsi) a pontosabb befogadáshoz. De remek kiindulópont lehet tábori foglalkozásokon és a tanítási órákon is.

A vékonyka kötettel csak egyetlen bajom volt: bőven kedvem lett volna folytatni, amikor a végére értem!

Vibók Ildi

Vibók Ildi: Állati dumák
– avagy hogyan kommunikálnak az állatok

Pagony Kiadó, 2021
112 oldal, teljes bolti ár 2790 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 2370 Ft,
ISBN 978 963 587 0219

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Szokták neked mondani, hogy nem értesz a szóból, ha a sokadik felszólításra sem indulsz el mosakodni?
Szerinted a halapuka hogyan mondja el a kicsinyének, hogy ideje lefeküdni aludni?
A denevérmama hogyan találja meg a több ezer fős denevércsapatban a kicsinyét?
Az egysejtűek hogyan tudnak jelezni a haverjaiknak, ha veszély közeleg?
És a tigris minek karmolja szét a fa törzsét, a madarak miért növesztenek feltűnő színű tollakat?
Vibók Ildi legújabb könyvében fény derül rá, hogy miképp kommunikálnak szaggal, ízzel, kémiai jelekkel, hanggal, látvánnyal, mimikával, érintéssel az állatok. Mert nemcsak beszélgetni lehet, hanem feromonnyomokat hagyni, grimaszolni, dürrögni, táncolni és kurkászni is.