Októbertől decemberig | Zsidó Művészeti Napok újratöltve!

Posted on 2021. október 15. péntek Szerző:

0


Xénia |

Mindannyiunk élete „pause” állapotba került a világjárvány miatt az idei év első felében, így az eredetileg májusra tervezett Zsidó Művészeti Napok programjai is elmaradtak, de nem véglegesen, hiszen a zsidó kultúra iránt érdeklődők nagyon várják a meghirdetett koncerteket és előadásokat.

A megváltozott helyzethez alkalmazkodva rendhagyó módon 2021 októberétől decemberig tart a zsidó kultúra ünnepe, a ZsiMü! Programjaiban a már jól ismert helyszíneken izgalmas előadások, egyedi felállású zenei formációk, népszerű művészek szerepelnek, és lesz egy különleges kiállítás is.

A MOMKultban október 17-én a Budapest Bár koncertje várja a közönséget. A Farkas Róbert által vezetett népszerű zenekar estjéről idén sem hiányozhat valami fűszer, idén a kortárs magyar szépirodalom jeles képviselője, Grecsó Krisztián közreműködik estjükön. A kitűnő író egyedi humorával, megérintő írásaival egészíti ki a zenekar és énekesei – Behumi Dóri, Kollár-Klemencz László, Lovasi András, Németh Juci, Szűcs Krisztián – nagyszerű muzsikáját.

November 27-én a Karády Katalinról szóló jazz-sztorit tűzi műsorára a ZsiMü, Ópiumkeringő címmel, szintén a MOM-ban. A legendás dalokat a Modern Art Orchestra kíséretével hallhatjuk, Fekete-Kovács Kornél vezetésével. A felejthetetlen hangú, legendás színész-énekesnőt Pataki Szilvia alakítja. A koncert-színházi előadáson elhangzó zenéket Subicz Gábor egyedi hangszerelése teszi különlegessé.

Meghitt, kedves családi élmény várja a gyerekeket és szüleiket a Frankel Zsinagógában a Hanuka első napján, november 28-án délelőtt. Bíró Eszter a Makkabeusok győzelméről, a kis korsó cseppnyi olajának csodákkal teli történetéről mesél a gyerekeknek, dalait állandó zenekara kíséri.

Decemberben még több izgalmas programot ígér a ZsiMü!

December 2-án kihagyhatatlan a klasszikus zene kedvelői számára az Aranykor című hangverseny a Zeneakadémián. Arany a kor, ugyanis Goldmark, Korngold, Goldschmidt műveit szólaltatja meg Korcsolán Orsolya (hegedű), Bonnyai Apolka zongorakíséretével

Mácsai Pál rendszeres fellépője a Zsidó Művészeti Napoknak, idén december 8-án a Befogad és kitaszít a világ című Villon-estet hozza el a nézőknek Huzella Péter társaságában, amelyre szintén a MOM-ban kerül sor.

Másnap, december 9-én, Kováts Kriszta Biblia-Show című lemezbemutató koncertjét is a MOM-ban láthatják. Az énekes-színésznő témái ismerősek, hiszen az európai, azon belül a zsidó-keresztény kultúra alaptörténeteit (Noé bárkája, a bábeli torony, a fáraó álma, a betlehemi csillagok…) formálták dalokká, de ahogy a korábbi években, a művész és szerzőtársai, valamint zenész kollégái most is meg fogják lepni a közönséget.

December 22-én lesz a bemutatója Horgas Eszter fuvolaművész új koncert-összállításának, melynek címe: IMAGINE – fenegyerekek, akik megváltoztatták a világot. Többek között Freddie Mercury, John Lennon, Paul Simon, Gershwin, a Doors, Madonna és Zaz világába hallgathatunk bele, Horgas Esztert a Class Jazz Band kíséri.

HanukAkusztik – vagyis: még ilyet! December 26-án a MOMKult színháztermében a Cotton Club Singers exkluzív unplugged koncertje ígér nagyszerű szórakozást. A 2021-es nyári VeszprémFesten óriási sikert aratott a 25 éves együttes elhalasztott ön-ünneplése, most a budapesti közönség élvezheti a különleges előadásukat. A ZsiMÜ koncepciójához illeszkedve a legnagyobb slágereiken kívül világhírű zsidó szerzők dalaival színesítik a programot. Az esten a CCS népszerű énekesei – Kozma Orsolya, Szűcs Gabriella, Zsédenyi Adrienn, Fehér Gábor és László Boldizsár – mellett akusztikus hangszereken a Cotton Club Band játszik..

A 2021-es ZsiMü programsorozata december 27-én zárul Náray Erika és művészbarátai – Peller Anna és Peller Károly (nem testvérek, ahogy PK azonnal leszögezte) filmzenés estjével, melynek címe: Időutazás – dalok és sztorik az Oscar-díj történetéből. Az időutazás csaknem 90 év legjobb mozgóképes dalaival csábít minden korosztályt, hogy megtalálja a számára legkedvesebb zenét.

Az óévbúcsúztatóhoz illeszkedik s szervezők azon kívánsága, hogy hadd ünnepelhessük 2022 tavaszán már a megszokott formában, fesztiválhangulatban a zsidó kultúra sokszínűségét.

ZsiMü Extra!

A CITYarts Pieces for Peace (Hungarian Pieces) – A szeptember 11-i New York-i tragédia kapcsán indult el „A béke benned is ott van” című, földrészeket és országokat összekötő rendezvénysorozat, amelyhez jelenleg a világ több mint 100 országa kapcsolódott. A CITYarts Alapítvány amerikai székhelyű, és 30 éve szervez hasonló rendezvényeket szerte a világon.

Az alapítvány 2020-ban kereste meg a ZsiMü-t, hogy kapcsolódjon be a CITYArts tevékenységébe. A Zsidó Művészeti Napok ehhez partnerként az Igazgyöngy Alapítványt kérte fel, hiszen feladataiban megtestesül mindaz, ami a CITYArts tevékenységében fontos: az oktatás, a művészet, az esélyteremtés és civil szervezeti kezdeményezés sajátos ötvözete. Így születtek meg a kiállításon szereplő művek. A gyerekek rajzai önmagukért beszélnek, a témájuk a béke.

A különleges gyerekrajz-kiállítás 2021. december 29-ig ingyenesen lesz látogatható a Mazel Tov Étteremben. (Budapest VII., Akácfa u. 47.)

A kiállítás megnyitójának napján, november 29-én, az eseményhez kapcsolódva emléktáblát helyeznek el arra a támfalra, mely a Mazel Tov Éttermet határolja, s amely 1944. november 29-től, 1945. január 18-ig a pesti gettó fala volt. A tábla emlékezteti az utókort a 20. század tragédiájára, a pesti gettóba kényszerített zsidóság sorsára.