Gyorstalpaló | Yamuna Zake: Az egészséges láb

Posted on 2021. október 13. szerda Szerző:

0


Bogárdi Iván |

Mikor kezdünk figyelni testünk alapvető funkcióira, például arra, hogy hogyan használjuk a lábunkat? Csak amikor baj van vele. Állunk és járunk, oda se figyelve, és ha rosszul nehezedünk rá, a visszajelzés nem azonnal jön, hanem évek, évtizedek múltán. A lábunk amúgy is messze van…

Valóban felkeltheti érdeklődésünket egy könyv, amelyik azt ígéri, hogy 4 hét alatt megtanít bennünket járni? A nemzetközileg ismert, ezüstös hajú láb-guru könyve, Az egészséges láb erre vállalkozik. Yamuna Zake a programját Foot Fixnek nevezi. Ez csak egyik része kiterjedt tevékenységének. Több jógatanfolyamot vezet, de a legfontosabbnak a lábbal kapcsolatos tanításait tartja.

Nem csupán a lábfájás megelőzéséről szól a könyve. Zake a lábat egész közérzetünk, testtartásunk, sőt gondolkodásunk alapjának tekinti. Egy interjúban a 60 év fölötti mester azt mondta a fiatalabb kérdezőnek: a legjobb módja annak, hogy jól érezzük magunkat és ugyanakkor jól nézzünk ki, ha a lábunkra fókuszálunk. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy felfedezzük a láb részleteit. Meg kell találni ismét a lábunkat. Hiszen nemcsak testünk fundamentuma, hanem egészségünké is. Ha kellően figyelünk rá, olyan előnyökkel is meglephet, amelyekről nem is sejtettük, hogy a lábbal függenek össze.

A könyvben leírt gyakorlatok célja, hogy „felébresszék” a láb izmait és csontjait. Legtöbben a láb/talp külső szélét terhelik. A szerző azt állítja, hogy ha lábunk minden részét aktivizáljuk és erre figyelve sétálunk, ezzel felemeljük (összegörbült) testünket és a tartásunk javul. Sőt javul a produktivitásunk is. Energikusabbak és pozitívabbak leszünk attól, ha érezzük, hogy a lábaink jól megtartanak bennünket. Amikor a lábunk nem támogatja testünket, lehúz a testsúlyunk, ami elvonja energiánkat és ettől fáradtnak érezhetjük magunkat. Míg ha megfelelően állunk és járunk, ettől javul kreativitásunk, jobban tudunk fókuszálni feladatainkra.

A zóna-terápia szerint a talp minden része kapcsolódik belső szerveinkhez, testrészeinkhez. Én ugyan kételkedem az ilyen direkt kapcsolatban, de abban nem, hogy a jó tartás javítja a vérkeringést, ami természetesen hatással van az agyunkra, idegrendszerünkre.

Ha a Foot Fix program végére a lábunk megerősödik, jó esélyünk van arra, hogy enyhül a bütyök okozta fájdalom, s elmúlik a bokák és a lábak duzzanata. A beidegzettől eltérő járás megtanulásával megszűnik az ismétlődő stresszhatás.

Néhány évvel ezelőtt nagyon kapós volt a gördülő talpú MBT (Masai Barefoot Technology) cipő. Ezt a maszáj törzsről nevezték el, ugyanis az Afrika keleti partján, Kenyában élő törzs arról híresült el, hogy járása különösen szép, és hogy nem ismerik a derékfájást, ízületi fájdalmakat, lúdtalpat. Mindez állítólag a mezítláb járásnak köszönhető. Az MBT cipők jótékony hatását azóta megcáfolták, bár sokan ma is esküsznek rá, ám az kétségtelenül hasznos, ha időnként visszakapjuk a kapcsolatot az anyafölddel, cipő vagy papucs nélkül.

A szerző nem említi, hogy koncepciója – „minden összefügg a lábbal” – érvényes a másik irányba is. A térd, a csípő, a gerinc deformitása következtében megváltozik a járás, megváltozik a láb is. Ilyenkor az okot kell megszüntetni, nem lehet lentről kezdeni a gyógyulást.

Igyekeztem követni a könyvben előírt gyakorlatokat, de beismerem, hogy elakadtam a második hét 4. gyakorlatánál, melynek címe: A lábfej külső oldalának elrendezése kézzel. Meg kell ragadni a sarkat az egyik kézzel, a másik kéz egyik ujját meg a talp széle alatt előrecsúsztatni addig, ahol a csont dudorodik… Ekkor éreztem, hogy a láb valóban mindennel összefügg, mert a fejem vörösödni kezdett, és nem jutottam lélegzethez. A gyakorlatot nehezíti, hogy még egy kéz kellene a könyv nyitva tartásához. Lényegesen használhatóbb lett volna a kiadvány, ha spirálozott vagy gyűrűs kötésben kerül a felhasználóhoz, mert amint elengedjük, becsukódik. Csak úgy marad nyitva, ha előzőleg a földre tesszük és jól megtapossuk, például az elején leírt Erőpózt alkalmazva.

Mi is ez a testépítésre emlékeztető kifejezés: Erőpóz? Úgy érjük el, hogy az egyik, majd a másik lábunk külső élére állunk, lábujjainkkal egyenként kívülről befelé megkeressük a talajt és jól odanyomjuk. Nálam ez inkább Billegő-pózra sikeredett. Utánanéztem, a szerző eredetiben milyen szakszót alkotott: Power Stance… Nem a fordításban van a hiba, hanem a végrehajtásban. A tavaly megjelent, ugyancsak Corvina-kiadvány Gyógynövények lexikona magyarítása bizonyára nagyobb feladat volt Szepes András számára.

Yamuna Zake 800 gyakorlatvezetőből álló nemzetközi hálózatot képezett ki, és minden korosztály számára szervez láb-fitnesz órákat. Úgyhogy, ha a kedves olvasó tud lélegzetet venni a fent idézett gyakorlat közben, akkor érdemes végigjárni 4 héten keresztül, napi 15 percben ezt a gyorstalpalót.

(A szerkesztő megjegyzése: A Corvina, amennyire tudom, eddig is foglalkozott egészségneveléssel, de erősen reklámízű kiadványokkal nem. Vajon átalakul a profilja vagy csak szélesedik?)

Yamuna Zake

Yamuna Zake: Az egészséges láb.
4 hetes Foot Fix program az egészséges, boldog lábfejért

Fordította: Szepes András
Corvina Kiadó, Budapest, 2021
184 oldal, teljes bolti ár 3490 Ft,
kedvezményes ár a lira.hu-n 2790 Ft,
ISBN 978 963 136 7676

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Gyerekkorunktól kezdve cipőt hordunk, ami miatt a lábfejünk és a talpunk egyes részeit alig vagy egyáltalán nem használjuk. Ne csodálkozzunk tehát, ha idővel már nem olyan kényelmes a járás, ha fáj a térdünk vagy a hátunk, és még a rendszeres sportolás sem segít. A megoldás ugyanis az, hogy megszabaduljunk a rossz járási szokásainktól, hogy a lábfejünk és a talpunk teljes egészét használjuk, éppen úgy, ahogyan a természet megalkotta.
A Foot Fix program 4 hete során – napi 15 perces foglalkozásokkal – kialakul a helyes állás és járás rutinja, amitől a testtartásod is sokkal egészségesebb, így a közérzeted is jobb lesz, vagyis pozitívan változik az életminőséged.
Yamuna Zake legfőbb küldetése, hogy egyszerű és hatékony eszközöket adjon minden generáció tagjainak kezébe annak érdekében, hogy a testük folyamatos karbantartásával egészségesebb, boldogabb életet élhessenek.