Főszereplő: a/egy harsona | Meseíró pályázat általános iskolások számára

Posted on 2021. október 13. szerda Szerző:

0


A MÁV Szimfonikus Zenekar zenei témájú mese- és novellaíró pályázatot hirdetett általános iskolás diákok és osztályok számára. Célja, hogy a résztvevők saját valós, vagy elképzelt történetekkel mutassák be, milyen élményt nyújthat a zene felfedezése, megismerése és szeretete.

A legjobb írások alapján a zenekar művészei az eredményhirdetéssel egybekötött hangversenyen olyan műveket adnak elő, amelyek reflektálnak a diákok történeteire. A pályázat célja továbbá a diákok szemléletformálása a zenéhez kapcsolódó irodalmi alkotások – mese, novella – készítésével, valamint a gyerekek íráskészségének, fantáziájának erősítése.

Általános iskolás diákok pályázhatnak két korcsoportban:

  1. korcsoport: alsó tagozatosok, 1–4. osztályosok
  2. korcsoport: felső tagozatosok, 5–8. osztályook

A pályázaton a budapesti és Pest megyei általános iskolák tanulói vehetnek részt egyénileg vagy osztályként (a csapattagoknak ugyanabba a korcsoportba kell tartozniuk). A pályaművek elkészítésében segítséget kaphatnak pedagógustól vagy nagykorú személytől.

A pályázó zenei vonatkozású, önálló alkotásának tekinthető, magyar nyelvű mese vagy novella megírásával pályázhat.

A mese címe: A HARSONA

Az írásból a következő lényeges információknak kell kiderülniük:

Ki a főhős? Legyen kapcsolata a harsonával.
Ki vagy mi indítja el az útján? Mi a vágya, célja, küldetése?
Milyen akadályokkal kell megküzdenie az útja során?
Ki vagy mi segíti őt?
Hogyan éri el végül a célját?
Mi lesz végül a jutalma?

Minden pályázó csak egy művel indulhat, amely más pályázaton nem vett részt, illetve korábban nem publikálták.

A művek minimális terjedelme (szóközökkel):

  1. korcsoportban: 2000 karakter
  2. korcsoportban: 3000 karakter

A pályaművekhez külön dokumentumban, mellékletként csatolhatók illusztrációk, rajzok, egyéb vizuális elemek, a zsűri a döntésnél azonban kizárólag az írott anyag minőségét veszi figyelembe.

Az értékelés szempontjai:

ALAPÖTLET – mi az alapötlet, hogyan kap zenei tartalmat, illetve hogyan kapcsolódik össze a meseszerűséggel vagy a novellai megvalósítással

KREATIVITÁS – eredetiség; képzeletgazdagság

ÍRÓI KÉSZSÉG – nyelvi kifejezőkészség; szókincs; érthetőség; humor. (De figyelem! A helyesírási hibák nincsenek jó hatással a zsűrire!)

TÖRTÉNETFEJLŐDÉS – fordulatosság; izgalom; csattanó

A zsűri tagjai: Fenyő Gábor, az Unokák és nagyszülők című hangversenysorozat szerkesztője, Seidl Dénes trombitaművész és műsorvezető, Dénes-Worowski Marcell karmester és nagybőgőművész, Gyivicsán György harsonaművész és pedagógus.

Korcsoportonként a három legjobbnak ítélt pályamű kap díjat.

I. helyezett: 60.000 (hatvanezer) Ft összegű díj
II. helyezett: 40.000 (negyvenezer) Ft összegű díj
III. helyezett: 20.000 (húszezer) Ft összegű díj

A díj elsősorban tárgyjutalom, de a szervező döntése szerint a díj értékének összeghatáráig kiegészíthető vagy helyettesíthető vásárlási vagy ajándékutalvánnyal is.

Minden pályamű, amelyet a szakmai zsűri közlésre alkalmas színvonalúnak talál, megjelenési lehetőséget kap a Zenekar 2021. december 11-i ifjúsági hangversenyének műsorfüzetében. Az 1. korcsoportban indulók garantált nyereménye a Zenekar Zene-Tér-Kép Játszókönyve, ezen felül minden pályázó meghívást kap a 2022. március 19-i ifjúsági hangversenyre, ezen felül elismerésben, valamint apró meglepetésben részesül, amely a 2021. december 11-i hangversenyen kerül átadásra.

A szervező fenntartja a jogot megosztott díjak odaítélésére, továbbá arra, hogy indokolt esetben ne osszon ki minden díjat.

A díjazottakat e-mailben értesítjük, illetve nevüket a Zenekar honlapján közzétesszük.

A pályázati mese vagy novella beérkezésének határideje: 2021. október 22. (péntek) 24:00 óra
Az elbírálás határideje: 2021. november 7.
A nyertesek értesítése: 2021. november 14-ig

A nyertes mesék mesék alapján összeállított hangverseny időpontja: 2021. december 11. 10:00, a Magyar Nemzeti Múzeum Díszterme

Hogyan lehet pályázni?

Nevezési díj nincs. A pályázatot kizárólag elektronikus úton lehet benyújtani, azt az office@mavzenekar.hu e-mail címre. A pályázatot word, a rajzot, illusztrációt (ha van) pdf, jpg vagy png kiterjesztésű fájlként kell mellékelni. A pályázathoz a kitöltött pályázati adatlapot is csatolni kell! Kézírásos/szkennelt pályázatot nem fogadunk el. Ha a pályázó még nem tud word dokumentumot készíteni, kérje a szülő vagy pedagógus segítségét.
A jelentkezési űrlap innen letölthető

A pályázat benyújtásával a pályázó hozzájárul, hogy ha a pályaműve elismerésben részesül, akkor lemond a jogdíjról, és a díjazott mesét vagy annak részletét a MÁV Szimfonikusok Zenekari Alapítvány szabadon publikálhatja – nyomtatott vagy elektronikus formában, valamint felolvasással –, illetve felhasználhatja zenei oktatási tevékenységéhez.

Sok sikert és jó munkát kívánunk a pályázóknak!