Szlovák Kulturális Napok az ország több városában

Posted on 2021. szeptember 25. szombat Szerző:

0


Xénia |

Sajtótájékoztatón ismertette a budapesti Szlovák Intézet a szeptember végével kezdődő Szlovák Kulturális Napok Magyarországon elnevezésű programsorozat eseményeit, amelyek között kortárs zenei koncert, folklóregyüttes fellépése és színházi előadás is helyet kap. Nem véletlenül hangsúlyos a címben Magyarország, ugyanis több, a fővárostól távolabb eső város is bekapcsolódik a november végéig tartó programokba.

Az első helyszín Eger lesz, az időpont szeptember 26. A Gárdonyi Géza Színházban mutatja be a Szlovák Nemzeti Balett a Ravel zenéjére készített balettművet, a Bolerót; a koreográfus Adrian Ducin.

Bolero

Budapesten az első esemény a pozsonyi Quasars Ensemble kortárs komolyzenei koncertje, Jubilee/Évfordulók címmel. A Budapest Music Centerben szeptember 28-án (19:00) sorra kerülő hangversenyt Ivan Buffa vezényli.

Quasars Ensemble

A Quasars Ensemble a kortárs komolyzenén kívül ugyanolyan mértékben foglalkozik a régi korok zenéjével, merészen építkező dramaturgiai koncepcióival pedig nemzetközi elismertséget is kivívott magának. A programba három jubiláló szlovák szerző zenekari műve került, a száz éve született Oto Ferenczy Concertinója, Juraj Pospíšil Nonettje, valamint Viera Janárčeková Narratóriuma.

A kedvezményes árú, 2000 Ft-os jegyek már megvásárolhatók a BMC-ben (1093 Budapest, Mátyás utca 8.) és/vagy a jegy.hu-n, ill. az InterTicket Jegypont hálózatán keresztül. Az előadásról és az együttesről részletesebben itt lehet olvasni.

A Szlovák Intézetben (1088 Budapest, Rákóczi út 15.) október 6-án nyílik meg a kassai születésű Karol Kállay, nemzetközileg ismert szlovák fotográfus, fotóriporter, dokumentarista kiállítása, amely november 6-áig lesz megtekinthető.

Karol Kállay: Szlovákia, 1970

Október 10-én a magyarországi szlovákság egyik fontos központjába, Szarvasra várják az autentikus népzene és néptánc kedvelőit. A Cervinus Teátrumban mutatja be 17 órai kezdettel a kelet-szlovákiai népművészet színes csokrát a Železiar Folklór Együttes. Művészeti vezetője és koreográfusa: Vlado Urban.

Železiar Folklór Együttes (Kassa)

Az Uránia Filmszínház három egymást követő estén át ad válogatást a kortárs szlovák filmművészet remekeiből. A címeket a mozi honlapján lehet majd megtalálni. Időpontok:

október 12. (kedd), 19:00
október 13. (szerda), 20:30
október 14. (csütörtök), 20:30

November 3-án a Pesti Színházban vendégszerepel a nyitrai Andrej Bagar Színház társulata. Évek óta sikerrel futó darabjukat hozzák, Havelka: Tulajdonosok című komédiáját. A társasházi közgyűlésen, ami mindennapjaink sűrített tükörképe, mindenki kiborítja a bilit… Az előadást Matúš Bachynec rendezte.

Havelka: Tulajdonosok (Fotó: Collavino)

Novemberben – egyelőre még nem rögzített időpontban és helyszínen – kerül sor a Szlovák Kulturális Napok eseménysorozatának zárókoncertjére.

Martin Valihora (2007)

A vendég Martin Valihora, Szlovákia egyik legnépszerűbb dzsesszmuzsikusa, várhatóan saját kvartettjével lép fel. A pontos budapesti helyszínről és időpontjáról később adunk tájékoztatást.

A rendezvények helyszínein az akkor érvényes járványügyi előírásokat kell követni, valamennyi résztvevő érdekében.