III. Nemzetközi Doráti Antal Karmesterverseny, Budapest

Posted on 2021. szeptember 4. szombat Szerző:

0


Doráti Antal (A Decca Celebration CD-album borítóján)

BJI |

2021. szeptember 4–11. között zajlik le Budapesten a III. Nemzetközi Doráti Antal Karmesterverseny, melynek célja, hogy valódi karrierlehetőséget nyújtson a feltörekvő zenekari karmestereknek, akik nemzetiségtől és kortól függetlenül jelentkezhettek tehetségük megméretésére.

Doráti Antal

A verseny névadója maga volt a kimeríthetetlen szellemi odaadás, a soha meg nem nyugvó, sosem fáradó akarat. Pályája csaknem hét évtizedet ölel át a korszak zenetörténetéből – és ebből csaknem ötven év alatt számtalan lemezfelvételt készített. Bár életének nagyobbik részét a világ különböző országaiban élte, egész életében Bartók Béla propagátora volt; Kodály Zoltán, Stravinsky, Liszt Ferenc, valamint klasszikus szerzők műveit (némelyiket többször is) lemezre vette. Elhivatottsága a mai magyarországi kulturális életben is kimagasló példát jelent.

A nevével jelzett kiemelkedő színvonalú, határok nélküli szakmai verseny célja, hogy tovább ápolja az elmúlt száz év kiemelkedő magyar zeneiségét, nemzeti és ugyanakkor nemzetközi gyökereit. Magyarországon a klasszikus zenei műveltség tradíciója generációkat köt össze, az 1974-es, a Magyar Televízió által meghirdetett legelső óta a karmesterversenyek közönsége egyre szélesebb. A négy és fél évtizeddel ezelőtti esemény népszerűségével és magas nézettségével nemcsak szórakoztatott, de egyúttal közel is hozta az egymástól eltérő kultúrákat és nemzeteket.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy 2015, majd 2018 után ismét sor kerül arra, hogy a dirigensek ismét összemérjék stílusukat. „A legtöbb jelentkező három esztendeje volt, azóta a Doráti Karmesterverseny fontos helyet tölt be tölt be a magyar kulturális életben. Az idei versenyt a nehézségek ellenére sem akartuk lemondani” – mondta Davide Cicchetti, a verseny főszervezője (Classics Management).

A verseny menete

A verseny két fő szakaszból áll. A négy és fél hónapos előválogató július 19-ig tartott, ennek során a videóanyagokat és az önéletrajzokat értékelte a zsűri. „Több mint kétszáz karmester jelentkezett, mintegy 20, főleg európai országból, a pandémiás nehézségek miatt kevesen jelentkeztek Amerikából és Ázsiából.” Az első és második fordulóra, illetve a további eseményekre 2021. szeptember 4. és 11. között kerül sor Budapesten, a MÁV Szimfonikus Zenekar részvételével. A középdöntő és a döntő közönség előtt zajlik majd, és a verseny oldalán is közvetítik.

A sajtótájékoztatón: Davide Cicchetti, Lendvai György és a moderátor, Becze Szilvia

Lendvai György, a MÁV Szimfonikusok ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az alapítványi formában működő együttes célkitűzései között szerepel a fiatal tehetségek segítése. „Remek érzés, hogy úgy indul az évad, hogy hatvan fiatal tehetség áll ki a zenekar elé, akik a versenyt követően hírét viszik a MÁV Szimfonikusoknak a világban.”

A szeptember 4-én kezdődő, háromnapos első fordulón legfeljebb 60 jelentkező vehet részt, az ezt követő, kétnapos második fordulón már csak legfeljebb húszan. A középdöntő szeptember 9-én, szerdán lesz, helyszíne a Budapesti Olasz Kultúrintézet, ahol a résztvevők már csupán nyolcan vannak. A korábbi válogatóktól eltérően itt már közönség előtt zajlik a maximum 30 perces bemutatkozás.

Döntő

A szeptember 11-i, szombati döntő helyszíne a Zeneakadémia Díszterme. A koncert nyilvánosság előtt zajlik. A döntőbe jutott két versenyző kap egy-egy zenekari csoportot, amely természetesen ismeri a repertoár darabjait. Körülbelül 75 perc áll rendelkezésre, hogy felkészüljenek, majd a versenyző a saját zenekarával lép pódiumra. Erre az előadása a nemzetközi ügynökségek képviselői is hivatalosak.

Amíg a nemzetközi zsűri meghozza a döntését, a nézők a Jávorkai Brothers a MÁV Szimfonikusok által kísért virtuóz játékában – Sarasate: Cigánymelódiák, Rimszkij-Korszakov: A dongó, Hacsaturján: Kardtánc – gyönyörködhetnek.

A döntőben a két versenyző részben eltérő programot vezényel. Mindkettőjük kötelező darabja Doráti Antal 1926-os, Notturno és capriccio szerzeményéből a Notturno Andante tétele, másodikként mindketten Csajkovszkij-művet kapnak. Az egyik az 5. szimfónia első (Andante – Allegro con anima) és harmadik (Allegro moderato) tételét, míg a másik versenyző a 6. szimfónia harmadik és negyedik tételét (Allegro molto vivace; Adagio lamentoso) vezényli.

Díjak

A 2500 eurós első díj mellett a győztes az idei vagy a jövő évi hangversenyévadban egy-egy koncertet vezényelhet a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, a MÁV Szimfonikusokkal, továbbá a płocki (PL), az örmény (AM), és a genfi (CH) szimfonikusokkal.

A második helyezett a szintén 2500 eurós díj mellé koncertlehetőséget kap idén a MÁV Szimfonikusokkal, továbbá a következő évadban a płocki (PL) Szimfonikus Zenekarral

A nemzetközi zsűri tagjai

John Axelrod, a Kiotói Szimfonikus Zenekar vezető vendégkarmestere; a Real Orquesta Sinfónica de Sevilla művészeti igazgatója; Oleg Caetani, a berlini Karajan verseny nyertese; Anna Duczmal Mróz, a lengyel rádió Amadeus Kamarazenekarának művészeti igazgatója; Lendvai György, a MÁV Szimfonikus Zenekar ügyvezető igazgatója; Myron Michailidis, a Philharmonisches Orchester Erfurt és az Erfurt Opera főzeneigazgatója; Szergej Szmbatjan, az Örmény Állami Szimfonikus Zenekar művészeti igazgatója és vezető karmestere.

A szeptember 11-i, zeneakadémiai döntőt a Magyar Televízió rögzíti, és 2021 folyamán az M5 csatornán sugározza. A Stingray zenecsatorna 2022 januárjától ugyancsak sugározza a Doráti Karmesterverseny döntőjét és gálaműsorát.

A döntőre és gálakoncertre jegyek vásárolhatók 2990–4990 forintos áron a Zeneakadémia és a MÁV Szimfonikus Zenekar honlapján, vagy az Interticket országos hálózatában.

A komolyzenei eseménysorozat fő szervezője a Classics Management és az Overture Kft., a MÁV Szimfonikus Zenekar, a BRAAAVI Performing Arts Group cégcsoport és az Artes Italia közreműködésével, valamint a Nemzeti Filharmonikusok és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem támogatásával valósul meg.