Piazzolla 100 | Korcsolán Orsolya és az Anima Musicae koncertje / ZsiKuFeszt

Posted on 2021. szeptember 3. péntek Szerző:

0


Korcsolán Orsolya…

Bedő J. István |

Korcsolán Orsolya – nagy szerencsénkre – mindig jelen van a Zsidó Kulturális Fesztiválon, és mindig friss programot hoz, amivel elkápráztathatja néző-hallgatóit. Persze bármily gazdag is a hegedű-irodalom, mindig kell a műsor összeállításába valami ismerős húzószám.

Idén a Rumbach zsinagóga csodálatosan megújított terében adott koncertet a Bécsben élő és tanító hegedűművész, elegánsan felidézve (akaratlanul is) az angol esküvői receptet: „valami régi, valami új”. Kísérő zenekara ismét a szeretett Anima Musicae – vagyis a Zene Lelke – kamaraegyüttes volt, mint két évvel ezelőtt, és az akkori műsorból is átemelt egy parádés szerzeményt az épp egy évszázada született komponista előtt tisztelgő, Piazzolla 100 című esten.

Előbb azonban a meglepetésekről. Korcsolán Orsolya fáradhatatlanul kutatja az elfelejtett vagy kevéssé ismert zsidó zeneszerzők műveit. Olyan mestereket és műveket talált most is, és hozott a koncertre, akik nevét a Wikipédia meg a muzsikus szakma ismeri, de a közép-európai koncertlátogató közönség nemigen.

Három hegedűszólós, kamarazenekari mű hangzott el hangversenyen, melynek szerzői Európában születtek – de nagyon rosszkor. Így aztán mindhármójuk életében van egy rövidebb-hosszabb szakasz, amikor Tel-Avivban éltek, mert mindhárman az akkori Palesztinába emigráltak, menekülve a harmincas évek barnuló egű Európájából. Hangsúlyos részei lettek a huszadik századi izraeli zene történetének.

A lembergi (ma Lviv) születésű Julius Chajes egyike volt azoknak, akik sikerrel ötvözték az európai muzsikát a hagyományos zsidó népzenével, és őt tekintik a modern izraeli zene egyik nagy hatású megteremtőjének. Rövid kompozíciója, A hászid első hallásra is ismerősnek tűnt. Tempójával az elmélkedő rabbi bölcsességét, megfontoltságát sugallja – zenei világa kifejezetten emlékeztetett Bartók portréira.

Paul Ben-Haim Münchenben született, de fiatal zeneszerzőként ő is inkább Palesztinát választotta. Csekély terjedelmű Szefárd altatójából áthallatszanak az európai zenei gyökerek, a késő romantika hangzásvilága; csak némelyik dallammenet emlékeztetett arra, hogy szerzője kifejezetten zsidó nemzeti zenét hirdetett programjában.

Julius Chajes * Paul Ben-Haim * Marc Lavry

Marc Lavry történetesen lettországi születésű, de szinte ugyanabban az időszakban hagyta el hazáját, ugyanazon okok miatt, mint az előbb említett művészek. Zenedarabja, a Három zsidó tánc érdekes módon idéz fel későbbi zenéket, egy-egy villanásra klezmeres jellegű motívumokat hallunk – amelyek már előképei annak a stilizált muzsikának, amit a Hegedűs a háztetőn előadásaiból nagyjából az egész világ ismer. (Magánmegjegyzés: ha a harmadik, a körtánc nem itt hangzik fel, Dohnányi művének gondoltam volna.)

Ástor Piazzolla műveit Korcsolán Orsolya már máskor is beleillesztette programjába, de itt most átengedte a játékot az Anima Musicae zenészeinek. A sokaknak ismerős Oblivion (Feledés) és a Libertango (A szabadság tangója) mellé a kevésbé ismert Fuga y Misterio (Menekülés és rejtély) került, selyempuhaságú pianissimóival.

Velem együtt sokan várták Piazzolla világsikerét, a Négy évszak Buenos Airesben című, Vivaldi ihlette kompozíciót. A tangókirály különböző időkben írt négy darabját együtt szokták játszani, de tudnivaló, hogy maga a zeneszerző elég szabadon bánt művével: a koncertjein beleimprovizált. Ezért a mai változat egy másik művész keze nyomát is viseli: a kilencvenes években az orosz Leonyid Gyeszjatnyikov meglehetősen agresszíven átszabta. Beleillesztett idézeteket az eredeti Vivaldi-hegedűverseny-évszakokból is, helyenként a hegedűművész számára kadenciákat szőtt a zene szövetébe, sőt a hatalmas kikötőváros zajait is.

A végeredmény roppant különös és „nagyon nehezen lejátszható zenei mozaik lett, bele lehetett érezni az utcai verekedést és a parkban táncra perdülők kontrasztjait is – írtam róla két éve. – Olykor tangóritmikával, tangódallammal, a túlsó félteke hangulatával szólalt meg, máskor meg a hegedű húrjainak a húrláb mögötti recsegésével (a mexikói guiro hangját imitálva) távolította el a hallgatót a szinte táncolható zenétől.” De az élmény, ahogyan Korcsolán Orsolya most megszólaltatta, változatlanul lenyűgöző.

…az Anima Musicae kamarazenekar kíséretével

Az estet természetesen ismét tangó zárta: a klasszikus Por una cabeza – a másik tangókirály, Carlos Gardel darabja. Az eredetileg bandoneonra – sokgombos kicsi harmonikára – írt zeneszámot feldolgozták már szinte minden szólóhangszerre, kamara- és szimfonikus zenekarra is: amit ez alkalommal hallottunk, a zseniális filmzeneszerző, John Williams hangszerelte.

Aki ismeri, tudja, hogy nehéz annyiszor hallgatni, hogy az ember megunja. Tessék csak előkeresni Gardelnek ezt a régi felvételét.

Fotók: Erdőháti Áron