Amire nincs bocsánat | Nele Neuhaus: Gonosz farkas

Posted on 2021. július 31. szombat Szerző:

0


Somogyi András |

Neuhaus vaskos krimije rendkívül nyomasztó. Nyomasztó, mert tárgya az ellenállásra és védekezésre képtelen kisgyermekek elleni szexuális erőszak, valamint az ennek eltitkolására irányuló bűncselekmények.

Egy gyermekjóléti intézmény álcája alatt nemzetközi pedofil bűnszervezet működik. Ennek tagjai a társadalom elitjéhez tartoznak, a pénz- és hivatali arisztokráciához. A gyermekek (és nők) elleni erőszak családon belül és kívül általában hierarchikus környezetet feltételez. A családban többnyire az apa (a családfő) az elkövető, amit az áldozat és a többi családtag eltitkol: szégyen vagy a félelem vezérli őket. A szélesebb társadalomban a perverz hajlamok kiélését szintén a hatalommal, a feljebbvalói státusszal való visszaélés teszi lehetővé. Ez gyakran alapul gyermekkereskedelmen, és a latencia oka itt is a szégyen, a rettegés a fizikai és egzisztenciális megtorlástól. A megrontott, megerőszakolt kisgyermek egész felnőtt életében hordozza a sérelmére elkövetett bűn lelki terhét. Nem véletlenül nevezik a nemi erőszakot lélekgyilkosságnak.

Az irodalom és a filmművészet is foglalkozik olyan bűnökkel, melyek hátterében a hatalommal való visszaélés áll. Sokan emlékezhetnek az egyik újabb kori első fecskére: Vizsgálat egy minden gyanú felett álló állampolgár ügyében (1970). Az ikonikus olasz filmben a rendőrség politikai csoportjának frissen kinevezett vezetője egy erotikus játék során „véletlenül” meggyilkolja a szeretőjét. Tudja, hogy ő fogja kapni a gyilkosság felderítését, ezért mindenütt nyomokat hagy, hogy lássa, mikor merik megvádolni őt, a minden gyanú felett álló hatalmasságot. A bűn mögötti gonoszságról pedig idézzünk Shakespeare-től: „Tekintsük úgy, mint a kígyótojást, ha kikél, mérges lesz, mint faja.” (Julius Caesar)

A regénynek egyébként érdekes aktualitást kölcsönöz a magyar Országgyűlés kormánytöbbsége által elfogadott, óriási nemzetközi tiltakozást kiváltó „pedofil törvény”, amely a pedofil bűncselekményeket együtt kezeli a homoszexualitással, de nem szól a potenciális áldozatok – gyermekek – védelméről.

Ha áttérünk a Németországban játszódó regényre, csak néhány kulcsfigurát járhatunk körül a számtalan szereplő közül. A történet egy fiatal, szőke lány vízben talált holttestével indul, amelyen éveken át tartó erőszak és kegyetlen kínzások nyomait fedezik fel. A nyomozást Pia Kirchoff rendőr főfelügyelő és főnöke, Oliver von Bodenstein vezetik. Pia elvált, új párja van, de volt férjével jó munkatársi viszonyt ápol, mivel az rendőrségi orvos szakértő. A regény egyik főszereplője Hanna, az országszerte ismert televíziós műsorvezető, akinek „oknyomozó” (valójában agresszív, egyének és családok legbelső titkait firtató és kiteregető) műsora óriási nézettséget szerez a csatornának. Magánélete zavaros, már négy házassága ment tönkre. Nyugalmát pszichiáterénél, Leonie Vergesnél igyekszik megtalálni.

Leonie két férfi javaslatát ajánlja Hanna műsorába, egy brutális, elborzasztó történetet. Az ötletadók egyike Rothemund, az egykor sikeres ügyvéd, akit pedofil bűncselekménnyel vádoltak meg, és ezért három évet töltött börtönben. Most egy lepukkant lakókocsiban él és feketén nyújt jogi tanácsokat a hozzá fordulóknak. A másik férfi Bernd Prinzler. A későbbiek során megtudhatjuk, hogy a felajánlott történet Bernd feleségének, Michaelának sorsa, akit a pedofil bűnözők gyermekkorában megerőszakoltak, éveken át kínoztak, majd mikor megszökött, üldözni kezdték. Bernd ezért megrendezte felesége halálát, még a temetését is, hogy Michaelát kimentse üldözői karmaiból.

A bűnszervezet végrehajtói bosszúból és a nyomok eltüntetése érdekében elkapják Hannát, többszörösen megerőszakolják, hajszál híján halálra verik, és még arcát is eltorzítják. Még éppen hogy élve, egy kocsi csomagtartójában találják meg. Leonie Vergest pedig a saját házában egy székhez kötözve szomjhalálra ítélik, és haldoklását videóra is felveszik.

A kulcsfigurák egyike még Emma: az Orvosok Határok Nélkül szervezet tagjaként a férjével, Floriannal együtt éveken át nyújtottak anyagi és orvosi segítséget a harmadik világ országainak. Florian a Napgyermekek gyermektámogató intézmény elnökének fia, és hazatérésük után, amíg nincs saját otthonuk, a család kastélyában laknak ötéves kislányukkal, Louisával. A gyermek viselkedése az utóbbi időben hisztériás lett, időként teljesen kivetkőzik önmagából, és a gonosz farkastól retteg. A második gyermekével várandós, szülés előtt álló Emma a férj farmerzsebében talált óvszerzacskóból arra következtet, hogy férjének viszonya van valakivel. Florian elköltözik, de minden második hétvégén Louisával lehet. A kislány az egyik hétvégén pónibalesetet szenved, de a kórházban felismert, a balesettel össze nem függő sérülései nemi erőszakra utalnak. Emma a gyermek apját vádolja a bűncselekménnyel.

Neuhaus könyve rendkívül izgalmas, fordulatokban és csavarokban gazdag – és sajnos módfelett időszerű. Másfelől viszont az ártatlanok sorsa, a bűnösök bűnhődése, a leleplezések és a történet végére tartogatott dupla csavar derekasan szolgálja az (erős idegzetű) olvasó szórakozását.

A fordító, Csősz Róbert kiemelkedő munkát végzett. A regényben nemcsak számtalan, különböző társadalmi hátterű és beszédstílusú szereplő szólal meg, hanem a beszédben kifejezett végletes hangulatok, a rettegés, a bosszúvágy, a szerelem és szeretet magyarítása is remekül sikerült.

Nele Neuhaus

Nele Neuhaus: Gonosz farkas
Fordította: Csősz Róbert
General Press Kiadó, Budapest, 2021
496 oldal, teljes bolti ár 4490 Ft,
kedvezményes ár a lira.hu-n 3592 Ft,
e-könyv változat 3099 Ft
ISBN 978 963 452 4571 (papír)
ISBN 978 963 452 4588 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Egy forró júniusi napon a Majnából tizenéves lány holttestét halásszák ki, akit brutális kegyetlenséggel gyilkoltak meg. Az áldozat nem szerepel az eltűnt személyek listáján, és a rendőrség több hét elteltével sem tudja kideríteni a személyazonosságát, mivel úgy tűnik, senkinek sem hiányzik.
Nemsokára elrabolnak és megerőszakolnak egy televíziós műsorvezetőt, aki az egyik adáshoz végzett kutatás során túl veszélyes titkot tudott meg túl veszélyes emberekről. Az elkövetés módja kísérteties hasonlóságot mutat a halott lány esetével. Vajon a két bűntény összefüggésben áll egymással, vagy véletlen egybeesésről van szó?
Mindkét ügyet Pia Kirchhoff és Oliver von Bodenstein nyomozó csapata kapja meg, és csakhamar egy olyan titkos szervezetre bukkannak, amely rettenetes bűnöket követ el a legvédtelenebbekkel szemben…