Camino Ignaciano | Premier előtt látható a Szent Ignác útja

Posted on 2021. június 24. csütörtök Szerző:

0


MKO |

Miután június 19-én zártkörű vetítésen Rómában bemutatkozott, június 26-án Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztiválon és Balatonfüreden, a Múzeumok Éjszakáján is látható lesz premier előtt Tolvaly Ferenc legújabb zarándokfilmje, a Szent Ignác útja – Camino Ignaciano.

Nagy sikerrel indult útjára az El Camino – Az út rendezőjének, Tolvaly Ferencnek legújabb zarándokfilmje a Szent Ignác útja – Camino Ignaciano. A film zártkörű szakmai bemutatóját június 19-én tartották Rómában. Az eseményt a lovagból zarándokká, majd jezsuita rendalapítóvá vált Szent Ignác megtérésének 500. évfordulója alkalmából, a jubileumi év kezdetén rendezték meg, melyen maga a rendező is részt vett.

A teltházas bemutatón jelen volt a vatikáni magyar nagykövet, Habsburg Eduárd és a Pápai Magyar Intézet rektora, dr. Németh Norbert. „Fantasztikus alkalom volt, nagyon szép film. Büszke vagyok, hogy Magyarország egy ilyen filmet csinált a Szent Ignác-i évben” – értékelte a filmet a nagykövet a vetítés után. „A zarándokút nagyon nehéz téma, amikor azt valaki filmvászonra viszi – fogalmazott a rektor. – Ez az út sokkal inkább belső utazás, mint teljesítménytúra vagy természetjárás. Egy olyan belső utazás, amikor valaki megérkezik Istenhez.”

Hamarosan láthatja a filmet a hazai közönség is, premier előtt: június 26-án 15 órakor Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztiválon, majd ugyanaznap este 19:30-kor Balatonfüreden a Múzeumok Éjszakáján a Vaszary Galériában tartják az első vetítéseket.

Tolvaly Ferenc El Camino húsz év múlva – Szent Ignác útja című regényéből, Balázs Zsuzsa újságíróval közösen írt forgatókönyve alapján készült dokumentumfilm négy fiatal zarándok belső lélekútjának szemtanúja: közelről, személyes hangvételű elbeszéléssel, érzékenyen mutatja be, hogyan válik egy zarándoklat életváltoztató úttá. A zarándokok Szent Ignác nyomában járnak, aki elsőként tette meg a ma már Camino Ignacianóként ismert, Loyolától Manresáig tartó, 640 kilométeres útját. A film először mutatja be egyszerre az út spirituális és látható szépségeit.

Megmutatni a láthatatlant, elmerülni a csendben – erre vállalkozik az önmagunk megismerésére és megértésére ösztönző 90 perces alkotás. Főszereplője a fiatal zarándokok lélek-útikalauza, José Luis Iriberri jezsuita szerzetes, akinek a magyar változatban Hegedűs D. Géza kölcsönzi a hangját.

A spanyolországi történelmi helyszíneken, a világjárvány miatt elnéptelenedett városokban forgatott film nem kizárólag a vallásos nézőkhöz szól. Az önismeret, az önfejlesztés minden tudatos ember sajátja, és napjainkban talán nagyobb a jelentősége, mint korábban bármikor. A film üzenetet hordoz az önmagukat keresőknek, a pszichológia iránt érdeklődőknek és a mély lelkiségre vágyóknak; mindazoknak, akik változtatni kívánnak életükön, miközben egyedülálló élményt ígér a spanyol kultúra és a természet szerelmeseinek is.

Tolvaly Ferenc filmjét a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya támogatta, premierjére a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előestéjén kerül sor, 2021. szeptember 4-én az Ars Sacra Fesztivál keretében. A mozibemutatóval egyidejűleg megjelenik a film alapjául szolgáló regény is.