Dínók nélkül nem lennénk a Kárpát-medencében! | Berg Judit: Két kis dínó és a honfoglalás

Posted on 2021. június 24. csütörtök Szerző:

0


Laczkó Ilona Adél |

Természetesen nem történt idő- vagy képzavar, még csak nem is született új teória a magyar honfoglalásról. Megjelent viszont egy modern, a mai gyermekek látásmódjához, világához igazodó, ízig-vérig hiteles és korszerű ismeretterjesztő könyv, amely egyben pompás szórakoztató olvasmány a nyári hőség elől elbújni kényszerülő – nem kizárólag – gyermek olvasónak.

A könyv akkor értékes, ha nem csak szórakoztat, hanem fontos ismereteket is közvetít, mondanivalója van. Berg Judit kiválóan ért a gyermekek nyelvén. Könyvei nem véletlenül váltak kötelező vagy ajánlott irodalommá több általános iskola alsó tagozatán. Kárpáthy Csilla pedig gondosan és ügyesen egyensúlyoz rajzaival a mese és a történelmi hűség között.

A Rumini, a Lengemesék, a Maszat és Sári sorozatok népszerűsége után nem csoda a két kis (zsebben elférő) dínó, Trikó és Nyamm időutazásainak sikere. A zsírkréta korból betoppantak már Budapestre, Kréta szigetére, s Amerika kalandos felfedezése után most épp a honfoglaló magyarokat kísérik el a Kárpát-medencébe tartó útjukon. (De jártak már a középkorban is.) A sorozat olvasóinak természetes, hogy az időutazások nem időrendben követik egymást.

Trikó, a békés, növényevő triceratopsz (háromszarvú), és Nyamm, az örökké éhes, húsevő tirex (T-Rex) kettőse önmagában is elég kalamajkát sejtet, akárcsak egy csendes, visszahúzódó gyermek és egy gézengúz összeeresztése. A két főszereplő kicsiny mérete, eltérő „műveltsége” olykor mókás, máskor véresen komoly helyzetekbe visz. Nyamm, a vadóc tirex rávetné magát a magyarok lovának nyerge alatt található húsra, ám az (minden ellenkező híresztelés ellenére) nem puhítás céljából kerül oda, hanem korabeli Betadine-ként a ló hátán a nyereg által feltört seb gyógyítására. A táltos Aporból náluk Kapor lesz, míg a vadászsólyomról először a Millennium Falcon űrjármű jut eszükbe. Ugyanilyen kedvesen komikus, amikor a rozsda ette bronz helyett a hétmagyarok azt értik: rozst evett a borz, a turista helyett meg túri sast.

Megbarátkozunk az ősi magyar regékkel Emese álmától kezdve a Csodaszarvasig, a hun király Attila legendáján át a Hadak útjáig. A dínókkal együtt csöppenünk bele a magyar törzsi világ mindennapjaiba. Nemcsak a lakósátrakat, öltözékeket, étkezési szokásokat ismerjük meg, de a nők és férfiak közötti munkamegosztás természetét is. A törzsek közötti vitákat az új haza keresése vagy az előrelátók és a kényelmesek között a vérszerződés megkötése kapcsán. Miután apja, Álmos meghalt, Árpád elbizonytalanodik a Kárpátok hatalmas bérceit látva, hogy ennyi ember képes-e egyáltalán átkelni a hegyen. A dínók (ezek a kis okos időutazók) tudják a választ: igen képes, hiszen a budapesti Millenniumi emlékművön mind a hét vezér ott sorakozik, és háromszáz évig Árpád leszármazottai a magyar királyok.

Nehéz mai ésszel elképzelni a régmúltban élők technikai nehézségeit. Amikor az útelágazás mindkét ágát kőomlás torlaszolja el, GPS és drón nélkül lehetetlennek tűnik megállapítani a helyes irányt, és hogy hol fogjanak hozzá az út megtisztításához. Szerencsére a dínók barátja a Somocska nevű sólyom a hátára veszi Nyammot, felszállnak, és drónként megtalálják a helyes utat. A Sarkcsillagot akkor Égi tuskónak vagy Vascöveknek nevezték, mert már akkor is ismerték mozdulatlanságát az égbolton.

Az előre küldött lovasok a hegy túloldalán látott szép vidékről hoznak hírt, de támadó morva seregről is. Míg Árpád vezér a seregével harcol a két dínó az otthon maradott gyermekek szórakoztatására „hétmagyarok” hősi kártyákat gyárt a focikártyák mintájára. A győztesen visszatérő sereg ünnepel, pihen pár napot, de a dínók nem tartanak velük az új hazába. Továbbutaznak, és valahol messze egy kőbe szorult kardot találnak, Excalibur felirattal…

Bár a Két kis dínó az óvodás korosztálynak szánt sorozat, a kisiskolásoknak legalább akkora élmény, hiszen maguk olvashatják Nyamm vicces párhuzamos naplóját, és minden megismerhető, amit fontos tudni a honfoglalásról.

Nagyon fiús a történelmi utazás a két dinócskával, de remélem, a lányokat is rabul ejti, és nem ragaszkodnának egy unikornis vagy póni szerepeltetéséhez. Kalandra fel hát!

A következő helyszín kiválasztására a kiadó rajzpályázatot hirdetett a gyerekeknek, akik 2021. június 27-ig küldhetik be a kiadónak rajzos javaslataikat. A részletek itt olvashatók.

Berg Judit (Fotó: Kenéz Kíra)

Berg Judit: Két kis dínó és a honfoglalás
Illusztrálta: Kőszeghy Csilla
Pagony Kiadó, Budapest, 2021
168 oldal, teljes bolti ár 3490 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 2967 Ft,
ISBN 978 963 410 7866

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Valószínűleg mindenki ismeri már Trikót, a világ legkisebb triceratopsz krónikását, és Nyammot, a harcias tirexet. A két kis dínó a zsírkréta korból pottyant először Büdi­pestre, később Mátyás király udvarába és a reneszánsz Itáliába kerültek, onnan az ókori Görögországba, majd Kolumbusz Kristóf hajójára – a legújabb részben pedig a honfoglaló magyarok között találják magukat!
Miközben kiderül, hogy őseink Trikó és Nyamm nélkül ­ta­­lán meg sem találták volna az új hazát, szinte mindent meg­­tudunk a honfoglalásról, a hét vezérről és Árpádról – sőt, a magyar hiedelem- és mondavilágot is megismerjük Emese álmától kezdve Csaba királyfi legendájáig.