Gyilkos felvonók | Linwood Barclay: Liftakna

Posted on 2021. június 23. szerda Szerző:

0


Somogyi András |

Személyes tapasztalatom alapján mondhatom, hogy egy meghibásodott liftben dermesztő félelem fogja el a kabinba zárt utazókat. Az is elég rossz, ha csak mozdulatlanságra kárhoztat, hát ha még önálló életre is kel. Ha hiába nyomkodod a gombokat, hiába próbálsz segítséget hívni, a rettegés veszi át az uralmat.

Ebből a rettegésből táplálkozik Linwood Barclay regénye is: három egymást követő napon három tragikusan végződő liftbaleset történt három manhattani felhőkarcolóban. Az eredmény hét halott. Volt, aki mélybe zuhant, a másikat összepréselte a kabin az aknában, és akadt, akit lefejezett az önállósodott felvonó. A szerző Hitchcockot idéző módon növeli és állandósítja a feszültséget. Az utasok a sokadik emeleten beszállnak a liftbe, és az olvasó dermedten várja a katasztrófát, de a kabin békésen megérkezik a földszintre. A tragédia ugyan bekövetkezik, de máskor és más helyen.

Történik egy gyilkosság is, ennek megcsonkított áldozatát a nyomozást végző két FBI ügynök liftszerelőként azonosítja. A véletlenszerűség valószínűsége ezzel már rendkívül lecsökkent. Ugyanakkor szerte az országban – így Manhattanban is – robbantásos merényleteket követnek el. A robbantásokkal egy szélsőjobboldali, elitellenes szervezetet gyanúsítanak, amelynek vezetője éppen New Yorkban tartózkodik. Lehet kapcsolata a szervezetnek a liftes katasztrófákkal?

Kénytelen vagyok most kissé mélyebbre ásni a szereplők között, mert kapcsolataik meglehetősen szövevényesek. A regény egyik főszereplője Barbara Mattheson, a Manhattan Today újságírója, aki cikkeiben rendszeresen támadja Richard Headleyt, a város vezetésére alkalmatlan, korrupt polgármestert. Barbara barátnője is a liftkatasztrófák egyik áldozata, ezért beleveti magát a nyomozásba. Lánya, Arla a polgármester csapatában kap munkát. Barbara meg van győződve arról, hogy nem kívánt, fiatalkori terhességéből született – és a nagyszülők által felnevelt – lánya csak az ő bosszantására vállalt munkát a Városházán. A polgármester elleni harcába belejátszik, hogy jó sok éve éppen Headley volt Barbara partnere (erre azonban a férfi nem hajlandó emlékezni). Arla és Headley fia, Glover együtt dolgoznak és közel kerülnek egymáshoz. Barbara ekkor látja elérkezettnek az időt, hogy leleplezze: Arla a régi, egyéjszakás kalandból született, tehát Glover a féltestvére…

Barbara nyomozása azt deríti ki, hogy mindhárom liftkatasztrófa olyan épületben történt, amelynek tulajdonosa, vagy lakója Headley választási kampányának fontos támogatója volt, ezért a balesetnek álcázott, de később jól tervezett merényletnek bizonyult esetek Headley ellen irányulhatnak. A gyilkossági ügyben nyomozó ügynökök előtt felmerül Glover esetleges szerepe is. Headley csapatának egyik vezetője, Chris Vallins a polgármester megbízásából követi az újságírőnőt, közben magát is kockáztatva megmenti az életét, s ettől a nőben szimpátia ébred a jóképű férfi iránt. A liftek elleni merényletek miatt leállítják New York összes felvonóját a berendezések átvizsgálásának idejére – ez pedig káoszba taszítja a felhőkarcolók városát.

Headley kampányának legfőbb támogatója, Rodney Coughlin új, 98 emeletes felhőkarcolót építtetett. Az üveg- és acélcsoda megnyitójára készül a város elitje, a megnyitón részt vesz a polgármester a csapatával, és – sajtójeggyel – Barbara és Arla is. Ugyanide igyekszik a két FBI nyomozó, akik Glover szerepét kívánják tisztázni. Nos, itt hagyom abba a sztorit, nem kívánom megfosztani az olvasót a megoldás rendkívüli izgalmaitól.

Barclay krimije rendkívül izgalmas, olykor a horror-elemeket sem nélkülözi, és az utolsó oldalakig képes erősíteni a feszültséget. A kategória minden elemét remekül használja, természetesen van benne gyilkosság, korrupció, van kiszámítottság és kiszámíthatatlanság – és persze a túlzott bizalom a számítógépes vezérlés tökéletességében.

Két megjegyzés mégis kívánkozik ide. Nem titok: a felvonók „meghekkelése” egy bosszúhadjárat része. Mivel ez a liftkabin megfúrásával, a tetején adó-vevő és antenna elhelyezésével, valamint távirányítási lehetőség megteremtésével jár – a módszer bonyolultsága kissé életszerűtlen, figyelembe véve azt is, hogy évtizedekkel a jelen események előtti bűn megtorlásáról van szó. A másik megjegyzésem a regény szereplőinek beszédmodoráról szól. Valószínűleg a kiváló fordítást végző Harci Andor is unta már, hogy a szereplők szinte minden mondatában a közlés 15-30 százaléka hardcore trágárság. Habár manapság az irodalomban már teljesen elharapódzott a durva beszéd, és még a Parlament sem mentes tőle (bár még a közelébe sem ér Barcley hőseinek) – ez azért sok egy kicsit. Szóval, a könyv – mint a mosópor- vagy gyógyszerhirdetésekben – gyermekektől távol tartandó…

Linwood Barclay

Linwood Barclay: Liftakna
Világsikerek sorozat
Fordította: Harci Andor
General Press Kiadó, Budapest, 2021
384 oldal, teljes bolti ár 3990 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 3192 Ft,
e-könyv változat 2799 Ft
ISBN 978 963 452 4557 (papír)
ISBN  978 963 452 4564 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Egy szokványos hétfő reggel egy manhattani irodaház liftjébe négyen szállnak be. Ám a munkahelyére már egyikük sem ér oda; a felvonó megállás nélkül emelkedik az épület legfelső szintjére, majd a mélybe zuhan. A tragikus balesetnek tűnő eseményt követően kedden ismét megmagyarázhatatlan liftszerencsétlenség történik. A szerdai katasztrófa után pedig végképp eluralkodik a káosz a felhőkarcolók városában.
Ki áll az események mögött, és mi lehet a célja az egymástól független támadásokkal? És mi köze a merényletsorozatnak a High Line parkban megcsonkított ujjbegyekkel megtalált holttesthez? Két tapasztalt New York-i nyomozó és egy újságíró fut versenyt az idővel, hogy kiderítsék a válaszokat, miközben New York előkelőségei a város legújabb és legmagasabb lakóépületének csütörtöki átadójára készülnek…