Tele zenével | ZAKO Fesztivál, Zalaegerszeg

Posted on 2021. június 17. csütörtök Szerző:

0


Grecsó Krisztián

Xénia |

A ZAlaegerszegi KOrtárs Művészeti Fesztivál a Kvártélyház 15. nyári évadának nyitányaként tele zenével várja június 21-étől a közönséget. A Városháza udvarán felállított szabadtéri színpadot nyolcadik alkalommal foglalják el a független színházi, zenés, prózai és összművészeti produkciók.

A kortárs fesztivál kiemelt szerzője idén Grecsó Krisztián, aki a fesztivál nyitónapján Hrutka Róberttel közös zenés-mesés estjével mutatkozik be a közönségnek. Az Első évre fecske című produkció a zene az irodalom és színház találkozása, melyen korunk és kortársaink meséi mellett anyáink, apáink történetei kerülnek elő.

Június 22-én a Grecsó Krisztián sikerkönyvéből készült Megyek utánad című színházi előadást mutatja be az Orlai Produkció, Mészáros Bélával a főszerepben. Hogyan is lehetne jobban elmesélni egy ember életét, mint a szerelemi történetén keresztül? Erre, és saját boldog-boldogtalan pillanatainkra, éveinkre gondolniuk, miközben Daru történetével ismerkedünk.

Megyek utánad

A legendás magyar szerzők közül Janikovszky Éva történetei is megelevenednek a Kvártélyház színpadán. Június 27-én a több kiadást is megért A lemez két oldala kötet alapján Kovács Patrícia, Horváth Lili, Simon Kornél és Elek Ferenc mesélik el egy-egy történet színét és fonákját. Ezeket a monológokat Janikovszky Éva a kilencvenes évek végén írta. Azóta semmi sem változott, csak az olvasók lettek idősebbek, a fiatalok meg rákaptak a hatvanas-hetvenes évek divatjára. Nekik is ajánljuk a kétfedelű történeteket, melyek minden korosztályhoz szólnak.

Tompos Kátya, Balázs János

A fesztivál a prózai előadások mellett csupa zenével ünnepli a nyarat és a közönséggel való újratalálkozást, a Cziffra Fesztivállal együttműködésben a Kvártélyház színpadán fellép Balázs János zongoraművész és Tompos Kátya egy közös esttel, melyben füstös bárok éjszakai hangulatát idézik az alkotók. Kortárs zeneműveket pedig Polgár Péter zeneszerző szolgáltat majd Dalműhelyeim estjén, ahova olyan vendégeket vár, mint Odett, Takáts Noémi és Müller Péter Sziámi.

Különleges élményt ígér a hétköznapi emberek tollából született 100 szóban a város zenés előadás. A rövid, velős történetek hol megmosolyogtatnak, hol elgondolkodtatnak, de mind egyértelműen szórakoztatnak. Olyan ez az előadás, mint egy jó magazin, amiben számtalan téma felmerül, összerendeződik, és színesen képviseli a világunkat. A tükröt ezen az estén Nagy Dániel Viktor és Szilágyi Csenge tartja nekünk, akik felidézik a múltat, megmutatják a jelent és felrajzolják a jövőt sok-sok rövid 100 szavas történettel.

A gyerekeknek is készül a ZAKO Fesztivál egy külön programmal, a nyár elején a Griff Bábszínház is a Kvártélyház udvarára költözik és elhozza Pim, a kismalac meséjét, aki elindul kalandozni a nagyvilágba. A földimalac kalandjait Csepregi-Kovács Napsugár, Lajhó Máté, Szolnok Ágnes mutatják be a kicsiknek június 25-én délután.

Aki igazi felhőtlen szórakozásra vágyik, az ne hagyja ki június 23-án az Acélmagnóliákat, Balázs Andrea és Létai Dóra főszereplésével. Az előadás egy fodrászüzlet titkokkal és pletykákkal teli világába vezet, ahol mégis örök és szétválaszthatatlan barátságok születnek és kiderül, hogy akkor a legerősebbek ezek a kötelékek, amikor igazán kell a humor a túléléshez.

Acélmagnóliák

Az elmúlt időszakban kevés alkalmunk volt élőben találkozni a színház varázsával, a Kvártélyház 15. évadának programja igyekszik programjaival pótolni a közös élményeket, azonban, ha mégis lenne olyan, aki nem szívesen mozdul ki, annak a ZAKO Fesztivál online programot is kínál! A Szkéné Színház közösségi programjához a virtuális térben lehet csatlakozni. A színházi játék a zoom videókonferencia platformon valósul meg, szükséges hozzá stabil internet hozzáférés, mikrofon, kamera, valamint fülhallgató, és a játékba mindenki saját eszközéről jelentkezhet be.

Az előadásra a jegyek vásárlása korlátozott számban lehetséges, így kétszer is műsorra tűzzük a fesztivál ideje alatt. Június 24-én és 27-én lehet bekapcsolódni, az előzetes jegyváltást követően a Köztünk marad előadásba. A nézőknek lehetősége van alakítani a történetet, és közvetlenül befolyásolni a színészek játékát. A meghívott, improvizáló párosok csütörtökön Kovács Virág és Varga Ádám, vasárnap pedig Földes Eszter és Ticz András.

A mottó a régi: Mindenki Egerszegre!
Részletek itt
Idén is mindenkit vár a ZAKO Fesztivál!

Manna Produkció, Kvártélyház Produkció