Idén Nagymaroson! | VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó

Posted on 2021. június 16. szerda Szerző:

0


Olt Tamás – Szájon lőtt tigris

Xénia |

A VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó az elmúlt években a visegrádi négyek egyik legrangosabb közös kulturális eseményévé nőtte ki magát. Idén június 24. és 27. között új helyszínen, a nagymarosi Duna-parton várják a fesztiválozókat.

A nagymarosi Duna-parton, a visegrádi várral szemben rendezik meg idén a VéNégy Fesztivált, ami leginkább a fiatalokat szólítja meg; a színpadokon nappal-este-éjjel a legismertebb hazai együttesek váltják egymást (lásd lejjebb).

A zenei programok mellett színházi előadások várják az érdeklődőket. A programsorozat nyitóelőadása, június 23-án a Szájon lőtt tigris lesz – Olt Tamás Rejtő-estjét néhány éve nagy sikerrel mutatta be a Nemzeti Színház, ám Rejtő sosem kopik el.

Másnap a varsói Teatr Ateneum mutatja be Bogusław Schaeffer darabját. A színház démona egy sóhajtásnyit visszautal Diderot Színészparadoxonára: ott arról esett szó, hogy elhisszük a színésznek, hogy ő király vagy gyilkos. Itt most összemosódik a „játszó” és a „játszott”; nem lehet tudni, a színész hősöket alakít-e vagy csak önmagát adja, a szerep szövegét mondja vagy saját gondolatait, színpadi figura-e már vagy még a privát ember? A szereplők a színpadi valóság és a benne ábrázolt világ peremén mozognak, könnyedén és észrevétlenül átlépve a két valóság határán. Színházat játszanak.

Ewa Telega, Grzegorz Damięcki – A színház démona

Június 25-én a Cirkuszi Sátorban kerül színre Moral insanity (Erkölcsi nulla) című előadás, amelyet Umbero Eco műve, A prágai temető inspirált. Ezt az Eperjesi Nemzeti Színház (Prešovské Národné Divadlo) hozta el a VéNégyre. Peter Brajerčík azzal szembesít a monodrámában, hogy miért olyan hiszékenyek és befogadók az emberek, ha álhírekről, összeesküvés-elméletekről van szó? Miért olyan könnyű őket manipulálni? A darab témája tehát a dezinformációs alvilág, vagyis a média és a politika kapcsolata.

Peter Brajerčík – Moral insanity

Június 26-án lélektani és időutazásra mindenkit a Homo zabijens: A mamutvadászok vége című darabbal a Divadlo Polarka.

William Goldingnak a Göncz Árpád fordította, Az utódok című regényét adaptálta a brnói színház, és az egyik legnevesebb cseh színházi rendező, Jan Antonín Pitínský állította színpadra. Az alaphelyzet: itt maradt harmincezer évvel ezelőttről néhány neandervölgyi…

A színpadi előadások szinkrontolmácsolással és/vagy kivetített szöveggel követhetők.

A VéNégy szervezői a színház népszerűsítését küldetésüknek tekintik, ezért a színházjegy mellé ajándék belépőt adnak, amellyel az előadás után a többi program is megtekinthető. Az állami támogatás megjelenik úgy is, hogy a járvány leküzdésében részt vevők – az orvosok, mentősök, ápolók, rendőrök, katonák és a katasztrófavédelem munkatársai – egy megvásárolt belépő mellé ajándékba kapnak egy másikat, a VéNégy Hero jegyet.

A zárónapon különleges és színpadon be még sosem mutatott, sosem látott produkció kerül a nézők elé. Feledi János, Harangozó Gyula-díjas táncművész, koreográfus kéthetes workshopot vezetett a négy ország alkotóinak részvételével. Az eredmény a Changes című produkció.

A bevezetőben említett zenei programok a nagy és a kis színpadon lesznek láthatók: fellép a Halott Pénz, Kowalsky meg a Vega, a Belga, a Firkin, az Aurevoir, a Blahalouisiana, Rúzsa Magdi, a Punnany Massif, a Random Trip, az Ivan & The Parazol, az Erik Sumo Band, Péterfy Bori & Love Band, Lóci játszik, Dánielfy Gergő és az utazók és az Európa Kiadó is, Ausztriából pedig a Russkaja érkezik.

Dánielfy Gergő és az utazók

Mivel a visegrádi országok harminc évvel ezelőtti találkozójának is évfordulója van, helyet kapnak a négyek országaiból érkező fiatal tehetségek; minden este egy-egy pályakezdő zenekar lép színpadra: Lengyelországból a Cheap Tobacco, Szlovákiából a Luvver, Csehországból a HRTL érkezik, míg Magyarországot a Carson Coma képviseli.

A koncertek, színházi előadások és közösségi programok mellett sportolási lehetőségek, felolvasások, gasztroudvar is várja az érdeklődőket, az EB nyolcaddöntőit pedig kivetítőn lehet majd követni június 24. és 27. között Nagymaroson. A helyszínen kempingezésre is lehetőség van, az utolsó vonatok után pedig a fesztiválozókat  fesztiválbusz szállítja minden éjjel kettőkor Nagymaros és Budapest (Nyugati pályaudvar) között.

További információk és program az esemény honlapján