A pók és a háló | Jeffrey Archer: Szem előtt

Posted on 2021. június 7. hétfő Szerző:

0


Tóth Zsuzsanna |

Már önmagában nagyszerű ötletnek tűnik, hogy Jeffrey Archer „újrahasznosítja” a – saját, hétrészes, remek sorozatának író szereplője – Harry Clifton által megalkotott nyomozó figuráját. Így az általa ily módon duplán kitalált William Warwick nevű fickóra újabb sorozatot építhet, szándékai szerint „nem detektívregényt”, hanem egy detektívről szóló regényt. Kicsit bonyolultnak tűnik, igaz? Ne aggódjanak, a közismert szerző kicsit régimódi, a végén a szálak tisztázódnak. A recenzens viszont kénytelen kicsit messzebbről indítani.

Vélhetően azt minden, a szórakoztató regényeket kedvelő olvasó tudja, hogy Lord Jeffrey Archer nem csupán elismert és közkedvelt regényíró, de sok minden másra is képes férfiú. A szó legszorosabb értelmében – is. Mert, noha az angol arisztokrácia tagjaként kiváló nevelést kapott, ismert konzervatív politikus lett – ült börtönben is, hamis tanúzásért elítélve. Hosszú élete során (nyolcvan elmúlt) kalandok ezreit élte át, nem csoda, hogy képes nagyívű és izgalmas cselekményeket rajzolni, hiteles és kedvelhető, vagy épp utálható figurákkal. A legjobb persze, hogy bár sokan, kicsit legyintve, a lektűr irodalomba sorolják műveit, az általa ábrázolt életek és történetek kellőképpen árnyaltak, jellemei elevenek, írói tájékozottsága és alapossága meggyőző. Így van ez most is, az immár önálló életre kelt Warwick nyomozóról írt mesefolyam második kötetében.

Természetesen a Szem előtt története (Tóth Bálint Péter kellemes fordításában) önmagában is megállja a helyét, hiszen annyi utalást ad a múltbeli eseményekhez, amennyi szükséges. Az új sztoriban kellő háttérrel bukkannak fel (ahogyan az joggal elvárható a gondos cselekményszövéstől) az előző kötetben megismert alakok, kiemelt epizódok. Legalábbis néhány igazán fontos. Az ismétlések által egyre jobban kiteljesedik a kép, egyre plasztikusabbá válik Warwick figurája, jobban megismerjük a csapatot, amelyben dolgozik, a munkatársait, családját. Archer írói szándékai szerint az olvasói figyelem elsősorban a nyomozóra, az ő személyes környezetére irányul, de több izgalmas mellékszálat kapunk. Az éppen aktuális nyomozás tétje is nagy. A megoldás pedig furfangosan egyszerű, noha a kivitelezése nem csekély akkurátus munkát igényel a csapattól. Feltehetnénk persze a kérdést, melyik bűnesetről beszélünk, hiszen a regényben többel is találkozunk, a drogosoktól a rafinált műkincsrablásig. És persze nagy adag kifinomult szélhámossággal.

Azt le kell szögeznünk: Archer tényleg régi típusú mesélő; nincsenek véres, brutális leírások, rafinált kínzások, gyilkosságok, effélék. Viszont egyszerre több, amolyan macska-egér játszma folyik a szemünk előtt. Warwick türelemmel, kifinomult észjárással, angol alapossággal és nyugalommal végzi feladatát. Ebből adódóan biztosan senki sem rágja véresre körmeit az izgalomtól olvasás közben, de kétségtelenül élvezetes a megoldás szellemessége. Mert ebben a játszmában a másik oldal is kellőképpen bedob mindent, nem kispályás bűnözőkről van szó. És ugye, az még nem számít spoilerezésnek, ha elárulom, érdemes nagyon figyelni, mert minden mindennel összefügghet. Múlt és jelen, a több szálon futó cselekmény szálai, a történet várt, de nem éppen átlátszó csavarjai.

Ahogy mondani szokás, a végére minden kiderül. Vagy mégsem. Hiszen akkor hogyan is jöhetne a folytatás? Hiszen Warwick nyomozó még éppen csak belelendült a munkába! Szerintem szép jövő vár rá.

Jeffrey Archer

Jeffrey Archer: Szem előtt
– William Warwick újra nyomoz

Fordította: Tóth Bálint Péter
General Press Kiadó, Budapest, 2021
312 oldal, teljes bolti ár 3990 Ft,
kedvezményes ár a lira.hu-n 3192 Ft,
e-könyv változat 2799 Ft
ISBN 978 963 452 4779 (papír)
ISBN 978 963 452 4786 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

William Warwick nyomozót a csapata tagjaival egyetemben átirányították a Scotland Yard kábítószer-ellenes ügyosztályára. Elsőként azt a feladatot kapják, hogy fogják el Assem Rashidit, a hírhedt drogkereskedőt. A nyomozás előrehaladtával William új és régi ellenségekkel is szembekerül: felbukkan a régi osztálytársa, Adrian Heath, aki rendőrségi besúgóként kockáztatja az életét; és természetesen Miles Faulkner is újra színre lép, aki mindent megtesz, hogy a rendőrök – és különösképpen ősellensége, Warwick nyomozó – mindennapjait megkeserítse.
Miközben William csapata egyre közelebb kerül egy minden fogást ismerő bűnszövetkezet leleplezéséhez, olyan csapdát kell állítaniuk, amit sosem vennének észre, pedig szem előtt van…
Jeffrey Archer történetszövése mesteri; az Aki mer… című kötet folytatásában a megszokott fordulatokban gazdag módon meséli el William Warwick legújabb kalandjait.