Czingel Szilvia: A női test alakváltozatai (részlet)

Posted on 2021. január 27. szerda Szerző:

0


Simon Böske Miss Európa

1929. február 2-án Simon Böske, az első magyar szépségkirálynő az Orient expresszel Párizsba utazott Incze Sándor és édesanyja kíséretében. Böskére sokan voltak kíváncsiak, főleg fiatal lányok, de újságírók és fotoriporterek is, akik a Gare de l’Esten fagyoskodva várták a vonat megérkezését. Eredetileg magyar cigányzenészek is várták volna a szépségkirálynőt, magyar diákokkal egyetemben, a vonat azonban ötórás késéssel érkezett Párizsba, ők pedig nem bírták a hidegben várakozást, és hazamentek. Párizsban Böske Magyarországot képviselte, és mint magyar lányt fogadták. Cigányzenészekkel, magyaros ételekkel, magyar huszárokkal, mit sem sejtve arról, hogy Böske zsidó lány.

A párizsi szervezőbizottság igyekezett luxuskörülményeket teremteni a versenyzőknek, Párizs elegáns 7. kerületében, a ma is működő Hôtel Palais d’Orsay-ban szállásolta el őket. A gyönyörű 17. századi épület Napóleon sebészének tulajdonában volt. 1897-ben, az Orsay állomás építésével, amely szemben a szállodával volt, megnyílt az utazók előtt, és Hôtel de la Nouvelle Gare-ra keresztelték. Amikor az állomás múzeummá vált, a szálloda továbbra is fogadta a világ minden tájáról érkező utazókat.

A párizsi verseny óriási pompa és luxus közepette zajlott. A párizsi magyarok is aktivizálták magukat, és mindent megtettek, hogy a verseny közelébe kerüljenek, és a magyar lánynak segítsenek. Így egy Párizsban élő magyar fodrász is, aki telefonon hívta fel a szállodát, és Böske szobáját kérte. Ágh Gyulának hívták, a fodrászat neve így szólt: Jules Ágh coiffeur, az Avenue des Champs-Elysées mellett, és kérte, hogy Miss Magyarországot ő fésülhesse az operabálra. Nagyon szépen köszöni, hogy Simon Böske kisasszony ezt elfogadja, és mindjárt hozza magával a magyar manikűrt is. Nos, ez a derék Ágh Gyula csakugyan megjelent nálam egész segédletével, olyan ambícióval fésült, mintha a frizurám az ő legszemélyesebb ügye volna – és a végén egy kézszorításon kívül a világon semmit el nem fogadott – írta később a szépségkirálynő.

Simon Böske a Színházi Élet fényképeiről és Incze Sándor révén is ismerte a már korábban említett táncos ikreket, a Dolly Sisterst, sőt Jankának óriási szerepe volt a győzelmében. A költséges versenyt ugyanis Böske csak kölcsönruhákban tudta abszolválni, a Budapesten elképzelt ruha nem volt elég előkelő Párizsban, így Dolly Jancsi (Janka) sietett a szépségkirálynő segítségére. Simon Böske biztos lehetett abban, hogy a kor legdivatosabb és legminőségibb tanácsait és ruháit kapja majd. A Dolly lányokat és Simon Böskét összekötötte a zsidó és a magyar identitásuk. Böskét azonban a magyar szépségként várták Párizsban az ott élő magyarok, és tülekedtek azért, hogy a négynapos tartózkodása alatt a segítségére legyenek. Magyar fodrászok, manikűrösök mellett szabók és cipészek is ingyen ajánlották fel szolgálataikat a királynőnek.

Simon Böske így írt erről: Felhívtuk Dolly Jancsi lakását, és azt a választ kaptuk, hogy művésznő az egyik szanatóriumban fekszik; három nappal azelőtt súlyos vakbélműtéten esett át. De mégis már annyira jól érzi magát, hogy látogatókat fogad. Erre elindultunk Inczével, és felkerestük a beteg Dolly Jancsit a rue Blomet-ben, egy csendes és előkelő szanatóriumban. Elmondatta velem, milyenek a ruháim – és a fejét rázta. Nem, nem – most nem ez kell! Járj egy kicsit föl és alá a szobában! Végül is eldöntötte Dzseni (így hívják őt hozzátartozói, nem pedig Jancsinak), hogy nekem bizonyos beige csipkeruha lesz jó, amit ő tüstént meg fog konferálni Patou mesterrel. És az ápolónő menten telefonált ennek a nagy párizsi szabónak, aki fél óra múlva személyesen érkezett Dzseni szobájába, s a biztonság kedvéért magával hozott mannequin-okat és vagy 25-30 ruhát. A cipőkérdésnél ugyanez az eset állt elő Dzseni huszonnégy óra alatt elkészítette Perugiánál a csipke színéhez árnyalt beige selyemcipőt: saját mértékére, amely nekem tökéletesen megfelelt. Retikült és belépőt szintén kölcsönkaptam tőle. A toilettkérdés eldöntése után megkonferáltuk a frizurámat is. Dzseni elhívatta (ugyancsak szanatóriumi szobájába) fodrászát és manikűrjét is. Egész sereg frizurát próbáltatott ki ott, az ágy lábánál, és végre megállapodtunk egy zseniális megoldásban, amely könnyed és egyéni hajviseletet mutatott, omlott is, és nem is. Jól van, fiúkám – mondta csendesen –, te leszel Miss Európa.

Simon Böske, az első magyar szépségkirálynő (Forrás: Wikimédia)

Simon Böskét 1929. február 7-én valóban Miss Európává választották. A versenyen kokárdát viselt, és 16 lányt előzött meg. A versenyen a következő országok képviseltették magukat: Lengyelország, Svájc, Franciaország, Anglia, Spanyolor-szág, Írország, Bulgária, Dánia, Ausztria, Oroszország, Hollandia, Jugoszlávia, Görögország, Németország, Olaszország, Románia.

Itt még nem ért véget pályafutása, hiszen 1929. július 27-én részt vett a Deauville-ban megrendezett Miss Universe versenyen, amelyen ő és egy amerikai lány, Ella Van Hueson, aki a Chicago Tribune nagy szépségversenyének győztese volt, vett részt. Simon Böske itt már fürdőruhában vonult a kifutón, nyoma sem volt a konzervatív öltözéknek, amelyben Budapesten mutatkozott. A Miss Universe versenynek lett volna egy másik helyszíne is a texasi Galvestonban, de oda Böske már nem ment el. Döntését azzal indokolta, hogy nem akart ugyanazokkal megmérkőzni, akik fölött már Párizsban győzedelmeskedett.

Czingel Szilvia

Így az amerikai szépségkirálynő utazott Európába, és a deauville-i versenyen képviselte országát. Deauville-ban ketten voltak, a zsűri döntetlenre hozta ki az eredményt, a pénzdíjat is elfelezték a királynők.

A csalódás óriási volt, különösen az amerikai magyarok körében, akik bálokat rendeztek volna a királynő tiszteletére. Simon Böske más ajánlatot is kapott, de semmi sem lett belőlük. A Paramount és a Hegewald berlini filmstúdió is filmszínésznőt csinált volna belőle, de felkérték a 4711-es parfüm reklámozására is. Ezt az ajánlatot elfogadta, és öt évig a parfüm arca lett.

 

Czingel Szilvia: A női test alakváltozatai.
1880–1945

Jaffa Kiadó, Budapest, 2020