Színe és visszája | Christelle Dabos: Visszaverődések viharában

Posted on 2021. január 25. hétfő Szerző:

1


Paddington |

Egy világsikert aratott fantasy sorozat érkezett negyedik, befejező részéhez a Visszaverődések viharában megjelenésével. Különlegessége, hogy nem angolszász, hanem francia anyanyelvű a szerzője (bár ez a lengyel Andrzej Sapkowski: Witcher sorozatának sikere után talán nem is annyira meglepő). Szerzője, Christelle Dabos, bár a Cote d’Azurön született, Belgiumban él.

A sorozat világában számos olyan megoldandó feladattal, problémával találkozunk, amelyekkel írója mindennap szembesülhet szűkebb-tágabb környezetében is: a saját álomvilágában élő felső tízezertől kezdve a menekültekig, a klímaváltozás következményeitől a múlt egyes részeinek szőnyeg alá söpréséig. Mindez elképesztően gazdag fantáziavilágban játszódó kalandos történetfüzér során rajzolódik ki, de ott a természeti törvények egészen máshogy működnek, szinte bármi lehetséges.

A tükörjáró ifjúsági fantasy sorozat, ám Christelle Dabos is úgy járt, mint J. K. Rowling a Harry Potterrel. Ahogy haladunk előre, a kötetek egyre felnőttesebbek lesznek. Sokan úgy értékelik, hogy a négy kötet tulajdonképpen két duológia, amelyek persze teljesen összetartoznak, különösen mivel minden kötet (bizony, még a negyedik, utolsó is) igazi sztori-felfüggesztéssel (cliffhangerrel) fejeződik be. Míg az első két kötetet bátran ajánlható 12-13 éveseknek, az utolsó inkább a 16 év feletti korosztálynak szól. A karácsonyra kapott könyvutalványokat érdemes ebbe a szériába fektetni, de elolvasását inkább a félévi értesítő előtti dolgozat-dömping utánra célszerű időzíteni. A negyedik kötetet a karácsony utáni nyugalmasabb időszakban másfél nap alatt faltam fel.

No, de miért olvas egy ötvenes nő ifjúsági fantasy regényeket? A jó fantasy megítélésem szerint nem elsősorban azért érdekes, mert az ember egy másik világba képzelheti magát, ahol a fizikai korlátok nem jelentenek akadályt. A jól megcsinált fantasy ennél összetettebb. Olyan kérdéseket vet fel, amelyekről parázs vita folyik politikusok között, de sokszor baráti társaságokban is. Nem foglal állást, viszont azzal, hogy a problémákat olyan kontextusba helyezi, ami teljességgel ismeretlen, lehetőséget ad arra, hogy eltávolítsuk magunkat a témától, és a megszokottnál sokkal objektívebben szemléljük. A Visszaverődések viharában szerzője például így kezeli a bevándorlás és a multikulturalizmus – hazájában nagyon is aktuális – kérdéseit.

A tetralógia előző kötetei. Kattints rá, hogy nagy méretben lásd!

A sorozat talán legnagyobb erénye a már említett, szinte szédítően gazdag világépítés. A történetben az emberek egy katasztrófát követően nem egy bolygón élnek, hanem annak szilánkjain, amelyek megőrizték eredeti helyzetüket ott, ahol korábban voltak, amíg volt bolygó. A katasztrófáról igen kevés derül ki egészen az utolsó, mostani kötetig. Az első két kötetben két szilánk lakóival ismerkedünk meg, a harmadik és negyedik kötet felvillantja az összes különös vidéket. A szilánkok mindegyike egy-egy családfő fennhatósága alá tartozik, ezek roppantul különböznek egymástól, azonban egy dologban hasonlítanak, nem túl jó a memóriájuk. Leszármazottaik, az egyes szilánkok lakói pedig más-más különös képességnek vannak a birtokában.

A tükörjáró világaiban számos érdekes, jól kidolgozott és összetett karakterrel ismerkedhetünk meg. Ophelie és Thorn, a két főszereplő egyáltalán nem a megszokott hőspáros. Esendőek, bénáznak, múltjuk sokszor akadályokat állít eléjük. Ezzel Dabos nagy szolgálatot tesz minden csetlő-botló kamasz olvasónak a tökéletesség kultuszát hirdető influenszervilágban. A hősök korántsem feltétlenül daliás, szőke, kék szemű legények és tökéletes alakú, sudár leányok. Valami miatt azonban csak ők és csak együtt tudják véghez vinni azt, amire szükség van. Dabos nem kliséket ránt elő – összetettség, színesség jellemzi a többi szereplőt is.

Ophelie és Thorn házassága az első kötetben ún. elrendezett házasság, ám a főhősök között kalandjaik során igazi szerelem szövődik. Miközben azon izgulunk, hogy a sors – és a szerző – vajon megengedi-e nekik a boldog befejezést, ismét távolságot tartva, de megismertet a párkapcsolatok számos, kevéssé mindennapi kérdésével. Kezdhetjük éppen onnan, hogy mit is gondolunk az ilyen összehozott házasságokról, amelyeket manapság szokás a múlt részének tekinteni, miközben tudjuk, egy jó házasságközvetítő segítségével a sikerarány magasabb is lehet, mint a szerelmi házasságok esetében. De felveti a történet a házastárshoz, a családhoz és másokhoz, például az államhoz való lojalitás kérdését is, meg azt, hogy ha azok összeütközésbe kerülnek, melyik írhatja felül a másikat.

Christelle Dabos remek történetmesélő. Minden bizonnyal gazdag álmai vannak, melyekre képes ébredés után emlékezni is. A tükörjáró egész univerzuma úgy működik, mint egy részletgazdag álom, amire az utolsó oldal elolvasása után szívesen fog visszagondolni az olvasó is. Molnár Zsófia gördülékeny fordítása a magyar olvasó számára is lehetővé teszi, hogy kalandozzon a szilánkok között, és elgondolkozzon azon, hogy mit tudna kezdeni, ha neki magának lenne olyan rendkívüli képessége, mint Ophelie-nek, Thornnak és a körülöttük tolongó fontos és kevésbé fontos szereplőknek. Azt ajánlom a szülőknek is, hogy bátran vágjanak bele ők is a regény olvasásába. Én is elolvastam szinte mindent, amit a fiam, sőt néha ma is ezt teszem. Olvasás után pedig érdemes néhányat elővenni az előbb említett témákból, beszélgetni róluk a fikció keretei között, de összekötve őket saját világunkkal is.

Christelle Dabos

Christelle Dabos: Visszaverődések viharában
A tükörjáró sorozat 4.
Fordította: Molnár Zsófia
Kolibri Kiadó, Budapest, 2020
702 oldal, teljes bolti ár 3799 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 3039 Ft,
e-könyv változat 2499 Ft
ISBN 978 963 437 7443 (papír)
ISBN 978 963 437 7450 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

A népszerű fantasy-regény befejező részében Ophelie, Thorn és segítőik nem kisebb feladatot vállalnak magukra, mint hogy megvédjék világukat a végső pusztulástól. A szilánkok aprózódása ugyanis tovább folytatódik, és Bábelen kívül már Sarkot és Animát sem kíméli. Ahhoz, hogy megállítsák az eróziót, meg kell találniuk a Másikat. A szilánkokon átívelő hajszában a visszaverődések, múlt és jelen összejátszásai segítik őket a rejtvény megoldásában.
Bár történetünk a képzelet világában játszódik, a könyvsorozat által felvetett problémák az összes létező világban és minden időben megoldásra várnak. A másság elfogadása, az egyéni felelősségvállalás és az általános nyitottság a változásra olyan szuperképességek, amelyek minden közösséget jobbá tesznek.