Disznó a disznónak nem vájja ki… | Kerékgyártó István: Szeretett Gazdám…

Posted on 2021. január 20. szerda Szerző:

0


Cserhalmi Imre |

Az ifjabb, de már nem legifjabb írónemzedék nagyon tehetséges tagja, Kácsor Zsolt, aki valószínűleg – írásaiból vélelmezem – zsigerből utálja a szervezetszerű társadalmi képződményeket, a napokban meggyőzően érzelmes sorokban mondta el, hogy Kerékgyártó István jó ember. Erről nem lehet tapasztalatom, de hogy remek író, arról van. Egyébként Kácsorral teljes egyetértésben.

A szerző legújabb regényének nincsenek információként működő adatai: helyszínek, időpontok, összevissza nevek – semmi sem konkrét. Mégis, vagy talán éppen ezért eltéveszthetetlenül pontosan Közép-Kelet(!)-Európa ez, az ilyen-olyan szocializmusból az ilyen-olyan kapitalizmusba váltódás közvetlen előzményeivel, lebonyolításával és „utózmányaival”. Korlátolt, reménytelen, kilátástalanul szűk falusi világba csöppen be egy gyerek, apró tehetségsziget, aki rájön, hogy a rendszeres megveretése, a jövőtlensége nem lehet végzetes. Érzelemből és értelemből fikarcnyit se nyújt neki a világ. Az utóbbit akarja és tudja pótolni, az előbbit nem is akarja. Az ő közege, útja, álma, szenvedélye a hatalom, öröme és hobbija a vagyon.

A regény végére a főszereplő az állam élére kerül. És ettől merevedése lesz. Odáig vezető útja kanyargós volt, de következetes. Szüntelenül tanult, figyelt, jegyzetelt, készült, kihasznált, taposott, elárult, megfélemlített vagy simulékonyan alkalmazkodott! Szinte élvezte, ha ütötték, mert aztán ő következett. Minden (és ez nagyon sok!) emberi gyarlóságot tanulmányozott, felhasznált és megfizetett. Ragyogó tehetség a hazudozásban (színlelt, vonzó igazmondás!), könyörtelenség a (kizárólag) személyes érvényesülésben. Emberek tárgyakként való adás-vevése. Semmi „szívbaj”, semmi belátás, pláne empátia. Machiavelli legjobb tanítványa. Magyar vagy sem: egyre megy, mert nem erről szól a regény.

Ökölvívósport, katonaság, felsőoktatás, csempészvilág, vidéki környezet, üzleti és gazdasági szféra, a jogszolgáltatással szoros szimbiózisban működő alvilág, nem csak egyszer (mert több rendszerben is) használatos, besúgók, ügynökök. Önfeledt hazaárulás kizárólag saját zsebre.

Találgathat az olvasó, hogy a főszereplőt s a többieket kiről mintázta az író, talán akad is egy-két ötlete, de ennél lényeglátóbb olvasást ajánlanék. Felfedezni és értékelni nagyszerű irodalmi ábrázolását annak a sivár világnak, pitiáner életformának, amelyben az előrejutás csak a köztörvényes bűnözés vállalásával/elhallgatásával/fedezésével/ lehetséges.

A főszereplő a katonaság kötelékében jön rá: „…az egész keleti blokk, benne hazája is, a rendetlenség birodalma volt. A totális fejetlenségé, amit a hazugságok hálózata tartott össze.”

Legjobb oldalain a regény nemcsak a kietlenségében is bonyolult társadalmi miliőt ábrázolja, hanem azokat a múltbeli történelmi előzményeket és azokat a sorsokat abroncsként összeszorító jelenkori körülményeket is, amelyek révén becstelenséget vásárolva és árusítva a főszereplő eljut a hatalom egyszemélyes csúcsára.

A nagyjából másfél-két évtizedet átívelő történetet – micsoda trouvaille! – egy disznó (sertés) meséli el. Amikor elérte a 120 kg-os súlyt, az akkor még gyerek főhős szorongó közreműködésével levágták. Hamar hurkává transzponálták, de a lelke nem pusztult el, tehát figyelheti és végigmesélheti – olykor kommentálhatja is – a főszereplő, „szeretett gazdája” történetét. Ez a bravúros írói megoldás teszi lehetővé azt a végsőkig elnéző, sőt csaknem szurkolói narrációt, amelynek kedélyes fényénél válnak még riasztóbbakká a történet szörnyű stádiumai.

Azt hiszem, hogy a rendszerváltásnak nevezett korszak feldolgozásával, ábrázolásával bőven volnának még feladatai a kortárs irodalomnak. Kerékgyártó István regénye ennek az adósságnak releváns törlesztése.

Kerékgyártó István

Kerékgyártó István: Szeretett Gazdám,
avagy Egy vezér ifjúkora

Kalligram Kiadó, Budapest, 2020
352 oldal, teljes bolti ár 3990 Ft,
kedvezményes ár a bookline.hu-n 3392 Ft,
e-könyv változat 2250 Ft
ISBN 978 963 468 1755 (papír)
ISBN 978 963 468 1755 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

A szerző a hetvenes évek közepétől a kilencvenes évek elejéig követi hősét, aki szegény sorból küzdi föl magát a politika felső régióiba. Rendhagyó fejlődésregényt tart kezében az olvasó, ahol a falusi környezet, a sárba ragadt világvégi társadalom húzza vissza a főhőst, Luko Voditit, aki már gyerekkorában arról álmodik, hogy innen elkerülve nagy dolgokat visz majd véghez.
A történet valahol Kelet-Európában játszódik, de nincs pontosan meghatározva az ország, a személy- és helységnevek többféle nyelvből merítenek. Egyszerre fejlődésregény, társadalmi tabló, félig disztopikus, félig régiónk közelmúltjának érzékletes leírása, a hatalmi függések patológiájának lélektani elemzése.