Kötelezők Szabadon | Digitális drámafoglalkozások

Posted on 2021. január 14. csütörtök Szerző:

0


Xénia |

A Szabad Labor Drámaműhely első iskolai programja segít megérteni a kötelező olvasmányokat és felkutatni a művekből feltárható emberi, társadalmi problémákat. A drámapedagógiai műhely szakemberei ezzel is szeretnék növelni a gyerekek olvasás iránti nyitottságát, érdeklődését. A Kötelezők Szabadon nevű foglalkozássorozat most a digitális oktatási rendszerben is elérhető az iskolák számára, támogatója a Manna Produkció.

A frissen alakult drámapedagógiai műhely, a Szabad Labor tagjai rutinos és képzett drámapedagógusok. A négy alapító tag Balassa Jusztina, Lovászi Edina, Kálócz László és Somogyi Tamás évek óta dolgozik ezen a területen. Ők vezetik többek között a Vígszínház és a Manna színházi nevelési programjainak kidolgozását és foglalkozásait.

A Kötelezők Szabadon sorozat célja nem a művek ismertetése az általános vagy középiskolás korosztály számra, hanem a művekben szereplő kérdések problémára fókuszáló, átélhető kibontása és átgondolása, a szereplők élethelyzetének megértetése.

„Fontos a kritikus gondolkodás kialakítása, a felmerülő kérdések több szempontú vizsgálata, egymás érveinek megismerése. Ez fejleszti a vitakultúrát és megerősíti az igényt az önálló gondolatok kialakítására – mondja Balassa Jusztina drámapedagógus. – A műhelymunka során a diákok életkori sajátosságait figyelembe véve választjuk ki az egyes foglalkozások témáját, ebben természetesen együttműködünk a pedagógusokkal. A Kötelezők Szabadon sorozat új és izgalmas eszköz lehet a magyar- vagy osztályfőnöki órákon, hogy a diákok közelebb kerüljenek ezeknek az emblematikus műveknek a mondanivalójához.”

Somogyi Tamás, Balassa Jusztina, Lovászi Edina, Kálócz László

A Szabad Labor szakemberei a kötelező olvasmányok szövetéből kiindulva közelítenek a felmerülő dilemmákhoz, a kiélezett helyzetekhez. Ehhez a színház és a dráma eszközeit használják fel annak érdekében, hogy a tanulók képesek legyenek saját álláspontot kialakítani egy-egy probléma kapcsán. A résztvevők közül senki sem marad ki a játékból – erre a program tervezésekor nagyon figyeltek –, vagyis az aktív részvételnek nem feltétele az irodalmi szöveg ismerete.

A foglalkozások időtartama egy tanóra, ezáltal könnyen illeszthető a diákok tanrendjébe, de – a jelenlegi vírushelyzetre tekintettel és igény esetén – megvalósíthatók online formában is.

A Kötelezők Szabadon program jelenleg nyolc kötelező olvasmányhoz – A Pál utcai fiúk, Toldi, Rómeó és Júlia, A legyek ura, Csongor és Tünde, Hamlet, Bűn és bűnhődés, Anna Karenina – kapcsolódva kínál drámafoglalkozást minden korosztálynak a kisiskolásoktól a gimnazistákig.

A sorozat a Manna Produkció támogatásával jött létre. A Manna drámapedagógiai munkájának keretében már korábban is szerveztek színházi nevelési programokat a Bethlen Téri Színházban és a Bartók Béla úti B32 Kultúrtér játszóhelyén. Kifejezetten diákközönségnek tartanak és hoznak létre rendszeresen új előadásokat.

A Kötelezők Szabadon programról részletesebben lehet tájékozódni a Szabad Labor Drámaműhely honlapján.

Fotók: Somogyi Tamás