Valóban ajándéknak való | Tim Lihoreau, Sam Jackson: Fantasztikus klasszikusok

Posted on 2020. december 14. hétfő Szerző:

0


Cserhalmi Imre |

Vállalom a reklám ízű címet, mert könnyű elképzelni a tipikus karácsonyi szituációt: gyertyák, fenyő- és süteményillat, meleg a szobában, öröm a tekintetekben, és a sarokban egy boldog gyerek érdeklődve lapozgatja ezt a gyönyörű könyvet.

Az előállításáról néhány sor tájékoztat kissé sejtelmesen: Nyomdai előkészítés: HVG Press Kft, nyomás: Kína, de az olvasót ez nem is nagyon érdekli. Annál inkább a keménykötésű könyv finom borítójának kellemes tapintása, ízléses szín- és rajzkavalkádja. De nem csak a borítóé. A könyvben két oldalanként változik a lapok alapszíne, és a töméntelen, kivételesen gazdag fantáziával készült rajzon nyüzsögnek a madarak, virágok, hangjegyek, legyezők, lobogók, égitestek, továbbá éneklő, vezénylő, hangszeren játszó, táncoló, komponáló, lovagló emberek, és ha nem is mindegyik mulatságos, de mindegyik eleven és derűs.

A könyv a zenetörténet öt korszakára – reneszánsz, barokk, klasszicizmus, romantika, 20. század – tagolva mutat be zeneszerzőket, műveket, hangszereket, zenei műfajokat, és idéz humoros, olykor gunyoros történeteket az alkotók életéből, illetve a művek és a közönség találkozásaiból. A művészien tördelt könyvben* a szövegek kis terjedelmű részekre vannak osztva; érdekességként képesek átadni, roppant hajlékony és kedves fogalmazásban a leglényegesebb ismereteket is. A Fantasztikus klasszikusokat nem egy lélegzetre kell végigolvasni, kézbe venni sem feltétlenül tanulási szándékkal kell. Ezt valóban böngészgetni, olvasgatni lehet, kedvteléssel forgatni a lapjait előre-hátra, gyönyörködni a látványban, picit tűnődni a történeteken.

És hogy a zenéről mégse csak rajz meg szöveg szóljon, a kötetben elhelyezett QR-kódot leolvasva, egy weboldalon meg lehet hallgatni az említett műveket a pécsi Pannon Filharmonikusok előadásában.

Monteverditől Gershwinig, a szimfóniától a jazz-szvitig, a hegedűtől a cintányérig, a kórustól a szimfonikus zenekarig nagy zenetörténeti és zenefogyasztási ívet fog át a könyv, amely megjósolhatóan a gyerek keze ügyében fog maradni az ünnepek után is.

Akinek szívügye, hogy a gyerekének élete a klasszikus zene élvezetével is gazdagabbá váljék, ennél sokrétűbben vonzó meghívót aligha talál abba a világba, amelyről itt is bebizonyosodik, hogy nemcsak lélekemelő és mély érzelmekre késztető, hanem izgalmasan varázslatos is.

*A szerkesztő megjegyzése: Ilyen esetekben a kiadvány egyszerre készül több nyelven. Általában a szerzők országában tervezik meg, és több országban adják ki azonos formában. Vagyis a képanyag egységes, és a különböző nyelvű szövegeket, képaláírásokat a számukra üresen hagyott helyre illesztik (tördelik) be.

Tim Lihoreau, a Classic FM kreatív igazgatója és műsorvezetője; Sam Jackson, Global Classic & Jazz, elnökhelyettes

Tim Lihoreau, Sam Jackson: Fantasztikus klasszikusok – Híres zeneszerzők izgalmas élete és legismertebb művei
HVG Junior Könyvek, Budapest, 2020
144 oldal, teljes bolti ár 3900 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 3120 Ft
ISBN 978 963 304 9624

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Tényleg Liszt Ferenc volt az első popsztár? Melyik zeneszerzőt jelölték a legtöbb Oscar-díjra? Mi inspirálta Brahmsot a Magyar táncok megírására? Miért kellett hipnotizőrt hívni Rahmanyinovhoz?
A letűnt évszázadok legnevesebb muzsikusai többnyire délcegen és komoran feszítenek a képeken vagy a tiszteletükre emelt szobrokon. De milyen emberek lehettek valójában, és hogyan születtek a halhatatlan műveik? A Fantasztikus klasszikusok tökéletes bevezetés a klasszikus zene világába. Izgalmas, meglepő és sokszor mulatságos történetei a komolyzenével ismerkedőknek és a rajongóknak is élvezetes olvasmányok.