Az Óperencián innen, a képzeleten is túl… | Finy Petra: Bodzaszörp

Posted on 2020. október 2. péntek Szerző:

0


Lengyel Szilvia |

Finy Petra a nagyszülők mesés világát szerette volna átadni az olvasóknak sok melegséggel, szeretettel, hálával ötvözve. Sikerült neki, ám nem csak ez sikerült. Ez a mesekönyv, a Bodzaszörp jóval több ennél.

Aki a hagyományos történeteket, a népmeséket szereti, az nem teszi listája élére a könyvet, azonban úgy vélem, hogy mindenki más igen. Aki és – itt gyerekre, felnőttre egyaránt gondolok – képes megnyitni a képzeletét, elrugaszkodni a földtől, és igenis elhinni, hogy a kávéfőző – ha azt akarjuk – rakéta is lehet, annak nagy kedvence lesz a Bodzaszörp gyűjteménye. És mi az a többlet, mely a szereteten túl a könyvbe szorult? A bajok.

Ugyanis a könyv úgy probléma-orientált mesekönyv, hogy a tartalmából ki sem derül. Viszont így nyújt még többet annál, mint amit vártunk. A mai ihletésű unoka-nagyszülő történetek egy része olyan helyzeteket old meg, amelyek szinte minden gyermekkel előfordulnak. Rémálmok, egy barátság elvesztése vagy iskolai zaklatás – de Finy mindig más megoldás felé terel, mást mutat meg, mint amivel a segítő szándékú felmenők eddig próbálkoztak. Válaszai kedvesek, kézenfekvők, ugyanakkor nagyon is távolról indulnak: a múltból vagy a fantázia messzi világából.

A szövegek szépségét Finy Petra hordozza magában. Nem minden mesekönyvében adja ki teljesen ezt magából, de most aztán mindent beletett. A könyv választékos, gazdag szókincse miatt inkább a nagyobb óvodásoknak ajánlott, de még a kisiskolásoknak is. Mert bizony, még ha mesékről van is szó, az iskolai megfélemlítésre, zaklatásra akár egy tízéves is felkapja a fejét – hiszen ez bármikor, bárhol előfordulhat, sajnos.

Meg kell említenem Bogdán Viki illusztrációit, melyek úgy illeszkednek a mesékhez, mint borsó meg a héja. Bájos és szerethető ez a könyv kívül is, belül is – és még azon is túl.

Finy Petra (2019)

Finy Petra: Bodzaszörp
– Mesék nagymamákról és nagypapákról

Manó Könyvek Kiadó, Budapest, 2020
88 oldal, teljes bolti ár 3490 Ft
kedvezményes ár a lira.hu-n 2792 Ft,
ISBN 978 963 403 8795

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Vannak bizonyos színek, illatok, hangok, melyeket a nagyszüleinkhez kapcsolunk. A cseresznye pirosa, a bodza illata, vagy a lágy dúdolás, amivel a mama álomba ringat. A nagyszülők olyan szeretetet tudnak adni, melyet senki más, mégis talán méltatlanul kevés történet szól róluk.
Ebben a könyvben viszont minden mese nekik tiszteleg. Hiszen ők is segíthetnek az unokájuknak, ha fél, dühös, vagy ha úgy érzi, már soha nem tud örülni. Ők lehetnek a támaszok egy válásnál, csúfolásnál, egy barát költözésénél. Vagy épp társak, mondjuk, a lombházépítésben. Arra is fény derül, milyen mókásak tudnak lenni a nagyszülők.
Milyen jó, amikor a szülők szülei is ott vannak, ha szükség van rájuk. Ezzel a néhány mesével szeretnénk megköszönni nekik azt a rengeteg gondoskodást, amivel a gyerekeket – unokákat és szüleiket is – támogatják.