Nem árulnak zsákbamacskát | Idióták és seggfejek kezelése*

Posted on 2020. szeptember 23. szerda Szerző:

0


Cserhalmi Imre |

Ha zsűritag lennék az önfelmentő szövegek versenyében, nálam biztosan dobogós lenne ez a mondat: „Szörnyű, hogy kikkel vagyok körülvéve!” Rákérdezés esetén a hagyományos válasz: idiótákkal, a divatosabb: seggfejekkel. A szóban forgó két könyv abban is hasonlít egymásra, hogy ez a két, egymás szinonimájaként is működő szó szerepel a címükben. De nem csak abban.

Bár a seggfej – amely arról a tájról érkezett köznyelvünkbe, amelyikről a Valentin-nap – talán inkább gyűjtőfogalom: nagyhangú, bántó modorú, civilizálatlan, basáskodó, gúnyolódó, sőt agresszív bunkót, illetve gyökért meg efféléket jelent. Az idióta körülhatároltabb, pontosabb: gyengeelméjű, ostoba, hülye.

Az idiótákról szóló könyv külső megjelenésében, belső tagolásában, papírminőségében is igényesebb (ehhez képest a másiknál nem sokkal drágább), a svéd kommunikációs szakértő, Thomas Erikson írta (egy további műve is hazai kiadás előtt áll), a seggfejekről szólónak a tartalma koncentráltabb, egy amerikai pszichológus, Robert I. Sutton a szerzője.

Sutton a munkahelyi konfliktusok kezelésére, Erikson pedig az érthetetlen emberek megítéléséhez ígér tanácsokat, tehát ennek a tartalma szélesebb körű, bár egyszersmind szétfolyóbb.

Ám összeköti e műveket az olvasónak az a benyomása, hogy egy kaptafára készültek. Valószínűleg azért, mert az ismeretterjesztés bulvarizálásával elsősorban nem tudás-átadásra, hanem szórakoztatásra törekednek. A szóban forgó két tudomány sokkal rangosabb, mélyebb, eredetibb (és érdekesebb is!) annál, amennyit ezek a könyvek képesek vagy akarnak bemutatni róluk. Az embernek az az érzése, hogy van, mondjuk, 20 kártyalap, és mindenki ugyanazokat kevergeti, csak kicsit más sorrendben, más hangsúlyokkal, más példákkal.

Az idiótákról szóló könyvben ez különösen jól tetten érhető. A szerző az ókor óta ismert négy személyiségtípust (szangvinikus, kolerikus, melankolikus, flegmatikus) színekkel nevezi el, s ettől kezdve piros, sárga, zöld és kék emberekről beszél. Hozzáfűzi a tipizálás még két közismert módját (extrovertált – introvertált, illetve eredmény- és kapcsolatorientált), természetesen nem hagyja ki a négy elemet (víz, föld, tűz, levegő), és már készen is áll a fogas, amelyre a viseltes holmit is frissen vasalt cuccként lehet aggatni. Nem csoda, ha előbb-utóbb megállapítja, hogy Gandhi és Nicole Kidman mellett Jézus is „zöld vonásokkal rendelkező” volt. Kitalál egy látványos képletet is, íme: magatartás = f(Sz×Kt). Ötletekből nincs hiány!

Ezek a könyvek nem a tudományról szólnak szórakoztatóan, hanem a szórakoztatásról, némi tudományos(kodó) mázzal. Ez azonban nem elmarasztaló kijelentés, csak ténymegállapítás. Van egy nagy, közös erényük is: telis-tele vannak érdekes példákkal, sztorikkal, legjobb oldalaikon a mesélő kedvű szerzők lendületével és öniróniájával. Mindkettőjüknek hatalmas az előadói rutinja, tréningeket, előadásokat tartanak, ezért lehet a szövegük egyik fontos hatáseleme a személyesség.

Természetesen nem vagyok elragadtatva, ha a kommunikációs szakértő ezt írja: „Akármennyi észt is próbálsz beleverni a másik ember fejébe, végső soron nem sokat tehetsz”, és egyik könyvben sem azokért a mondatokért, amelyeket valamikor így jellemeztünk: egyetlen poénért az édesanyját is eladná. De úgy gondolom, hogy az efféle könyvek minden harsányságukkal, hatásvadászatukkal, felszínes zsonglőrködésükkel együtt is hasznosabb szórakoztatást nyújtanak, mint azok az olvasnivalók, amelyek hazai és külföldi celebek csípőméreteiről, szexuális vonzalmairól, fogyókúrájának receptjeiről, szívszaggató érzelmi hullámvölgyeiről tudósítanak.

De azért aki a pszichológia és a kommunikáció iránt komolyan érdeklődik, ne ezeket a könyveket keresse; ezek – tisztességesen! – nem is akarják azt a látszatot kelteni, mintha arra valók volnának. A szó semmilyen értelmében sem árulnak zsákbamacskát.

Robert I. Sutton

*Robert I. Sutton: Kis seggfejkalauz
Fordította: Szieberth Ádám
Athenaeum Kiadó, Budapest, 2018, 2020
272 oldal, teljes bolti ár 3499 Ft,
kedvezményes webshop ár 2799 Ft,
e-könyv változat 2390 Ft
ISBN 978 963 293 6970 (papír)
ISBN 978 963 293 7687 (e-könyv)

A kiadó fülszövege

Ha úgy érzi, szétstresszelik, túlterhelik, alábecsülik, terrorizálják, bántalmazzák, és mindez azért van, mert egy gyökérrel dolgozik együtt, tanulja meg, hogy kell kikerülni, átverni, lefegyverezni a seggfejeket – és ne halassza holnapra!
A hasznos, egyben szórakoztató Kis seggfejkalauz hathatós és módszeres „játéktervvel” vértezi fel önt arra az esetre, ha egy gyökérrel kell együtt dolgoznia az irodában, a mezőn, a tanteremben, vagy egyszerűen csak az életben. Sutton a diagnózissal kezdi, utána pedig „terepen” kipróbált, bizonyítékokkal alátámasztott, és néha meglepő stratégiákat ismertet az udvariatlan, bunkó, irritáló, kellemetlen, vagy csak szimplán inkompetens alakok kezelésére. Elmondja, miként kerülheti el őket, hogy járhat túl az eszükön, hogy fegyverezheti le őket, hogy küldheti el őket kapálni, és hogyan növeszthet olyan pszichés „páncélzatot”, amely védelmet nyújt ellenük.

Thomas Erikson

*Thomas Erikson: Idiótákkal körülvéve
Fordította: Patat Bence
Central Könyvek, Budapest, 2018
296 oldal, teljes bolti ár 3980 Ft,
kedvezményes webshop ár 3184 Ft,
ISBN 978 963 324 602 3

A kiadó fülszövege

Érezted már úgy, mintha mindenki szembejönne? Vannak olyan ismerőseid, akik akkor sem értik meg mit akarsz mondani, ha már hangosan beszélsz velük? Ebben az esetben ez a könyv neked szól. Tele olyan valódi élethelyzettel, melyben garantáltan felismered magad és a körülötted élőket. „Aha, ez tényleg én vagyok!”, máskor meg, „Á, akkor ezt ezért csinálja…”
Az Idiótákkal körülvéve szórakoztató, olvasmányos és mindenekelőtt rendkívül hasznos útmutató mai világunk és embertársaink megértéséhez. Hétköznapi példáit könnyen érthető tudományos alapossággal veszi górcső alá, ezzel segít az olvasónak megérteni a kommunikáció különböző módjait. A mindennapos konfliktusok egyik leggyakoribb oka a rossz kommunikáció – miután elolvastad ezt a könyvet, garantáltan kevesebb idióta lesz körülötted.