Titkolt Szolgálat | Mick Herron: Utolsó befutók

Posted on 2020. szeptember 22. kedd Szerző:

0


Somogyi András |

A szokványos kémregényekben terepügynökök harca zajlik az ellenséggel, hadititkokra – vagy gazdasági információkra – vadászó kémek nyüzsögnek bennük. Az Utolsó befutók egy titkosszolgálat, nevezetesen a brit MI5 belháborújáról, hataloméhségről, árulásról szól.

Az Utolsó befutók valaha az MI5 központjában végezték feladatukat, de hibát követtek el, ezért kerültek száműzetésbe. Az intézményre az Utolsó Kör nevet ragasztották, utalva a dantei pokol legmélyére. Ez itt a kihullott, megalázott, hiábavaló alibitevékenységet folytató ügynökök gyűjtőhelye. Ennél lejjebb már csak a megsemmisülés lehetséges. Az Utolsó Kör tagjai többnyire lelki válságtól, alkoholizmustól, önutálattól sújtott alakok – bár egyéniségek.

Van, aki a metrón felejtett egy titkos adatokat tartalmazó merevlemezt, a másik egy terrorista követését rontotta el, a harmadikat egyszerűen csak utálták a központban – vagy éppen, mint egyik főszereplőnk, River Cartwright, a vizsgafeladatán bukott meg. Érdekes írói fogást használ Mick Herron az olvasó elgondolkodtatására: bizonytalanságban hagy, hogy az üldözött terrorista valóban felrobbantotta-e a King’s Cross pályaudvart, vagy a feladat csak szimuláció volt.

River nagyapja szintén hírszerző volt, ma már nyugdíjas, élő legenda – még mindig jelentős befolyással. A csapat egy neten talált, később videóval is megerősített blogból értesül arról, hogy egy 19 éves pakisztáni származású egyetemistát elraboltak, és az emberrablók szándékai szerint 48 óra múlva lefejezik. A szerző szembesíti az olvasót a fiú szörnyű helyzetével, kínzásával, rettegésével. Az utolsó befutók egy csapata – feladva a közömbösséget és tehetetlenséget – felrúgja a szabályokat, és úgy dönt, megpróbálkoznak a fiú kiszabadításával.

A szerző itt nagy csavart helyez el a történetben, ugyanis az elrablás nem igazi. Az MI5 főnök-helyettese, Diana Taverner rendezte meg – gőg és hiúság volt az indítéka. Ha a végkifejlet sikeres, utána a muszlimellenes, szélsőjobbos harc zászlaja lehet és hőssé válik, míg ha kudarccal végződik, az Utolsó Kör száműzöttjei lehetnek a bűnbakok. Az eddig leírt semmittevők öntudatra ébredő csapata élére áll a valaha kemény hírszerzői múltú, de eddig közömbös, undok, sörhasú Jackson Lamb, hogy River segítségével szembeszálljon Tavernerrel. A mocskos ügyek további mocskokat hoznak felszínre: Taverner torpedózta meg River vizsgáját, hogy távol kerüljön nagyapja befolyásától, és még „téglát” is beépített mellé. (A körmeit rágó olvasót azért megnyugtatom, hogy a pakisztáni fiú épségben kerül elő, persze azért újabb fordulat révén.)

A kötet végén a szerző borús elmélkedését olvashatjuk arról, hogy minden kémnek megvan a maga ára, amiért hajlandó kompromisszumokat kötni. Lamb vezetésével mindenesetre tovább folyik a munka az Utolsó körben, de most már nagyobb a remény arra, hogy előbb-utóbb valódi, értékesebb tevékenységet folytathatnak.

Mick Herron könyve sajátos ötvözete a kémregénynek és a kriminek, van benne önirónia, fanyar humor, és igen jól megrajzolt, háromdimenziós karakterek. A kötet fordítója, Abrudán Katalin nagyon sokféle stílust, hangnemet – nyilván számos anglicizmust – tudott sikerrel magyarítani, kitűnő munkát végzett.

Mick Herron

Mick Herron: Utolsó befutók
Fordította: Abrudán Katalin
General Press Kiadó, Budapest, 2020
448 oldal, teljes bolti ár 3990 Ft,
kedvezményes webshop ár a lira.hu-n 3392 Ft,
e-könyv változat 2799 Ft
ISBN 978 963 452 4076 (papír)
ISBN 978 963 452 4083 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

A brit MI5 tagjai közé csak a legjobbakat veszik fel. Ám az előkelő pozíciót hamar elveszítheti az ember, ha ordas hibát követ el. Tökéletesen tudja ezt Jackson Lamb is. Egy csapatnyi leszerelt kémet irányít, akik egykor mind a titkosszolgálat legjobbjai címre pályázhattak, ám egy hiba miatt parkolópályára kerültek. Mostani feladatuk pedig kimerül az aktatologatásban.
Amikor azonban egy egyetemista fiút elrabolnak, és a fogvatartói a lefejezését tervezik, a kémcsapat tagjai a szolgálat instrukcióit figyelmen kívül hagyva, a tettek mezejére lépnek.