Jubileum sok-sok zenével! | 10. Zeneszüret Fesztivál, Pécs

Posted on 2020. szeptember 9. szerda Szerző:

0


Xénia |

A Filharmónia Magyarország idén tizedszer rendezi meg hagyományos őszi klasszikus zenei fesztiválját Pécsett. A Zeneszüret Fesztivál legfontosabb célja idén is, hogy kimozdítsa a zenét a koncerttermek falai közül, közel hozza az emberekhez – a dallamok falakat átlépve, utcákon, tereken csendülnek fel. Szeptember 10. és 13. között a hangversenyek mellett kiállítás, filmklub, családi nap, gyerekprogramok és váratlan, különleges helyszíneken megszólaló térzenék és villámperformanszok színesítik Pécs programjait.

Az idei fesztivál az elmúlt évtized hangulatát, emlékeit hozza el a kultúra fővárosába, hogy újra átéljük a legjobb pillanatokat, együtt ünnepeljük az évfordulót.

Az idei programsorozat kiállítással és villámperformanszokkal veszi kezdetét. A 10 évet felelevenítő fotók a Széchenyi téren tekinthetők meg. Szeptember 10-én este 7 órakor a Dóm téren a 25 éves Cotton Club Singers, a fúvósokkal kiegészült Cotton Club Band és a Mendelssohn Kamarazenekar fantasztikus koncertjét hallhatja a közönség – az elmúlt 15 év legnagyobb slágerei csendülnek fel klasszikus dallamokkal fűszerezve.

Cotton Club Singers

A Zeneszüret második napján, szeptember 11-én világhírű filmzenék közkedvelt dallamai szólalnak meg, a Szegedi Szimfonikus Zenekart Kovács László vezényli, ugyancsak a Dóm téren. De nem csak a koncertnek lehetnek részesei a városlakók és az oda látogatók. Pécs bármely pontján, a legváratlanabb helyzetekben találkozhatnak Tér-zene produkcióval, a Bazárban pedig megtekinthető a Kóristák című film.

Szegedi Szimfonikus Zenekar

Pécs klasszikus zenei fesztiválján fellépnek a Magyar Állami Operaház művészei is. Szeptember 12-én Bizet Carmen című darabját varázsolják a Kodály Központba.

A pénteki naphoz hasonlóan szombaton is érdemes ellátogatni a filmklubba. A megyeszékhely legszebb terein, parkjaiban villámperformanszok lepik meg a sétálókat. Este 10 órakor a francia sanzonok sajátos hangulata elevenedik meg a Nappaliban, Kéméndi Tamás és Györfi Anna koncertjén.

Szeptember 13-án egész napos családi programok várják a gyerekeket és felnőtteket, a Dómnál lesz Ringató és Desszert koncert is. Este a Bazilikában, a fesztivál zárókoncertjén Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész és a Kodály Filharmónia Debrecen rézfúvós együttese szerez különleges zenei élményt.

Somogyi-Tóth Dániel

A szabadtéri koncertekre és a Carmenre a belépés díjtalan! A járványhelyzet miatti szabályozások szerint a rendezvényen regisztrációs jeggyel lehet részt venni. Ingyenes regisztrációs jegyet a jegymester.hu oldalon vagy a Kodály Központ jegypénztárában lehet váltani.

A Bazilikában és a Magtárban megrendezésre kerülő koncertekre jegyek válthatók az előző két lehetőségen kívül a Filter Jegybárban, a Ticket Express irodáiban és a koncertek előtt a helyszínen.

További információk a fesztiválról
a Filharmónia honlapján, illetve Facebook-oldalán