Vigyázz, kész, rajt! | Indul a II. Nemzetközi Pannónia Filmzeneszerző Verseny

Posted on 2020. szeptember 2. szerda Szerző:

0


Xénia |

A nagy nemzetközi érdeklődésre tekintettel a filmzenei felvételekre szakosodott magyar szimfonikus zenekar, az Inspired Symphony és a Pannónia Stúdió idén is megrendezi a Nemzetközi Pannónia Filmzeneszerző Versenyt, amelyre 2020. szeptember 1-étől lehet jelentkezni.

Az első alkalommal 2018-ban meghirdetett versenyre Argentínától Portugálián és Szírián át egészen Tajvanig 129 zeneszerző jelentkezett.

A zenekar és a stúdió idén több olyan zeneszerzővel is dolgozott – mint Mark Isham, Michael D. Simon, Cyrus Reynolds –, akik hollywoodi filmek sikeréhez járultak hozzá. A Pannónia szakmai csapata és a zenekar készítette a zenei felvételeket Jankovics Marcell most készülő animációs filmsorozatához, a Toldihoz is.

Inspired Symphony, a filmzenei felvételekre szakosodott zenekar

A szervezők fontosnak tartják, hogy a hollywoodi zeneszerzők mellett hazai szakemberek is részt vegyenek a zsűrizésben, ezért idén a szakmai zsűri hat főre bővült. Tagjai:

Michael D. Simon (US), a verseny korábbi győztese, többszörösen díjazott filmzeneszerző,
Chris Bacon (US), többszörösen díjazott filmzeneszerző,
Del Spiva (US), többszörösen díjazott zenei szerkesztő.


Balázs Ádám (HU), az Oscar-díjas Mindenki és az Arany Medve-díjas Testről és lélekről zeneszerzője,
Hrutka Róbert (HU), Fonogram- és Artisjus-díjas, a Kincsem zeneszerzője,
Herendi Gábor (HU), Balázs Béla-díjas, a Kincsem rendezője.

A 10.000 eurós összdíjazású versengés első három helyezettje a pályaművét szimfonikus zenekarral rögzítheti, továbbá az első és a második helyezett werkfilmet is kap a felvételekről.

A pályamű

A versenyre idén is egy előre kiválasztott magyar filmrészletre komponált zenével lehet nevezni, benne egyedi megoldásokkal ötvözve a szimfonikus zenekari megszólalást és a modern elektronikus hangzásokat. A beérkezett műveket a szakmai zsűri a zenei koncepció, a kreativitás, az egyedi stílus, a modern és a klasszikus hangszerek kombinálása, valamint a megvalósítás minősége alapján értékeli.

A versenyre jelentkezők a nagy sikerű Kincsem egyik jelenetére komponálhatnak zenét (Herendi Gábor rendező és a producer jóváhagyásával). A zsűriben idén helyet kapott a film eredeti zeneszerzője, Hrutka Róbert is, az értékelés során ez izgalmas nézőpontokat adhat.

Kincsem, a csodakanca és Blaskovich Ernő szerepében Nagy Ervin (Fotó: Szabó Adrienn)

A kiválasztott filmrészlet felhasználásával szeretnék elérni azt is, hogy a magyar alkotók még nagyobb figyelmet kapjanak a nemzetközi mezőnyben, ezért a partner Artisjus – Magyar Szerzői Jogvédő Iroda kapcsolatait felhasználva támogatja a verseny szélesebb körű meghirdetését.

A szervezők a verseny mellett ebben az évben képzéseket is indítanak, valamint különböző komolyzenei kiadványokat készítenek, ezzel is hirdetve, hogy a Pannónia nemzetközi színvonalú szakmai bázisa várja a külföldi és a hazai partnereket.

A versenyre jelentkezés feltételei

A jelentkezés (ahogy korábban is) ingyenes a 30 év alatti fiatal zeneszerzők számára. A szervezők ezzel is szeretnék ösztönözni a fiatalokat az alkotásra, továbbá támogatni a nyerteseket a saját nagyzenekari bemutatkozó anyag (showreel) finanszírozásával.
Idén pályázhatnak a 30 év feletti nevezők is, a nevezési díj számukra 30 euró.

A pályamunkákat október 31-ig van lehet feltölteni a verseny weboldalára.

Fontos tudnivaló!

A jelentkezőktől kidolgozott kottát és demo hanganyagot is várnak a szervezők, vagyis csak olyanok pályázatait várják, akik képesek szimfonikus zenekari kottaanyagot küldeni.

Közönségszavazás

A II. Nemzetközi Pannónia Filmzeneszerző Versenyre beérkezett pályaművek 10 legjobb kompozíciója 2020. november 20-án felkerül a verseny weboldalára, és erre a közönség november 28-ig szavazhat.

Az eredményhirdetésre 2020. december 1-én kerül sor.

További információk és részletek a versenyről.

Posted in: Felhívások