Lehetne több? Bizony! | Julian Brass: Légy úrrá a szorongásodon

Posted on 2020. augusztus 24. hétfő Szerző:

0


Cserhalmi Imre |

A kereskedők esküsznek rá, hogy valamit – mint ezt a könyvet is – 3499 Ft-ért reklámozni értelmes tett, mert hiába tudja a hivatalból buta vásárló, hogy ez valójában 3500, ha kevesebbnek látszik. Én azon is ámulni szoktam, amikor valaki 12 pontban mondja meg, miből vehetem észre, ha a kedvesem kezd elhidegülni tőlem, szerencsére másik 12 pontból megtudhatom, ha másvalaki rokonszenvvel fogadná a közeledésemet. Hogy miért nem lehet 11 vagy 13 – ez az élet megfejthetetlen rejtélyei közé tartozik.

Lám Julian Brass tudománya éppen a 99. módszernél torpant meg, fájdalmas lehetett, hogy a századikra már képtelennek bizonyult. Persze, a 99 se annyi, hanem jóval kevesebb, mert például az étkezésről, a testápolásról, a kapcsolatokról szóló mondandóját több részre osztotta, így érzékeltetve a sokoldalúság látszatát. A könyv három nagy fejezetre osztása (Törődj a testeddel/elméddel/lelkeddel) is segít leplezni az átfedések, ismétlések garmadáját. A könyv túlírt, mindent (sokkal) többször mond, de olykor ügyesen: az előzőkre (ugyancsak sokra) való hivatkozással. Aligha szándékosan, de erre utal már a címoldal tetején olvasható ajánló mondat is: „A szorongással küszködő emberek bibliája ebben a mai modern világban.” Ugyanis a Biblia valóban sok ismétlést tartalmaz. Hogy a legismertebbet említsem: Máté, Márk, Lukács és János evangélista nagyjából (!) ugyanazt a történetet meséli el. Mellesleg az idézett mondat nem válik a magyar nyelvű fordítás dicsőségére.

A szóban forgóhoz kísértetiesen hasonlító pszichologizáló-tanácsadó könyvből egy tucatban tizenhárom van a piacon, s legfeljebb azok számára jelent valóban érdekességet, akik életükben először találkoznak vele. Persze, nekik is inkább csak akkor, ha még nem élvezték fecsegő, felszínes magazinok ilyen célú és tartalmú rovatait. Ez a könyv ugyanis azok jól bevált színvonalán ad tanácsokat. Például: „Ne mondj, tégy olyasmit, amit később megbánhatsz”, vagy: „Ne költs olyasmire, amit nem engedhetsz meg magadnak.”, vagy: „Ne maradj fenn sokáig, és ne igyál túl sokat, ha másnap korán reggel megbeszélésed van.” Vagy: „Ne írogass vezetés közben.” És ha mindez még nem volt eléggé megrendítő, ezt is idézem: „Ne mondj rosszat másokról a hátuk mögött.”, „Időben fizesd ki a számláidat.”, „Ne hajts át sárga jelzésnél, ha biztonságosan meg tudsz állni.” – és talán a maga tömörségében is a leglelkesítőbb: „Maszturbálj!”

Nem nagy kunszt ilyen könyvet írni. Ki kell választani egy mindig aktuális, manapság egy picit talán gyakrabban szóba kerülő problémát – ezúttal a szorongást –, aztán erre már minden felfűzhető, például: mosoly, hasi légzés, alvás, ölelés, úszás, kávé, alkohol, tea, masszázs, tánc, fürdés, sétálás, meditáció, manikűr, pedikűr, rendcsinálás, paskolás, naptár, olvasás, na meg a jó öreg időbeosztás, és akkor az oxitocinról meg az endorfinról még nem is beszéltem. A szerző mindenesetre elégedett önmagával. Ezt írja: „A következő oldalakon bemutatott technikák olyanok lesznek az elméd számára, mint az éltető víz a növényeknek.” A recenzensi kötelességből fakadóan nagy önfegyelemmel végigolvastam a könyvet, de nem éreztem ezt a hűsítő, pláne éltető locsolást. Annál többször találkoztam azokkal a mondatokkal, amelyekben a szerző – az alkalmat, pontosabban az engedelmes felületet felhasználva – nyíltan reklámozza megvásárolható tevékenységét – és ez sem újdonság manapság.

Azt ügyesnek találtam, hogy időnként „kiszól” a könyvből: „Maradj velem” – mondja az olvasónak, vagy „Itt vagy még?”, és erősen bízva könyve közvetlen gyógyító hatásában, ezt ajánlja: „Tedd le a könyvet és nevess 15 mp-ig.” Megpróbáltam, nem sikerült.

Hogy az egész könyvben letegeznek, ez már fel sem tűnik, hiszen sokkal súlyosabb, tartalmasabb művekben is utat tört a kordivat. Bárcsak ennyi lenne ezekben a könyvekben a feltartóztathatatlannak látszó amerikai bulvárhatás. Mindenesetre átveszem a modort, és így búcsúzom: Kedves Julian, biztosan olyan nemzetközi hírű előadó, tanfolyamvezető, sőt gyógyító stb. vagy, amilyennek a könyv kiadója bemutat, de ez a könyv a maga agyon- és szétfecsegett közhelyeivel, semmitmondó „tudományával”, soványka valódi tartalmával lehetett volna több – és persze nem a címbéli 99-re gondolok.

Julian Brass

Julian Brass: Légy úrrá a szorongásodon – 99 egyszerű módszer, hogyan uraljuk rejtett erőforrásainkat
Fordította: Bosnyák Gabriella
Magvető Kiadó, Budapest, 2020
292 oldal, teljes bolti ár 3499 Ft,
kedvezményes ár a lira.hu-n 2799 Ft,
ISBN 978 615 605 8126

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege (részlet)

Julian Brass eltökélte, hogy komoly hatással lesz azoknak az embereknek az életére, akik úgy döntöttek, hogy – hozzá hasonló módon – a boldogabb élet reményében szembenéznek a szorongásukkal. A Légy úrrá a szorongásodon gyakorlatias és könnyen elvégezhető gyakorlatokat kínál, amelyek segítségével bárki szembe szállhat a kihívásokkal – társadalmi hovatartozásától, földrajzi helyzetétől és fizikai képességeitől függetlenül.
A sikeres média- és üzleti tanácsadóvá vált férfi megosztja velünk életének legfélelmetesebb, legkeményebb és legmagányosabb időszakát, amikor nem becsülte eléggé önmagát, így a stressz, a depresszió és az érzelmi hullámvölgyek uralták a hétköznapjait. Ám a gyakorlatoknak köszönhetően Julian megtanulta, hogyan használhatja ki a szorongásban rejlő erőt.