Orientale lumen | Egy hónap múlva: Szent Efrém Férfikar és Pro Musica Leánykar

Posted on 2020. augusztus 6. csütörtök Szerző:

0


Xénia |

Egy hónap múlva, szeptember 4-én, közös koncertet ad a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom-ban a Szent Efrém Férfikar és a Pro Musica Leánykar.

Szeptember elseje – nálunk az iskolaév, a keleti egyházban pedig a 4. század óta az új egyházi év, az Indiktion kezdő napja. A járvány miatt felfüggesztett Orientale lumen sorozat újraindulásának időpontja nagyon közel esik ehhez a jeles naphoz, amelyen a keresztény zenének a megújuláshoz, az „új emberhez” kapcsolódó műveit idézik föl az előadók. A koncerten a magyar kóruskultúra egyik legismertebb képviselője, a sokszorosan díjazott, nemzetközileg is elismert Pro Musica Leánykar lesz a Szent Efrém Férfikar vendége, Szabó Dénes vezetésével.

A Szent Efrém Férfikar 2011 óta rendezi meg az Orientale lumen sorozatot, amelyben a keleti rítusú keresztény egyházzene legszebb kompozíciói hangoznak el nemzetközileg is ismert szólisták és sztáregyüttesek tolmácsolásában.

A Szent Efrém Férfikar 2002-ben alakult meg. Névadójukról, Szír Szent Efrémről (306–373) – akit már kortársai a „Szentlélek hárfája” megtisztelő címmel illettek – feljegyezték, hogy énekei, himnuszai sok embert vezettek vissza az „igaz útra”. A Szent Efrém Férfikar a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének kutatása, bemutatása mellett nagy hangsúlyt helyez az európai kortárs zene új kompozícióinak megszólaltatására és a magyar férfikari hagyomány ápolására is.

Szent Efrém Férfikar (Fotó: Orbán Domonkos)

A Pro Musica Leánykar 1986-ban, a megalakulása évében aratott nemzetközi versenygyőzelme óta a világ egyik vezető énekkarának számít. Legnagyobb sikerük a fennállásuk 10. évében nyert Európa Nagydíj, a 2002-ben a dél-koreai Puszanban (Busan) megrendezett 2. Kórus Olimpián a három aranyérem mellett elnyert két olimpiai bajnoki cím, illetve a Londonban megrendezett „Let the Peoples Sing” Kórusverseny vándordíja, a Silver Rose Bowl (Ezüst Rózsa Serleg). A Cantemus Gyermekkarral közösen két rangos magyar díjjal is elismerték az énekkarok munkáját: 1993-ban Bartók–Pásztory-díjat, majd 2004-ben Magyar Örökségért díjat kaptak.

Pro Musica Leánykar (Fotó: Mudra László)

A kórus vezetője Szabó Dénes, aki kiemelkedő művészi tevékenysége elismeréséül 1985-ben Liszt Ferenc-díjat, 1993-ban Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjat és 2000-ben Kossuth-díjat kapott.

Orientale lumen (Kelet Világossága) 2020/2 – Bizánci Újév (Indiktion)
Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplom
(1056 Budapest, Március 15. tér)
2020. szeptember 4. (péntek), 19.30
Szent Efrém Férfikar; művészeti vezető: Bubnó Tamás
Közreműködik: Pro Musica Leánykar, kórusigazgató: Szabó Dénes