…és egy napon plafonig ér a szar | Fehér Boldizsár: Vak majom

Posted on 2020. június 23. kedd Szerző:

0


Eszéki Erzsébet |

„Elárulom, mi az egyetlen tanulság, amellyel véleményem szerint a történelem szolgálhat: az emberek soha nem voltak képesek otthon maradni és a saját dolgukkal törődni.” – Ez a mondat különösen kedves számomra Fehér Boldizsár regényéből, a Vak majomból. Az elbeszélő ezt akár az utóbbi fél évben, a koronavírus-világjárvány idején is mondhatta volna.

Furcsa, olykor abszurd, máskor nagyon is valóságos figurák és történetek váltogatják egymást a szerző első regényében, amelyért a fiatal író 2019 októberében megkapta a Margó-díjat. Fura lehet például a regényben szereplő két Nobel-díjas tudós, de nem a szakmai szenvedélyük tárgya miatt, hiszen valóban létezik boldogságkutatás, hanem inkább azért, mert a két svájci tudós nem látszik komoly kutatónak. Eleinte az is fölmerülhet bennünk, hogy ők ketten csak egy rejtélyes, a többieket megtréfáló játék kitalálói. Mindenesetre kulcsszerepet játszanak az elbeszélő életében.

Az egyes szám első személyben mesélő fiúval pár év alatt hihetetlen dolgok történnek. A 18. születésnapján derült égből villámcsapásként éri, hogy az anyja közli vele: végre a saját életét élheti, s ennek jeleként ő most, azonnal Krétára költözik egy görög milliomossal. Ez után csak egy-egy levél érkezik olykor a görög szigetről. Viszont az egyik ilyen anyai életjel végén, mintegy mellékesen kiderül, hogy a fiú apja nem az, akit eddig annak hitt. Az igazi apa a világ egyik leggazdagabb embere, Budapesten él, de már nem sokáig, mert halálos beteg.

Az apja nemsokára tényleg meghal, és gigantikus médiabirodalmat hagy a váratlanul felbukkant utódjára – aki viszont még egy kis, családi céget se lenne képes vezetni. Igazából semmiről sincs fogalma. Azt se tudja, van-e valamilyen célja, vágyik-e egyáltalán valamire. Most pedig egyik napról a másikra érett felnőtt módjára kellene viselkednie, amihez végképp nincs kedve.

Később ezt mondja magáról: „Sziszüphosz voltam, akitől elvették a kövét.” Sziszüphosz legalább görgethette a kövét egy életen át a hegyre fölfelé, még ha értelmetlen volt a küzdelme, akkor is. De a regénybeli fiúnak köve sincs. Semmire se vágyik, fogalma sincs, mit kezdjen az életével, magával. Vele csak megtörténnek a dolgok. Multimilliárdos is véletlenül lesz, az igazi apjának köszönhetően, de ahogy a saját életéért se tett semmit, úgy az ölébe csöppent mesés vagyonnal se tud mit kezdeni.

A kezdeti fordulatok után itt kezdődnek az igazi bonyodalmak. Meg a fejlődésregény is. Mert ifjú elbeszélőnk rájön, hogy mindenki felelős azért, ahogyan él. A tetteink következményéért pedig vállalnunk kell a felelősséget. Hiába gondolta sokáig, hogyha semmit se tesz, akkor nem árthat se magának, se másnak, rá kell jönnie, hogy nem bújhat el saját maga elől sem. Ahogy a három bölcs majomra utalva kimondja: „Aki nem lát, nem hall és nem beszél, az ne csodálkozzon, ha egy szép napon arra ébred, hogy plafonig ér a szar.” Ebből a felismerésből pedig ismét újabb fordulatok következnek.

A könyv olvasásakor eszembe jutott Jonas Jonasson világsikerű regénye a százéves emberről. A svéd író abszurd történetek, hihetetlen, mulattató kalandok során viszi keresztül főhősét, aki sokszor akaratán kívül csöppen furcsa helyzetekbe. Közben a világtörténelem és a jelenkor közismert figuráival hozza össze a sors.

Fehér Boldizsár (Fotó: Szilágyi Lenke)

Fehér Boldizsár regényében is van egy ma élő, világszerte ismert ember: ő Daniel Barenboim, korunk egyik legjelentősebb zongoraművésze és karmestere. Váratlan fordulatok, kalandok sora, a valószerűtlen és valós helyzetek összefonása mellett a szellemes, humoros elbeszélésbe csomagolt morális tartalom is izgalmassá teszi Fehér Boldizsár olvasmányos első regényét. Kíváncsian várom a másodikat.

Fehér Boldizsár: Vak majom
Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2018
196 oldal, teljes bolti ár 2999 Ft,
kedvezményes ár a lira.hu-n 2399 Ft,
e-könyv változat 1990 Ft
ISBN 978 963 143 7508 (papír)
ISBN 978 963 143 7959(e-könyv)