Király Levente (szerk.): Nem kötelező – kortársak és kimaradók

Posted on 2020. június 22. hétfő Szerző:

1


A szerkesztő, Király Levente üzenete

Olvasni nem csak azért lehet, mert kötelező – lehet élvezetből is. Ha okosabb, tájékozottabb, műveltebb akarsz lenni, akkor viszont erősen ajánlott. Vannak kérdéseid az életről, csak még nem sikerült pontosan megfogalmaznod őket? Esetleg a kérdés már ott a fejedben, de még nem kaptál rá választ? Netán vannak válaszaid, de érzed, hogy még nem teljes a kép? Olvasnod kell, nem vitás!

Az olvasás megdolgoztatja az agyad, a képzeleted, a fantáziád, és persze a lelked is. Cserébe némi erőfeszítést kell tenned, ezért kicsit a hegymászásra hasonlít: elfáradsz és leizzadsz közben, de amikor szétnézel a hegytetőn, arra gondolsz: ez minden áldozatot megér! És amiért a leginkább érdemes olvasni: a katarzis. Anélkül élni olyan, mintha nem tapasztalnád meg a szerelmet, a boldogságot.

Abban bízom, ez a szöveggyűjtemény legalább egyszer katarzist okoz benned, és hogy mindenképp a képzeleted hasznára válik. Szerepel benne sok kortárs író, akikre az iskola sosem tér ki (tisztelet a kivételnek); talán mert még élnek, és ettől eleve gyanúsak: egy író, kérem szépen, legyen halott! (Remélem, sok élő kedvenced lesz!) A másik csoport a kimaradók, akiket ilyen-olyan okok miatt kihagytak a tananyagból, mégis érdemes megismerni őket.

Ez a szöveggyűjtemény nem alternatív kánon, nem is értékítélet – egyszerűen csak igyekeztem olyan írásokat választani, amelyek érdekesek lehetnek egy mai tizenéves számára, és a segítségükkel, a kötelezőkkel kiegészítve, végigkövethető az elmúlt száz év páratlanul gazdag és izgalmas magyar irodalma.

* * * * * *

A Corvina Kiadó köszönetet mond a szerzőknek és a jogutódoknak, amiért lemondtak a díjazásukról a hátrányos helyzetű diákokat segítő Igazgyöngy Alapítvány és a Véka és Korsó Alapítvány javára.

Az Igazgyöngy Alapítvány 1999 óta dolgozik az esélyegyenlőségért, társadalmi integrációért, a gyerekszegénység és az átörökített mélyszegénység felszámolásáért.
A következő generációért, a mostani generáció segítségével.

A Véka és Korsó Alapítvány a hátrányos helyzetben lévő gyermekek és fiatalok felzárkóztatását segítő programok megvalósítását tűzte ki céljául, félárva családból származó tartósan beteg és fogyatékos, valamint gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyermekek és fiatalok helyzetén igyekeznek segíteni.

Király Levente

E könyv megvásárlásával Te is támogatod őket. Köszönjük!

Király Levente (szerk.): Nem kötelező / Kortársak és kimaradók. Szöveggyűjtemény középiskolásoknak
Corvina Kiadó, Budapest, 2020
400 oldal, teljes bolti ár 2990 Ft,
kedvezményes ár a lira.hu-n 2392 Ft
e-könyv változat 1999 Ft
ISBN 978 963 136 6686 (papír)
ISBN 978 963 136 6716 (e-könyv)