Kitartó siker | Jeffrey Archer: Párbaj

Posted on 2020. május 1. péntek Szerző:

0


Paddington |

Jeffrey Archer eddigi legsikeresebb regénye, a Párbaj (eredeti címe: Kane and Abel) negyven évvel ezelőtt jelent meg először, ám a jubileumi kiadás bizonyítja, 1979 óta mit sem veszített olvasmá-nyosságából. Kane és Abel párhuzamos élet-történetét olvasva egyrészt minden rutinos olvasó pontosan tudja (legalábbis nagy vonalakban), mi fog történni, másrészt mégis azon vesszük észre magunkat, hogy már megint elolvastunk száz oldalt, a család meg már vacsorát szeretne kapni.

A regény két főszereplője az amerikai régi és új pénz megtestesítői. William Kane, ahogy mondani szokták, ezüstkanállal a szájában születik. Útját bankárgenerációk taposták ki, bár természetesen neki is meg kell vívnia saját csatáit. Abel Rosnowski élete egy lengyelországi kalyibából indul, élete az amerikai álom megvalósulása: az üres kézzel Ellis Islandra érkező bevándorló útja a mesés gazdagságig. A regény első részében végigkövethetjük a két gyereket majd fiatalt a felnőtté válás útján. William számára ez szigorú szülői és nagyszülői felügyelet mellett a bankárrá válás útja. Abel viszont saját bőrén tapasztalja meg az először németek, majd szovjetek által megszállt világháborús Lengyelországot, aztán Szibériába kerül egy szovjet munkatáborba, és onnan jut, kis kitérővel, Amerikába, ahol a maga erejéből teszi meg a legfontosabb első lépéseket a felemelkedés útján. William életét először a Titanic elsüllyedése változtatja meg, de nem kényszeríti irányváltásra. Abel számára a legnagyobb változást az 1929-es gazdasági világválság hozza, ami egyben évtizedes harcuk kezdete is.

A regény annak ellenére kellemes olvasmány, hogy két főszereplőjét nehéz szeretni, a történet bizonyos pontjain lehetetlen. Két könyörtelen üzletemberről van szó, akik szinte bármire hajlandóak, hogy elérjék, amit akarnak. Ez viszont azt is jelenti, hogy a főszereplők hitelesek, életszagúak. Olyan közegekben mozognak – a nagy pénzek és a nagy politika világában –, ahol Archer is otthonosan mozog. Akik kicsit is ismerik a szerző élettörténetét, tudják, Őlordsága lehetne akár valamelyik saját regényének szereplője is.

A Párbaj derék iparosmunka, ám abból a legjobb fajta. A két főszereplő pontosan a könyv felénél találkozik először, addig pedig úgy követhetjük a történetüket, hogy patikamérlegen kimérve ugyanannyi felület jut mindkettőjüknek. Érdekes, hogy ez még annak ellenére sem izzadságszagú, hogy az első világháború alatt és után Abellel rengeteg minden történik, Williammel szinte semmi érdekes, így az ő hosszú fejezete inkább az édesanyjáról szól, bár ennek a történet folytatásában még van jelentősége. Archer korai könyveinek szerkesztője az olimpiai bajnok vívó, Richard Cohen volt. Ezt a regényt is ő szerkesztette, így talán nem véletlen, hogy éppen úgy bontakozik ki előttünk a történet, mint egy jól koreografált vívó csörte. A két életút nemcsak rendszeresen találkozik, de a főhősök sorsa is sok szempontból hasonló: például mindkét szereplő sokáig támaszkodik egy jó barátra, mindkettőnek nagyjából egyszerre születnek gyerekei (és igen, persze, Rómeó és Júlia… de inkább nem spoilerezek).

Archer azok közé a szerzők közé tartozik, akiket a kritikusok utálni, az olvasók imádni szoktak. A kötet olvasása közben néztem meg a Good Omens tévésorozatot (az alapjául szolgáló regény Elveszett próféciák címmel jelent meg magyarul). Ott hangzik el egy könyvesboltban a menny képviselői között a következő párbeszéd: Valaminek ördögi szaga van itt, mondja az egyik, mire a másik rávágja: Á, ez csak egy Jeffrey Archer-kötet. Valahogy így állnak sokan Archerhez. Közben időnként Alexandre Dumas-hoz hasonlítják őt, és – ezt a Párbaj is igazolja –, az összevetés nem alaptalan. Dumas regényeit ma is olvassák, megfilmesítik, igazi minőségi lektűrirodalom, ami nem veszített vonzerejéből.

Archer – hasonlóan Dumas-hoz – mesterien mozog egy történelmi kor kulisszái között, jelen esetben az 1908 és 1967 közötti időszakban. A történelem közvetlenül is belejátszik főhősei sorsának alakulásába, ám sokszor csak a háttérben lapul, keretet ad a magánéleti történéseknek. Az pedig, hogy az eredeti megjelenés után negyven évvel is szívesen forgatják az olvasók, arra predesztinálja a szerzőt és a regényt, hogy további évtizedek múlva is a sikerkönyv szekcióban kapjon majd helyet.

Jeffrey Archer

Jeffrey Archer: Párbaj
Harmadik, átdolgozott, bővített kiadás
Fordította: Gömöri Judit
General Press Kiadó, Budapest, 2020
608 oldal, teljes bolti ár 4490 Ft,
kedvezményes webshop ár a kiadónál 3592 Ft,
e-könyv változat 3099 Ft
ISBN 978 963 452 3796 (papír), 978 963 452 3802 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Ugyanazon a napon, 1906. április 18-án látja meg a napvilágot két újszülött – egyikük Bostonban, egy milliomoscsalád sarjaként, másikuk egy eldugott lengyelországi faluban. Két évtized múltán útjaik Amerikában találkoznak: William Kane, a fiatal, nagyreményű bankár, és Abel Rosnowski, az apátlan-anyátlan árva, nincstelen lengyel bevándorló. Mindketten elszánt harcot folytatnak a pénzért, a sikerért… A ragyogóan megírt történet hat évtizedet ölel fel, s két olyan kimagasló egyéniségről szól, akiknek a végzete úgy rendelte, hogy megmentsék – és tönkretegyék egymás életét.
Jeffrey Archer (A tizenegyedik parancsolat, A szerencse fiai, Tökéletes másolat, A vörös király) remekműve, amelyet első kiadása óta milliók olvastak szerte a világon, egyaránt bővelkedik drámai jelenetekben, kalandokban, nagy összecsapásokban és megrázó mozzanatokban. Egymást követik a váratlan fordulatok, egészen a legutolsó mondat végső csattanójáig. A történet pedig folytatódik Archer ugyancsak nagy sikerű A tékozló lány című kötetében.