Az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár közkinccsé válik | Őrzője, gondozója: az evangélikus egyház

Posted on 2020. április 16. csütörtök Szerző:

0


Fotó: Szebeni András / Esterházy Péter Archívum

Galambos Ádám |

Esterházy Péter 70. születésnapján jelentették be hivatalosan, hogy az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárat a család a Magyarországi Evangélikus Egyháznak ajándékozta. A könyvtár kezelője az egyház országos könyvtára lesz.
[Cikkünk az evangelikus.hu oldalon megjelent interjú rövidített, szerkesztett változata.]

Az ajándékozás előtörténete Pannonhalmához kötődik, ahol Fabiny Tamás püspök tavaly májusban egy értelmiségi társasággal együtt volt a regnáló és a korábbi főapát, Hortobágyi Cirill és Várszegi Asztrik vendége. Ott találkozott Esterházy Gittával, aki elmondta, hogy szeretné egyben tartani Péterrel közös könyvtárát, és azt kérdezte, vajon hol lehetne elhelyezni, és hogy nincs-e az evangélikus egyháznak erre lehetősége. – „Kapva kaptam az alkalmon – mesélte most a püspök –, és igent mondtam, azzal, hogy a végleges döntést meg kell beszélnem Prőhle Gergely elnöktársammal és egyházunk gyűjteményének vezetőjével, H. Hubert Gabriellával. Mindketten örömmel fogadták a megkeresést.”

Az ajándékozási szerződés formaságai után a tél folyamán bedobozolták a mintegy négyszáz folyóméternyi, csaknem tizenötezer kötetet, az anyag ideiglenesen az Északi Evangélikus Egyházkerület székházába került, ahol majd a feldolgozás is zajlani fog. A könyvtár végleges helye az egyház székházában lesz. „Amikor Esterházy Gittának megmutattuk a székházat – idézte fel Fabiny püspök –, büszkén vezettük Luther Márton szobrához, melynek talapzata előtt helyeztettük el a reformáció ötszázadik évfordulójára készült Kálvin téri installáció egyik feliratos kövét, azt, amin Luther Mártontól és Esterházy Pétertől olvasható idézet. Nincs nagyobb ellenségünk önmagunknál – olvasható Luther mondása, Esterházy Pétertől pedig: Luther kérdése az volt: találok-e egy irgalmas Istent. Az én kérdésem: találok-e egy irgalmas embert.”

„Elsősorban nem az Esterházy-kultuszt akarjuk építeni – emelte ki H. Hubert Gabriella gyűjteményvezető –, hanem a régit (Podmaniczky-Degenfeld Könyvtár) és az újat (Esterházy Péter és Gitta Könyvtár) akarjuk összekapcsolni, belevinni tágabb értelemben a magyar, szűkebb értelemben az evangélikus kultúra vérkeringésébe. Ebben a könyvanyagban a magyar és a német irodalom hangsúlyosan szerepel. Néhány, a családban öröklődő könyv és természetesen rengeteg dedikált kötet, továbbá számos történelmi tárgyú könyv van a gyűjteményben. A nagy számú képzőművészeti album főleg Esterházy Gitta érdeklődési körét tükrözi.”

Esterházy Gittának (b) H. Hubert Gabriella gyűjteményvezető bemutatja a könyvtár kincseit (SP)

Az Esterházy család az adományozáson túl vállalta, hogy összegyűjti és a gyűjteménynek adja Esterházy Péter eddig megjelent és jövőben megjelenő könyveinek összes kiadását, és ez kiterjed az idegen nyelvű kötetekre is.

Fotó: Martin Vukovits

Irodalmárok és szépirodalmat szerető olvasók számára mindig is csemege volt az Esterházy szövegekben található vendégszövegek felfejtése. „A Fuharosok is tele van olyan motívummal, apokaliptikával, teológiailag is minősíthető vonatkozásokkal, melynek feldolgozásához teológiai ismeret is szükséges – emlékeztet Fabiny Tamás. – Bámulatra méltó, hogy Esterházy Péter milyen igényesen dolgozott fel sok, Júdással kapcsolatos anyagot. Ezeket a szövegeket édesapjának gyűjtötte, mintegy reflexióként. A Javított kiadás szövegében valahol írja is, hogy »Na, öreg, ennyit tudtam kihandlizni neked«. A Javított kiadásban nem egyszerű egyházi vagy vallási hatástörténeti értelmezéssel találkozunk, hanem szakirodalmi ismeretekkel. Esterházy teológiailag is meghökkentően jól értelmezett, ugyanakkor a szépirodalom igényességével dolgozta be ezeket a vendégszövegeket alkotásába.”

Fotók: Balogh Kriszta, Martin Vukovits, Szebeni András, Simonfi Péter (SP)

Az írás eredeti változata teljes terjedelemben elolvasható az evangelikus.hu oldalon