Mi lesz »a háború után hatkor«? | A Turay Ida Színház terveiről beszél Darvasi Ilona igazgató

Posted on 2020. április 13. hétfő Szerző:

1


Darvasi Ilona (olvasópróbán, 2019)

BJI |

A közelmúltban több előadását is láttuk a Turay Ida Színháznak. A túlnyomórészt vállaltan szórakoztató programmal működő színház a világjárvány idején, akárcsak a többi, becsukta kapuit. Ám majd „a háború után hatkor” sejthetően módosul mindenfajta közönségigény – ahogy a háborúk után a könnyedebb mozifilmek iránt nőtt a kereslet, elképzelhető, hogy a tévézés, a számítógépen látott mindenféle programok után a derűs színházra nagy lesz a kereslet.

És milyen évadnak néz elébe Darvasi Ilona, a színház igazgatója?
A 2020/21-es évad nem lesz egyszerű, sem könnyű. Nem azért mert olyan darabokat mutatunk be, melyeknek a díszlete vagy a próbafolyamata lenne bonyolult. Még csak reméljük, hogy ősszel már véget ér a vírusveszély. Nagyon bízunk benne, hogy ez után a nagy pofon után újra talpra áll az ország. De vajon lesz-e a nézőknek újra kedve, bátorsága, pénze arra, hogy színházjegyet vegyenek, hogy emberek közé menjenek? És akkor majd nyitott szívvel, szeretettel fordulunk-e egymás felé? Erre is gondolva változtatjuk meg a jövő évad bemutatóinak tervezetét. Novemberben Tamási Áron Vitéz lélek című művét visszük színre. Ez a mű hitet, erőt, tisztaságot sugároz, melyre most nagy szükségünk lesz.

Ez a komolyabb hangvételű darab csak színesíti vagy módosítja a profiljukat?
Az évadot a most márciusban elmaradt bemutatóval kezdjük, a Na, de államtitkár úr! című 20 szereplős, három felvonásos vígjátékkal, tehát változatlanul lesznek vidám és zenés darabok is. Például ilyen Báldi Mária új darabja is, a Térden állva jövök hozzád. A hatvanas évek első felében nagy siker volt ez a nagyon kedvelt olasz dal, aztán ihletett egy bájos, romantikus filmet is. A kapcsolat most csupán annyi, hogy itt is van egy olasz énekes fiú és a dal is felhangzik a zenés-táncos előadásban, melynek két női főszereplője Keresztes Ildikó és Détár Enikő. Áprilisi premierünk, a Sztár leszel! című különleges és rendkívül izgalmas vígjáték, amelyben sok lesz a dal és a poén, de közben rádöbbentheti a fiatalokat arra, hogy az életben mi fontos és mi nem. Készülünk ezen kívül Pásztor Erzsivel egy új bemutatóra is az anyák-lányok-unokák kapcsolatáról, a generációs problémákról, a szülői szeretetről, ami mindenen átível és sok mindent megold, s benne ismét felszikrázik a Kossuth-díjas színésznő jellegzetes, szarkasztikus humora. Januárban tudjuk majd bemutatni az Osztrigás Mici című zenés vígjátékot – ez a vírusveszély miatt maradt el áprilisban, de akkor pótolni fogjuk. Hat felnőtt és három új gyerekelőadással várjuk majd nézőinket, de a repertoáron lévőkből is több sikerdarabot viszünk tovább, többek közt: A férfiak a fejükre estek!, A nők is a fejükre estek!, Indul a bakterház, A medve nem játék!, Salsa, szivar, szerelem, Girls – Swing…

A repertoárt nézve mintha a színház mintha kifejezetten ajnározná a kisebbeket – nagyon sok gyerekelőadást sorol fel a honlap.
Hát persze, nem maradhatnak el a klasszikus mesedarabok. Lesz idén a Hófehérke és a hét törpe, a Hamupipőke, az Aladdin, és Pozsgai Zsolt Holle anyója. Tendencia színházunkban, hogy 5-6 évente újra elővesszük azokat a klasszikus mesejátékokat, melyeket szeretett a gyermekközönség. Ennyi idő alatt új nemzedék kezd színházba járni, így nekik ez mindenképpen újdonság lesz. Új szereposztásban, új díszlettel, új jelmezekkel, megint varázslatosan szép előadások fognak születni.

Nincs szomorúbb látvány, mint az üres színház.

A márciusi kényszerű korlátozó rendelkezések nagyon hirtelen értek mindenkit.
Az évad végéig számolt bő két és fél hónapnyi leállással 114 előadásunk maradt el. Ezeket, ha lehet, már szeptembertől szeretnénk pótolni. Minden elmaradt előadást új erővel, energiával viszünk színre. Egy kicsit olyanok leszünk, mint a versenylovak, akiket visszafognak, de az indító gong megszólalásakor kezdődik a boldog száguldás. Bár már ott tartanánk!

A színház most kényszerszünetet tart, miközben az egészségügy többszörös terheléssel kényszerül dolgozni.
Igen, ha erre gondolunk, akkor mi színészek sokkal jobb helyzetben vagyunk, hiszen mi „csak” várjuk a járvány elmúltát, ugyanakkor nagyon sokan pont azért dolgoznak, hogy mindezek elmúljanak. A mostani vészhelyzetben az egészségügyi dolgozók, a katonák a rendőrökkel együtt vannak jelen a tűzvonalban, a legkritikusabb, legnehezebb helyzetben. Mi mással fejezhetnénk ki hálánkat és köszönetünket nekik mi, színészek, mint előadásokkal?
Ezért a Turay Ida Színház vezetősége úgy döntött, hogy a 2020-as évad őszi időszakában a józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ* nővérei, orvosai, a kerület rendőrei és a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár** legénységi állománya vendégként, tehát ingyen látogathatja a színház előadásait. Ha vége ennek a szörnyűségnek, ezzel köszönjük meg a kitartásukat, hősiességüket.

(*Aurora utcai rendelőintézet; **közismertebb nevén: Budapesti helyőrség [Petőfi laktanya] – BJI)