Az utolsó percek ízei | Elif Shafak: 10 perc 38 másodperc

Posted on 2020. április 6. hétfő Szerző:

1


Lázár Ivett KönyvParfé |

A brit-török írónő, Elif Shafak igen figyelemreméltó mesélő. Törökországban és a világ minden táján népszerű, mindig képes bevonzani az olvasót a történeteibe. Regényeiben a ma égető problémáit feszegeti: vallás, politika, identitás, szexuális zaklatás. Íróként és állampolgárként harcol a női egyenjogúságért, az LMBTQ jogaiért, általában a polgári a szabadságjogok érvényesítéséért. 10 perc 38 másodperc című, nemrégiben megjelent regénye olyan kérdéseket feszeget, amelyeket sokan igyekeznek nem észre venni.

A mű főszereplője és elbeszélője Tequila Leila, akit meggyilkolnak, és holttestét egy szemetes konténerbe dobják. Habár a szíve már nem dobog, az elméje még valamennyire tiszta, és a címben írt 10 perc 38 másodperc alatt leperegnek fejében élete legfontosabb eseményei. Ezek az emlékek egész életét lefedik, így születésétől egészen a haláláig mellette vagyunk. Láthatjuk a családját, amely kitagadja, barátait, akik mellette állnak jóban-rosszban, és felidéződnek a török történelem legfontosabb pillanatai is. Minden emlékhez egy-egy meghatározó íz vagy illat kötődik, ezek teszik különlegessé a szomorkás időutazást.

Két perccel azután, hogy szíve abbahagyta a dobogást, Leila elméje két ízt idéz fel: a citromét és a cukorgyantáét. A kislány még csak hat éves, egyedüli gyermek, nyugtalan és nagyon magányos. Leilának bonyolult a gyerekkora, gyakorlatilag két anyja van, és elég sokkoló, amikor megtudja, hogy a nagynénjének hitt hallgatag és furcsa asszony, valójában a vér szerinti édesanyja. Apja túlságosan végletekig hagyománytisztelő, szigorú ember, s házasságának fő célja volt, hogy fiúgyermeket nemzzen. De lány lett, s a később született Down-szindrómás öcs okozta csalódottságot és frusztrációt egyetlen lányán vezeti le.
Leila, felnőve elhagyja otthonát és a jobb élet reményében Isztambulba menekül, és prostituáltként próbálja eltartani magát. Talán nem is vészelné át a brutális valóságot és a kegyetlenséget, ha nem talál rá az ötökre, akik támaszai lesznek, és attól kezdve ők alkotják családját.

A teljes agyhalál előtti negyedik percben a görögdinnye illata és íze nyomakodik előre Leila elméjében, aztán pedig testvérének születése és az ehhez kapcsolódó ünnepi kecskepörkölt mindent átható, fűszeres illata idéződik fel. A hatodik percet a fafűtésű kályha füstös szaga lengi be, a hetediket pedig egy kesernyés íz uralja. A nyolcadikban mindent beborít a kénsav furcsa, csípős bűze, a kilencedikben előkerül a csokoládé és a praliné csupa meglepetés töltelékeivel. A tizedik percben az utcán találjuk magunkat, a frissen sült, bundázott kagylót kóstoljuk, Leila egyik kedvenc csemegéjét. Pontosan húsz másodperccel később egy fehér színű, vajkrémes esküvői torta sejlik fel, végül pedig a whisky íze, az utolsóé, amit megízleltek ajkai.

Különös, szomorú és megindító történet ez a hányatott sorsú nők életéről, és a huszadik századi török valóságról – ahol a nők korántsem egyenjogúak a férfiakkal.

A folytatás elolvasható Könyvparfé oldalán

Elif Shafak könyve Lázár Ivett Könyvparfét egy török finomság,
a spenótos-póréhagymás pide elkészítésére ihlette.

Elif Shafak

Elképzeltem Isztambult és a piacait, ahogy hömpölyög a tömeg, és mindent beborít a frissen sült finomságok átható illata. A török pizza, vagyis a pide egy csónak alakú étel, melyet általában főszeres bárányraguval töltenek meg, de létezik húsmentes változata is. Kedvelik a sajtos és spenótos ízvilágot, ezért most egy spenótos-póréhagymás verziót kínálok.

Elif Shafak: 10 perc 38 másodperc
Fordította: Nagy Marietta, Csáki-Sipos Kata
Európa Könyvkiadó, Budapest, 2019
416 oldal, teljes bolti ár 3999 Ft,
kedvezményes webshop ár a kiadónál 3399 Ft,
ISBN 978 963 504 1282