Szerelemkönyv | Bayer Ilona: Anyós lettem Japánban

Posted on 2020. március 15. vasárnap Szerző:

0


Bedő J. István |

Minden tiszteletem és a szerző iránti elfogult rokonszenvem ellenére Bayer Ilona könyve sok mindenről árulkodik, ám csak sokadik a sorban, ahogy a blikkfangos cím mondja: hogy ő anyós Japánban.

Bayer Ilona (sokunknak csak: Ila, Ili) ugyanis hivatásos kíváncsi. Akármihez nyúl, abból téma lesz, faggatózó interjú lesz, filmriport lesz, és természetesen mindennek a virágait és terméseit az olvasó/néző élvezi – alighanem ugyanannyira, mint ahogy a szerző élvezte. A világban többfelé élő gyermekei már önmagukban is kitennének egy könyvre valót (könnyű poén lenne erre hivatkozni), de a dolgok kiismerhetetlen kuszálódása következtében Bayer Ilinek a Petra lánya beleszerelmesedett Japánba (időrendben: nyelv, kultúra, harcművészet, férfiember), és ez valahogy meghatározta Ili életét is.

Nem szándékom a könyv tartalmi kivonatát adni, de azért valamennyire szeretném felcsigázni az olvasó érdeklődését. A legnagyobbrészt interjúkból, családi skype-párbeszédekből álló kötet leginkább egy lift-tükörrel hozható párhuzamba. Bayer Ili ugyanis olyan személyiségeket, szűkebb-tágabb körben ismert embereket keresett meg, akik akaratlanul is tükröt tartanak embertársaik elé. (Ebben aztán tükröződnek ők is, és így tovább.) Szándékosan fogalmazok ilyen sejtelmesen (az ősidők gimnáziumában minimum intőt adtak volna ilyesmiért), ugyanis megszólaltat szobrászt, szakácsot, fordítót, nagykövetet, zenészeket, közgazdászt, harcművészt, szerzetest (folytasd) – és anekdotázik hazánk legszeretettebb köztársasági elnökéről is.

A beszélgetőtársak között magyar ember beszél Japánról, japán a magyarokról – voltaképpen mindenki mindenkiről. Ezért mondom, hogy a kötete: szerelemkönyv. Mindenki valamilyen módon szerelmes – választott hazájába, nyelvbe, zenébe, márványokba (szobrász), késekbe (a szakács), teába (a magyar teaművész), szolidaritásba, ecsetbe-tusba, tájba.

Nem tagadom: Ili rengeteg újdonsággal szolgált. Tokióban tanárkodó zongoraművészünk révén volt már módom kicsit beletekinteni a szigetország zenetanulásába, de például mélyen meghatott, amit a magyar zeneművész testvérek jótékonysági koncertjeiről olvashattam. Aztán ezt a meglepetést éltem át újra, amiket a mihozzánk átházasodott, áttelepült (mindkét nembeli) japánokról megtudtam, hiszen Ilona feleségeket és férjeket egyaránt kifaggatott.

Le kellett számolnom egy (pozitív) előítéletemmel is. Régebbről tudtam valamit a kalligráfia távol-keleti művészetéről, és jó sokáig éltem abban a hiszemben, hogy ezt aztán senki európai el nem tanulja. De bizony igen. Megfelelő mesterhez ment a megfelelő tanítvány, s íme magyar ember a lenyűgöző szépírásjelek alkotója. (Senkit nem nevezek meg, hogy az olvasó fedezhesse fel ismerőseit – ahogy én is.)

Ez a csudálatos könyv azonban sokkal kevesebbet érne képek nélkül. A csudálat másik felét a képanyag váltja ki: lenyűgözően bőséges, illusztráló és saját lábán is megálló, remek válogatás, szép tipográfiával tálalva. Az olvasó (talán még a szerző is) neheztelhet, hogy a decemberi megjelenés óta miért késlekedtem az Anyós lettem Japánban bemutatásával. Szemezgettem ugyanis. Egy kis olvasás, egy kis képnézegetés, egy kis jegyzetelés. Ugyanis az alcímben írt Hétköznapok mögött félmondatokban, bekezdéstöredékekben éppen a mindennapok érdekes, számunkra olykor különös Japánja bomlik ki, szabályaival, szokásaival, újabb hozzáolvasásra serkentően. (Azzal meg nagyon megy az idő.)

Bayer Ilona

Mondtam, ebben a könyvben mindenki szerelmes. Persze a legszerelmesebb: Ili. És rajongó, és aggodalmaskodó anya, nagymama, anyós, aki mindenkit szeret, de legfőképpen Naotót, a kis szamuráj-unokát. Hiszen az egész könyv beszámoló, hogy Naotó mindent tudjon a távoli nagymamáról, a hazájáról, hogy ha felnő, olyan sok-sok mindenre legyen nyitott, mint a nagymamája.

Bayer Ilona: Anyós lettem Japánban – Hétköznapok a Felkelő Nap országában
Kiadó a Csigó Malom Kulturális és Művészeti Központ Alapítvány, Gyulakeszi, 2019
304 oldal, teljes bolti ár 6900 Ft,
ISBN 978 615 005 0577

Megrendelhető: csigomalomalapitvany@gmail.com