Kegyetlen zaklatás | Yrsa Sigurðardóttir: Exit

Posted on 2019. december 1. vasárnap Szerző:

0


Somogyi András |

Manapság zaklatáson általában felnőttek által elkövetett szexuális visszaélést értünk. Az izlandi írónő, Yrsa Sigurðardóttir bűnügyi regénye azonban arra a – jobb híján – szintén zaklatásnak nevezett szégyenteljes tevékenységre épül, amit az iskolákban kialakult klikkek, baráti körök, leginkább kamaszok követnek el magányos, visszahúzódó, félénk vagy csak gyengének bizonyuló társaikkal szemben.

A bántalmazás, szóbeli megfélemlítés vagy fizikai megalázás – bullying avagy bullyzás, csicskáztatás – egész életre kiható traumát, mentális sérüléseket hagy maga után, nem ritkán öngyilkosságba torkollik. A gyerekek – különösen kamaszéveikben – iszonyúan kegyetlenek tudnak lenni a kiszemelt áldozattal szemben, és a közösségi média által nyújtott lehetőségek kihasználásával ezt akadálytalanul gyakorolhatják. Az internetes kommunikáció szöveggel, fotókkal, videókkal nyilvánossá teszi a megalázást. Az iskola elhárítja a felelősséget, a szülők tehetetlenek. Nagyon sok eset marad láthatatlan, mert az áldozat szégyentől, a további bántalmazástól való félelemtől indíttatva hallgat és szenved. Ritka a bosszúállás. Az izlandi krimi az utóbbi kivételes esetekre épül.

Egy mozi női mosdójában meggyilkolnak egy kamaszlányt, Stellát. A rendőrség illetékes csoportja, a csoportfőnök nő Erla, a szerző sorozathőse, Huldar és társa, Gudhlaugur nyomozók minden lehetséges eszközt latba vetve próbálják felderíteni a bűncselekményt, aminek szélsőséges brutalitását a kiválasztott telefonokra küldött snapchatek, azaz fotók és videók tesznek nyilvánossá. Mikor végre a holttest előkerül, alatta egy papírlapra nyomtatott nagy 2-es számot találnak. Ebből a nyomozók arra következtetnek, hogy volt egy első áldozat is, és a gyilkos valószínűleg újra lecsaphat. Huldar közeli ismerőse, a gyermekpszichológus Freyja segítségével kihallgatják Stella több osztálytársát, barátnőjét, akik sajnálkozásukat fejezik ki a lány halála miatt, aki szerintük rendes és átlagos volt.

Egyikük végül mégis kitárulkozik Freyjának. Elmondja, hogy Stella egy volt a számtalan iskolai zaklató közül, mocskos volt, kegyetlen és megalázó. Őt magát is csaknem öngyilkosságba hajszolta. A „rendes és átlagos” Stella külön gyűlöletszító Facebook-oldalt hozott létre, amit ha töröltek, más neveken újra meg újra felbukkant. A vallomás új irányt nyit a nyomozásban, felmerül a lehetséges bosszú gondolata. Mikor egy újabb zaklatót találnak holtan, ezúttal a kamaszfiút, Egillt, és teste alatt a papírlapot a 3-as számmal, a rendőrség már a feltételezett bosszúállókra összpontosít, főként a zaklatók áldozatainak szüleire. Azonban mindenki alibit igazol.

A nyomozás további boncolgatását meghagyom az olvasónak. A befejezés mégsem szokványos, akad más is, akinek van félnivalója…

A szerző zseniálisan tartja fogva az olvasó figyelmét, időnként bevet Hitchcockra hajazó, idegborzoló, horrorisztikus elemeket is. Ahogy számos skandináv krimiben megszoktuk, a történetet színezi, hogy Sigurðardóttir ki-kitér a nyomozók és egyéb szereplők magánéleti problémáira, válságaira, egymás közötti kapcsolataikra. Néhány fejezet egy áldozattól származó, elrémisztő és elszomorító internetes blog másolataként tárul az olvasó elé, de szerzőjének kilétét csak a könyv végén ismerhetjük meg.

Nagy dicséret illeti a fordító Torma Pétert a kiváló magyarításért. Nem tudom, hogy közvetlenül izlandiból fordította-e, de minden bizonnyal meg kellett küzdenie a nyomozócsoport vezetőjének, Erlának szokatlanul trágár beszédstílusával is. Még ha tudjuk is, hogy a gyilkossági nyomozók nem a Sacré Coeur-ben tanultak fogalmazni…

Yrsa Sigurðardóttir

Yrsa Sigurðardóttir: Exit
Skandináv krimik sorozat
Fordította: Torma Péter
Animus  Kiadó, Budapest, 2019
360 oldal, teljes bolti ár 3980 Ft,
kedvezményes webshop ár 3184 Ft
ISBN 978 963 324 6832

A könyv kiadói fülszövege

Egy tinédzsert brutálisan agyonvernek a moziban, gyilkosa pedig magával hurcolja a holttestét. Kisvártatva az áldozat Snapchat-ismerősei videókat kapnak, amelyeken a lány bocsánatért könyörög. Amikor végül megtalálják a testét, alatta egy papírlap hever, amelyre a kettes számot nyomtatták. Nem sokkal később hasonló sorsra jut egy kamasz fiú, őt hármassal jelölték meg.
A nyomozásba bekapcsolódik az Erla beosztottjaként dolgozó Huldar is. Bár kettejük kapcsolata még mindig feszült a szexuális zaklatási vádak ügyében folytatott belső vizsgálat miatt, most félre kell tenniük az ellentéteket, hogy kiderítsék, vajon létezik-e egyes számú áldozat, és megtalálják a kegyetlen gyilkost.
Mivel kiskorúak kihallgatásakor jelen kell lennie egy pszichológusnak, Freyja is belekeveredik a nyomozásba. A nő azt gyanítja, hogy az ügy hátterében iskolai zaklatás állhat, és bármennyire nem akar Huldarral dolgozni, egyvalamiben egyetért a férfival: a gyilkos még nem végzett…