Rádiózás Pécsett | Gerner András: Titkok és legendák az éterből

Posted on 2019. november 29. péntek Szerző:

0


Xénia |

Több évnyi előkészítő munka után jelenik meg Gerner András új kötete, a Titkok és legendák az éterből, amely a Pécsi Rádió történetét, pályaívét mutatja be portréinterjúk, valamint sok-sok kép és szövegillusztráció segítségével.

Gerner András korábbi könyve (A mi képernyőnk; 2015) a pécsi televíziózás három és fél évtizedét dokumentálta, mostani munkájában egy hosszabb, de immár lezárult pályával foglalkozott. A Pécsi Rádió, hivatalos nevén a Magyar Rádió Pécsi Körzeti és Nemzetiségi Szerkesztősége három hét híján hatvan éven keresztül működött. A helyi köz- és kulturális élet meghatározó szereplőjeként in­for­mál­ta, tájékoztatta, szórakoztatta a lakosságot, valamint érde­keket védett, képviselt, kívánságokat teljesített. Fontos szel­lemi műhelyhez méltóan felbecsülhetetlen értékű archí­vumot hozott létre.

Az egykori munkatársak – bemondók, szerkesztők, riporterek, stúdióvezetők, technikusok –kendőzetlen vallomásai, megkapó és derűs történetei a kulisszák mögé kalauzolják az olvasót, és mögöttük felsejlik a rendszerváltás előtti meg az azt követő kétszer harminc év, minden kimondott és kimondatlan örömével és elhallgatásával.

Koszits Attila interjút készít Lovasi Andrással (1995)

Hogyan készült a műsor, amikor még tényleg vágni és ragasztani kellett a hangszalagokat? Milyen technikai sufnituningot kellett kitalálni, hogy a felvétel helyszínén kapjon áramot a magnó? Meddig mehetett el egy riporter a rendszerváltást megelőző évtizedekben, és milyen retorziókra kellett számítania? Hogyan jutott csúcsra a Pécsi Rádió, majd mi vezetett a stúdió bezárásához? De ez csak négy kérdés a könyvben megválaszolt sok tucatból…

A negyven portrébeszélgetést száznál több illusztráció és sajtószemle egészíti ki.

A stúdió Gong együttese tánczenét játszott. (Galambos György, Széplaky Endre, és igen: Tomanek Nándor. A zongoránál Borsay Pál)

Az indító képen: A Körkapcsolás című műsor technikai próbája a Pécsi Rádió udvarán, az 1970-es évek elején (Kovács Imre műsorvezető, Baka László és Laufer László technikusok)

A kötet bemutatója
2019. december 6-án, 17:00 órakor
lesz a Civil Közösségek Házában
(Pécs, Szent István tér 17.)

Gerner András: Titkok és legendák az éterből. Fejezetek, arcélek a Pécsi Rádió (1953–2012) történetéből
Lenau Egyesület, Pécs, 2019
460 oldal, 5000 Ft
ISBN 978 615 006 4079

A könyv a készlet erejéig december 9-étől vásárolható meg a Lenau-házban (hétfő–csütörtök: 8:30–16:30, péntek: 8:30–14:30).