Ünnepvárás minden szinten | Alex T. Smith: A kisegér, aki elhozta a karácsonyt

Posted on 2019. november 23. szombat Szerző:

0


Lázár Ivett KönyvParfé |

Bármilyen idegesítő is egy idő után, én mégis sze­retem a karácsonyi zenét a rádióban, csakúgy, mint a karácsonyi filmeket, a fenyő illatát, a csillogó díszeket a fán – és persze a karácsonyi süte­mé­nyeket.
És ahogy beköszönt a december, a kellemes han­gu­lattal máris érezni lehet a karácsony mágiáját is a levegőben. Alex T. Smith mesekönyve épp ezt az időszakot öleli fel, és az olvasókat nagy adventi utazásra hívja.

Ez a szerző találta ki és rajzolta meg Claude-ot, a kedves, micisapká kutyát, aki barátjával, Bolyhos Zokni urasággal őrült kalandokba keveredik. Ez a mókás eb már évek óta azon munkálkodik, hogy belopja magát a kisgyerek szívébe, és az olvasás szeretetére tanítsa őket. Persze Smith nem bízott semmit a véletlenre, ugyanis a helyes kiskutya helyét most egy kisegér vette át.

Fülöp, az utcán élő pici fehér egér a hideg estéken vágyakozva nézi a meleg otthonok kivilágított ablakait. Már mindenhol karácsonyi fények világítanak, sülnek az ünnepi finomságok és az emberek összegyűlnek, hogy együtt legyenek a szeretteikkel. Hősünk pedig igyekszik feltalálni magát a nehéz helyzetben.

Tehát december 24-ét írunk, és Olivér, a Fenyőgyöngy utcai játékboltos szülők egyetlen fiacskája levelet ír a Mikulásnak. Sietve be is dobja a postaládába, de egy kósza szellő kisodorja belőle a borítékot. A kaland akkor veszi kezdetét, amikor Fülöp megtalálja a Mikulásnak címzett levelet, és eldönti, eljuttatja a címzetthez az üzenetet. Cseppet sem veszélytelen útja során sok érdekes figurával találkozik, többek között egy tisztaságmániás patkánnyal és egy elkényeztetett sznob macskával. De Fülöp végig tisztában van küldetése súlyával: mindenki megérdemli, hogy boldog karácsonya legyen, ezért is annyira fontos, hogy a Mikulás megkapja a levelet.

Alex T. Smith

A kedves kis mesét 24 és fél fejezetben meséli el a szerző, de mégsem ez a könyv igazi kü­lön­legessége, hanem a részek közötti receptek, bar­kács­ötletek, csomagolási tippek és ér­de­kes­sé­gek, miáltal az egész afféle kézműves adventi naptárrá válik. Az ott talált ötleteket a gyerekek természetesen egyedül is meg­valósíthatják, de úgy az igazi, ha együtt munkálkodunk velük, hiszen a közösen töltött idő mindenki számára megfizethetetlen.

A könyv Schmiedl Gábor leleményes for­dí­tá­sában jelent meg.

Az ismertető Könyvparfé oldalán folytatódik.

Alex T. Smith: A kisegér, aki elhozta a karácsonyt
Manó Könyvek, Budapest, 2019
176 oldal, teljes bolti ár 4490 Ft,
kedvezményes webshop ár a kiadónál 3278 Ft
ISBN 978 963 403 5596

Ide kattintva olvasható a Datolyás karácsonyi golyók elkészítése