Családi szellemek | Finy Petra: Marlenka

Posted on 2019. november 9. szombat Szerző:

0


Somogyi András |

Mintha egy szakadozott pergament próbálnék megfejteni, amiben egymásra tolulnak a jelen és a múlt történései, titkai, árnyai. Finy Petra új regényében nem könnyű azonosítani a felbukkanó szereplőket. A mű elején megjelenik Andrej – hol mosolyog, hol féltékeny, hol pedig rémült –, de csak jóval a kötet felén túl tudjuk meg, hogy Marlenka régen elhalt férje ő, és szellemként van jelen. A nyilas rémuralomról – de néha a jelenről is – szóló (dőlt betűs) monológok Marlenka anyjának szellemétől származnak, de ez is csak később világlik ki. Rejtvényfejtés tehát Finy új könyve, az olvasónak társként kell az alkotó mellé szegődni.

A történet és a múltidézés napjainkban csörgedezik a Városmajor utcáin, parkjaiban. Marlenka 77 éves, kávézóval kombinált kis virágboltot üzemeltet, zűrös házasságából három még zűrösebb gyermeke van. Marlenka anyját a nyilasok végezték ki – történelmi tény, hogy 1945. január 12-én Szálasi legelvetemültebb hívének, tettestársának, a tömeggyilkos Kun András páternek a vezetésével a Maros utcai Zsidókórházban több mint 150 embert mészároltak le: orvosokat, ápolókat, betegeket, felnőtteket, gyermekeket.

Marlenka apja szerzett ugyan hamis keresztlevelet a feleségének, de végül a nyilasoktól nem tudta megmenteni. Marlenka pedig valójában Judit volt, de a vészkorszakban – az ezreket mentő, a „világ igaza” címet elnyert – Sztehlo Gábor egyik házában Mari néven, erdélyi menekült kisgyermekként bujkált. A kötet címeként is szereplő Marlenka nevet pedig később férje, Andrej aggatta rá.

Hogy a történet napjainkban játszódik – illetve onnan tér vissza az elbeszélő a múltba –, azt jól mutatja egy mai városmajori felirat. A közelmúlt gyűlöletkeltő (kormány)propagandája eredményes agymosást végzett. Egy banda a virágbolt kirakatára mázolta fel: „Buzi migránsbarát libsi, dögöjj meg” – mert hogy Marlenka átmeneti menedéket nyújtott egy menekült családnak és egy hajléktalannak is. Ezért a „bűnért” még szerencsétlen, sérült elméjű fiát is összeverték.

Ennyi borzalom után (pedig a családon belüli gonoszságok, indulatok és szenvedések felsorolásától eltekintettem) halvány reményt sugároz a könyv vége. Nem annyira a hepiendet sugalló néhány fordulatra és egymásra találásra gondolok – sokkal érdekesebb a főhős, aki megismeri saját énjét. A kötet utolsó lapjain visszatérnek Marlenka gyermekkori emlékei. A Sztehlo-házbeli egykori társakkal újra találkozva ráébred, hogy bár hithű katolikusként nevelkedett és élt – kisgyermekként a zsidósága miatt kellett bujkálnia. Ez a felismert identitás elűzi a szellemeket, többé nem kísértenek, s a családra béke és nyugalom telepszik, még ha törékeny is.

Finy Petra alapvetően költő, s költői énjét prózája sem tagadja meg – szövegét körüllengi versesköteteinek illata. Az énkeresés útját a költő-íróval együtt bejáró olvasó mégis felzaklatva és nyugtalanul teszi le a könyvet. Nem csak az zavarta az élvezetben, hogy nem tudja, hogyan és mikor kapott Marlenka paralízist (ami miatt fel kellett adnia zongorista karrierjét); és hogy miként került össze Andrejjel. Elgondolkodtatóbb, hogy miképpen öröklik a leszármazottak a fel nem dolgzott vagy fel sem dolgozható rémségeket. Ahogy Örkény felvetette a kérdést: Mikor ér véget a háború? – ugyanúgy feltehetik a túlélők mai gyermekei, unokái: Vajon véget ért-e már a háború?

Finy Petra (2019)

Finy Petra: Marlenka
Athenaeum Kiadó, Budapest, 2019
244 oldal, teljes bolti ár 3999 Ft,
kedvezményes webshop ár 3199 Ft,
e-könyv változat 2799 Ft
ISBN 978 963 293 9377

A könyv kiadói fülszövege

Marlenka imádja a nárciszt. Nem csak a virágot. Bár már három felnőtt gyereke van, vonzza magához a narcisztikus személyiségeket, és gyenge ahhoz, hogy ellenálljon nekik. De vajon miért viselkednek furcsán Marlenka felnőtt gyermekei? Miért tör az asszonyra rosszullét a Városmajor egyes pontjain? Az 1944 telén a városrészben történt tragikus események Marlenka családjának több nemzedékére kihatnak. A gyógyuláshoz pedig több nemzedéknyi idő szükséges.
Finy Petra legújabb regénye identitástörténet: főhőseinek hosszú utat kell bejárniuk ahhoz, hogy rájöjjenek, kik is ők valójában. Marlenkának és gyermekeinek meg kell dolgozniuk a boldogságért és a szerelemért, ám a harmónia még így is törékeny marad.