17. Mittelcinemafest | A legjobb kortárs olasz filmek fesztiválja – 2019. november 6–16.

Posted on 2019. október 31. csütörtök Szerző:

0


Xénia |

November 6. és 16. között rendezik meg idén a budapesti Puskin és Tabán moziban a 17. Olasz Filmfesz­tivál/Mit­tel­cinemafestet. A Budapesti Olasz Kultúrintézet és az Istituto Luce Cinecittà közös rendezvényén 14 kortárs olasz alkotást láthat a hazai közönség, eredeti nyelven, magyar felirattal. Premier előtt lesz látható a részben hazánkban készült Medvevilág Szicíliában című egész estés rajzfilm, valamint Giorgio Pressburger regényének filmes adaptációja. A magyar közönség több alkotóval is találkozhat majd. A filmek közül néhányat Szegeden és Debrecenben is bemutatnak.

A kínálatban szerepel a Dafne (címképünk), melynek főhőse egy harmincéves, Down-szindrómás lány, aki anyja hirtelen halálakor bátran néz szembe a gyásszal, ám édesapját nem tudja kimozdítani depressziójából. Egy nap elhatározzák, hogy ellátogatnak az anya, Maria szülőfalujába. Az út során mindketten megtanulják, hogyan léphetnek túl saját korlátaikon.

A Roberto Saviano regénye alapján készült Ragadozók (La Paranza dei Bambini) című film napjainkban játszódik Nápolyban. Hat 15 éves fiatal meg akarja szerezni a hatalmat a Sanità negyedben. Jóra törekednek, de ehhez rossz utat választanak. Nem tudják, hogy egy háború részesei, és a bűnözés világa visszafordíthatatlan választás elé állítja őket: fel kell áldozniuk a szerelmet és a barátságot.

Dafne (R.: Federico Bondi)

A programban szerepel Laura Bispuri több fesztiválon is fontos díjakat nyert Az én lányom (Figlia mia) című olasz-német-svájci alkotása. Vittoria 17 évesen rájön, hogy két anyja van: a szeretetteljes Tina és a zűrös életű Angelica. A két nő a születésekor titkos egyezséget kötött, de ez most felbomlik, ők pedig elkeseredett küzdelembe kezdenek a lány szeretetéért. A film egyik női főszereplője a nagyszerű tehetségű Valeria Golino.

Az én lányom (R.: Laura Bispuri)

Szintén ezt a témát járja körül az Anyaság (Maternal), ez egy olyan Buenos Aires-i zárdában játszódik, ahol fiatalon anyává vált kamaszlányok élnek együtt apácákkal. Három egymástól különböző nő sorsát látjuk, akik nagy hatással lesznek egymás életére és az anyasághoz fűződő viszonyukra.

A hazai mozik is bemutatják majd Olaszország idei Oscarra nevezettjét, Az első árulót. Marco Bellocchio a közelmúlt történelmének sötét évtizedeit eleveníti fel az ízig-vérig olasz maffiatörténetében.

Az első áruló (R.: Marco Bellocchio)

Tommaso Buscetta tanúvallomásának nyomán Falcone vizsgálóbíró térdre tudta kényszeríteni a szicíliai maffiát, a Cosa Nostrát. Buscetta kegyetlen bűnözőből vált Olaszország máig megosztó történelmi személyiségévé.

Medvevilág Szicíliában (R.: Lorenzo Mattotti)

Dino Buzzatti gyerekkönyve alapján készítette Lorenzo Mattotti rendező, együtt a Kecskeméti Animációs Stúdióval a Medvevilág Szicíliában című egész estés rajzfilmet. A történet abszurd – de mégsem az: az emberek világával megismerkedő medvék egyre több emberi szokást vesznek át, és így veszélybe kerül a medvelélek.

A fehér közök törvénye (R.: Mauro Caputo)

Giorgio Pressburger, a magyar származású olasz író magyarul is megjelent, A fehér közök törvénye című regényének filmes adaptációját is levetítik a fesztiválon. Hőse Fleischmann doktor, aki az emlékezetkiesés első jeleit tapasztalja magán. A film azokat a legmélyebb titkokat kutatja, melyek mindig is lenyűgözték, de meg is rémítették az élet értelmének keresésével foglalkozó embert. Az író 2017-ben bekövetkezett haláláig maga is dolgozott a filmen, együttműködve Mauro Caputo rendezővel.

17. Olasz Filmfesztivál/Mittelcinemafest
2019. november 6–16.
Budapest: Puskin és Tabán mozi
Rendezők: Budapesti Olasz Kultúrintézet, Istituto Luce Cinecittà