Virtus & eksztázis | A Pannon Filharmonikusok a Müpában

Posted on 2019. október 11. péntek Szerző:

0


Mayu Kishima

Xénia |

A Pannon Filharmonikusok ősszel induló bérletes évadának címe: Aranyfedezet. Az öt hangverseny a pécsi székhelyű zenekar repertoárjának sűrítménye lesz, programjába ismert darabokból és ritkaságokból válogat, és izgalmas vendégművészeket hív meg. A koncertek érzékeltetik az együttes vezető karmestereinek, Bogányi Tibornak és Gilbert Vargának különböző, de egymást kiegészítő zenei arculatát.

Az október 18-i nyitókoncertre Gilbert Varga meghívására Budapestre érkezik a japán Mayu Kishima. A fiatal művész, aki a legendás Msztyiszlav Rosztropovicsnak köszönhetően tett szert világhírre, először lép a magyar közönség elé Éduard Lalo Spanyol szimfóniájá szólistájaként, ugyanis a mű tulajdonképpen hegedűverseny.

Mayu Kishima napjaink egyik legvirtuózabb japán hegedűművésze. Japánban született, háromévesen kezdett hegedülni, 13 évesen már megnyerte a Nemzetközi Henryk Wieniawski Hegedűversenyt. Németországban nőtt fel, és egy évtizeden keresztül évi négy hónapot Oroszországban töltött – vagyis többféle kultúrát ismerhetett meg behatóan. Virtuóz, színpompás és drámai hegedűjátékában tanúi lehetünk a spanyol virtust idéző feltüzelt szenvedélyeknek és a lángolás visszafogásának.

A Lalo-művet Joseph Haydn E-dúr szimfóniája előzi meg. A fiatal Haydn tollából származó mű 1763-ban született, amikor a zeneszerző még csak másodmesterként dolgozott az Esterházy család zenekaránál. A kamarazenekarra írott darab a vonósokon kívül csupán öt fúvóst foglalkoztat, de azok is inkább csak színezik a hangzást, önálló szólamot nem kaptak.

A koncert záródarabja a posztromantikusként indult Szkrjabin műve Az extázis költeménye, amit a komponista szimfónián túli műnek szánt. „Az elvont tartalmat sajátos eszközökkel kifejező kompozíció öt motívummal kíván öt különböző érzelmi-indulati állapotot érzékeltetni: a fuvola motívumával a vágyakozást, a harsonáéval a tiltakozást, a kürtökével a haragot; trombitán szólaltatja meg az akarat és a magabiztosság motívumait” – írta róla Pándi Mariann.

A helyek és a bérletek nagy része elővételben elkelt, de érdemes próbálkozni online a jegymester.hu oldalon, vagy akár a koncert előtt is a Müpa jegypénztáraiban. 

Gilbert Varga

Virtus & eksztázis

2019. október 18., péntek 19.30
Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
(1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.)

Műsor

Haydn: E-dúr szimfónia, Hob. I:12
Lalo: Spanyol szimfónia, op. 21
Szkrjabin: Az eksztázis költeménye, op. 54

Pannon Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Gilbert Varga 

Közreműködik

Mayu Kishima – hegedű