Parfé, ha annak veszem | Gregg Opelka: C’est la vie! / Pinceszínház

Posted on 2019. október 9. szerda Szerző:

0


„Az élet egy kabaré…” Polyák Lilla (Fatiguée), Juhász Réka (Dominique)

Bedő J. István |

A szórólap alapján nem volt egészen egyértelmű, hogy Gregg Opelka – akiről nem a Wikipédia mond el mindent – sok­szo­rosan sikerviselt musi­cal­szerző (zene + szöveg), aki nem bízza másra a siker összekalapálását. (Csinálj mindent magad!)

Aki a Pinceszínház zenés parféját (© Opelka) megnézni készül, valószínűleg nem tudja, ki a szerző, azt sem, hogy a 2002-es darab két évvel később a Madáchban került színre, és volt még néhány hazai bemutatója. (Az előadások számát a színházi adattár nem jegyzi.)

A C’est la vie története néhány mondatban elmondható (a színházak egytől egyig el is mondják): „A helyszín a Párizs külvárosában álló, eléggé lerobbant kabaré. Egy hajdani klasszikus színésznő és egy volt balett-táncosnő – Fatiguée és Dominique – lép fel esténként mindig ugyanazzal a műsorral: Edith Piaf dalait éneklik, nem túl nagy lelkesedéssel. Szívük vágya, hogy egyszer saját műsorukat adhassák elő a közönségnek. Hűséges, ritkán józan zongorakísérőjük, Jean-Paul-Pierre már megkomponálta műveit a két dalos pacsirta számára. Egy este eljön az oly igen áhított alkalom, hogy saját számaikkal álljanak színpadra. A tulajdonost egy jól megszervezett akcióval eltávolítják a kabaréból és kezdetét veszi az örömzenélés. Nem lévén idő a felkészülésre, sokat kell rögtönözniük, s olykor épp ez adja a műsor báját.”

A biztos kezű Opelka ujjgyakorlatnak szánhatta művét, amibe számos stílusparódiát írt: kuplét, érzelmes-fanyar musical-áriát, persze sanzont is. Galambos Attila poentírozott dalszövegei szellemesek, frappánsak és főleg jól énekelhetők. Természetesen Piaf nevét, dalait, a lányok által leszólt (és irigyelt) stílusát a mai felnőtt generáció még ismerheti eredetiből, lemezeiről, a kiváló Piaf-darabból (Edith és Marlene), a Kisveréb remek alakítóitól (Kútvölgyi Erzsébet, Botos Éva) és esetleg a mai sanzonettek előadásából.

De végül is a sztori majdnem másfél emberöltővel ezelőtt, az ötvenes évek végén játszódik. A néző képben lehet (de ez egyáltalán nem biztos), amikor Fatiguée arra hivatkozik, hogy kamaszlányként – vagyis legalább húsz évvel korábban – még Mistinguette-től igyekezett ellesni a színjátszás trükkjeit.

A közelmúltbeli dalfüzért Polyák Lilla (Fatiguée) és Juhász Réka (Dominique) hozza. Övék a színpad meg a darab, amiben minden benne van biztos motívum (vagy panel): lepukkant mulató/kabaré, fásult és kizsákmányolt fellépők, szőrösszívű főnök, iszákos zongorista (Gebora György), női furkálódások, irigykedések, átverések, öltözői csaták – és persze a fölemlegetett mocsok férfiak, akikre jobb nem is gondolni. Persze azért folyton rájuk gondolnak.

A két musicalszínész (megtámogatva néhány pohár pezsgővel, borral) jó hangulatot teremt, beépült a szerepbe némi bizalmas csevegés is a nézőkkel. Nagy színészet itt nem kell, de nem is férne el. A nézőtér elcsábul, élvezi a duó hangjait. Mint például azt a dalocskát, amelynek főhőse a szomszédban lakó harmonikástól szenvedő innenső lakó. (Ha valakit emlékeztet az oroszból [Szomszédom; Edyta Piecha] magyarra átrajzolt A trombitás-ra, nem téved, csakhogy az 1960-as…)

A lányok, meg az iszákos zongorista, aki azért sosem üt mellé (Gebora György)

Gebora György – aki az utolsó előtti pillanatig néma szereplő – egyenrangú társa a két énekes színésznek: remek zongorajátéka, faarcú jelenléte hangsúlyos, és legalább olyan mulatságos, mint a lányok szövegei. Sőt: néha egy fáziskéséssel végrehajtott meghajlása is olyan.

…de azért nem csupa nevetés…

Méhes László állította színre ezt a parfét (tudjuk, tejszínes, édes, könnyű), Kispál Anita koreográfiájával. Lehet, hogy a darabot Opelka úgy találta ki, hogy a rendezőenk ne legyen több dolga, mint rögzíteni a ki- és bejárásokat. De a díszlet- és jelmeztervezővel (Rózsa István; Horváth Kata) karöltve sikerült másfél órányi nem túl mély szórakozást teremteni. Kell az derű-ínséges időkben.

Talán ez még több is, mint amennyi egy lepukkant kabaré műsora.

Fotók: Véner Orsolya

Részletek és jegyvásárlás