Egy jó kis berobbanás | Mucha Dorka: Puncs

Posted on 2019. július 28. vasárnap Szerző:

0


Cserhalmi Imre |

Bevallom, nem lelkesít, amikor – kiváló íróktól! – a fülszövegben ilyen jellemzést olvasok a könyvről, hogy „szókimondó, bátor” vagy hogy „pimasz”. Mert milyen is legyen egy debütálás, ha nem ilyen. Ez ilyen, de nem ettől erős.

Hanem attól a szinte gátlásosan takargatott, mégis mélyen megélt és ábrázolt érzelmi világtól, amely sehogyan sem képes összesimulni azzal a társadalmi világgal, amelyben működnie kellene. Meg attól erős, hogy alig néhány szereplővel és feltűnően kevés szituációban, viszonylag rövid fikciós időtartamban képes ábrázolni reményt, boldogság- és tettvágyat, meghunyászkodást, csalódást, alkalmi akaratosságot és általános elbizonytalanodást, egy mindenre nyitott világ zárt útjait.

Író-olvasó találkozón aligha tudná (lehet, nem is akarná) a szerző bebizonyítani, hogy regényének hősnője nem ő maga, de ez nem lényeges. Amint az sem – pedig recenziók kedvelt nézőpontja –, hogy mennyire generációs jellemzők a figurák, a problémák, illetve mindegyikük kezelése és kezelhetetlensége. A lényeg: a regény hiteles és hat, szóval él.

Van azonban, ami nem tetszik, noha a létjogosultságát kétségbe vonni eszem ágában sincs. Picit messzebbről kezdem: azt hiszem, hogyha a stand up-osoknak (isten őrizz, de) megtiltanák, hogy bármilyen övalatti működést, illetve eseményt és bármiféle módosult tudatállapotot (főleg részegséget) szóba hozzanak, akkor a többségük pályafutása azonnal véget érne, esetleg 20 perces monológok rögvest kétpercesre zsugorodnának.

Nem véletlenül juthatott ez az eszembe a Puncs olvasásakor is. Hogy (mondom, isten őrizz) cenzúra esetén hány oldal maradhatna meg a könyvből, amelyen valamilyen formában, okkal, céllal, illetve helyzetben nem szerepel az alkohol. Tudom, hogy itt ennek művészi funkciója van, hogy – a nagyon mai! – embert és világát, hangulatát, szorongásait stb. így ábrázolni kézenfekvő, hiteles, reális – de mégis…

Nagy reményekre jogosító „berobbanás” ez a könyv még akkor is és úgy is, ha a szerzője még láthatóan nem találta meg a hangját. Nem a nemzedékit, hanem a csak rá jellemzőt. Amíg keresi, illetve megtalálja, addig is egy kicsit modoros. Csaknem természetes.

Mucha Dorka

Mucha Dorka: Puncs
21. Század Kiadó, Budapest, 2019
160 oldal, teljes bolti ár 2990 Ft,
kedvezményes webshop ár a kiadónál 2242 Ft,
ISBN 978 615 595 5440

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

A lakótársamat Amarillának hívják, az albérlet a Nyugati közelében van. Elvileg bejárok egyetemre, de nem tudom, mi lesz ebből az egészből. Bálint normális, de nem akarok járni vele. Múltkor vizsgáztam egy tanárnál, aki jó pasi, és történt valami furcsa. Adott egy cetlit is, rajta a telefonszámával, de ezt még senkinek nem mondtam. Most nem tudom, hogy legyen…