»Sétáltál-e már a tenger fenekén?«* | Morten A. Strøksnes: Tengerkönyv

Posted on 2019. június 30. vasárnap Szerző:

0


Nádudvari Anna |

A norvég szerző, Morten A. Strøksnes és barátja, Hugo a történet során végig azon mesterkednek, arra törekszenek, azt a célt tűzik ki maguk elé, hogy legyőzzék Észak-Norvégia vizeinek szörnyét, elejtsenek, a horgukra tűzzenek, kihúzzanak a mélységes mélységből, a titokzatos sötétségből, a rejtelmek rejtekéből egy olyan iszonyatos állatot, mint a grönlandi cápa.

Újra és újra csónakba szállnak, útnak indulnak, nekiveselkednek, többféle kötéllel, lánccal, horoggal, ilyen meg olyan csalival próbálkoznak. (Az itt olvasott ismétlődésekkel az olvasót csalogatom befelé a szerző univerzumába, az egyre újabb próbálkozásokba.) Közben jó néhányszor az életüket kockáztatják – pedig hát semmi szükségük grönlandi cápára.

Mihez is kezdenének vele? Az a cápa talán azt se tudja, mi az élete értelme… Az igazi zsákmány, az igazi eredmény a hőseink kalandjai nyomán létrejött könyv.

A szerző korántsem csupán az általuk átélt izgalmakba avat bele. Leírást kapunk a csodálatos norvég tájról, a csupa kő hegyekről, a fjordokkal csipkézett partokról, s persze nem utolsó sorban a tengerről, annak minden fantáziánkat meghaladó változásairól. A zord időjárási viszonyokról. A minden zordság ellenére földjükhöz ragaszkodó emberekről, életviszonyaikról, munkálkodásukról. Még az időben is visszamegyünk: millió és millió évekkel. Hogyan keletkezett a világegyetem? Hogyan abban a Föld nevű bolygó? Hogyan annak élővilága?

Morten A. Strøksnes ókori meg középkori tudós szerzők nézeteit, elméleteit ismerteti a földkerekség nagy vizeiről, az élők világáról. Tájékozódik és tájékoztatja az olvasót a legújabb kutatások eredményeiről. Ő maga, a született északnorvég a saját tapasztalatából leginkább a tengert ismeri. Mindent tud róla, amit csak tudhat az ember, aki nem szállhat le a legmélyére, mert az ott uralkodó viszonyokat emberi szervezet már nem viselné el. Pedig valamikori bölcsőnk, őshazánk kétségtelenül a víz volt. Értesülvén, hogy gyermeke születik hamarosan, Strøksnes máris elképzeli a magzatot: ez idő tájt éppen halként létezik az anyai magzatvízben.

A kötet hátsó borítóján a szerző kétmondatos hitvallását olvashatjuk: „Vigyázhatnánk jobban a tengerekre. Bár igazából mindig is a tenger volt az, ami vigyázott ránk.”

Nagyon személyes is Strøksnes szövege. Nem elvont filozofálgatás, nem száraz tudományos leírás. Nincs híján a humornak sem, beavat a mindennapok apró-cseprő, nem ritkán vicces eseményeibe. Már a kezdő mondat kuncogást válthat ki az olvasóból: „Három és fél milliárd év telt el az élet első primitív formáinak megjelenése és Hugo Aasjord késő esti telefonhívása között.”

Ez a derűs irónia mindvégig áthatja a könyvet. Az is jellemző, ahogy olykor milliárd években számolgat, és az is, ahogy Hugo, a tengerjáró társ meg a saját tetteit ironikusan szemléli. A világ dolgait pedig általában elég groteszk módon mutatja be.

És a végén mégiscsak kifognak egy grönlandi cápát!

*A címet Jób könyvéből kölcsönöztem (8,16)

Morten A. Strøksnes (Fotó: Alva Gehrmann)

Morten A. Strøksnes: Tengerkönyv
Fordította: Szőllősi Adrienne
Illusztrációk: Tillai Tamás
Jelenkor Kiadó, Budapest, 2018
368 oldal, teljes bolti ár 2999 Ft,
kedvezményes webshop ár a bookline.hu-n 2549 Ft,
e-könyv változat 1990 Ft
ISBN 978 963 676 6597

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Két elszánt férfi, egy gumicsónak, és egy legendás mélytengeri fenevad, melynek elejtésére a két barát szövetkezik. A norvég riporter, Morten A. Strøknes ebből az egyszerű helyzetből bontja ki sodró lendületű, lenyűgöző portréját az óceánról, amelyben költészet és tudomány, ökológia és mitológia, a történelmi távlatok és a szórakoztató magántörténetek éppúgy megférnek egymás mellett, ahogy a tenger mélyén a gigantikus bálnák a mikroszkopikus planktonokkal.
Hőseink egyetlen vágya, hogy hagyományos, kézműves módszerekkel kifogjanak egy grönlandi cápát, mely óriási méreteivel, mérgező húsával és kegyetlen életmódjával bármelyik horrorfilm főszereplője lehetne; kalandjaik és kutatásaik során azonban nemcsak a tengeri viharok haragját és az esőáztatta északi szigetek végtelen melankóliáját ismerik meg, de az óceán mélyén nyüzsgő élet kápráztató sokféleségét és a küldetésük helyszínéül szolgáló Lofoten-szigetcsoport lélegzetelállító szépségét is.
Morten A. Strøknes 1965-ben született a Norvégia legészakibb részén fekvő Kirkenesben. Történész, újságíró, fotográfus és író, aki szinte az összes fontosabb norvég napilap és magazin hasábjain publikált már. Riportkönyveiben írt a Szentföldön tett utazásairól éppúgy, mint Észak-Norvégia sajátosságairól, a tequiláról, és egy rejtélyes kongói gyilkossági esetről is. A világsikert kilencedik önálló kötete, a Tengerkönyv hozta el számára, amely megjelenése óta számos díjat nyert el, és több, mint húsz nyelvre lefordították.