Csacsi história, de nem minden tekintetben | Kertész Edina, Hajba László: A milliomos szamár

Posted on 2019. június 10. hétfő Szerző:

0


Lengyel Szilvia |

Egy szamárnak ugyanolyan nehéz az útkeresés, mint az embernek. Pata Robit kihasználják, nevetségessé teszik, de észre sem veszi. Ahogy azt sem, ki az igazi barát és ki az, aki érdekből van mellette. Mi fontos manapság, mi az érték? A könyv humorba ágyazva rengeteg, a fiatalokat (is) foglalkoztató kérdésre ad választ.

Pata Robi annak ellenére, hogy négylábú, emberként viselkedik, akárcsak a könyv sok más szereplője. Nem különösebben lóg ki a sorból csacsisága miatt – pontosabban nem emiatt –, ahogy a főgonosz Malac sem a turcsi orra miatt. A történet azzal kezdődik, hogy Robi tisztasági menedzseri (vagyis takarítói) állásra jelentkezik a Gyogyó Golyó Bowling Klubba. A tulajdonos azonnal fel is veszi, ám egyikük sem sejti, hogy a kirúgott korábbi takarító, a Malac bosszút forral Robi ellen. A terv be is válik, ugyanis amikor a híres rapper, MC Chicken bowlingozni szeretne, kiderül, hogy a pálya használhatatlan, ugyanis Malac mézet tett a takarítógépbe, amivel Robi feltörölte a helyszínt. A főnök rögtön elküldi a csacsit, ám ahogy az egész történet, ettől Robi élete azonnal jó irányt vesz. A népszerű csirkerapper kiteszi Robi pályán csúszkálásának és beleragadásának felvételét a TyúkTyúb csatornára, amire azonnal lájkok milliói érkeznek.

Robi az induláskor nagyon magányos és nagyon szegény. Szerencsére a nyúlfarknyi ideig tartó munka során talált egy valódi barátot, Papardellét. De őt is elveszti egy időre, mert amikor celebbé vált, a hirtelen jött csillogás azonnal kitermelte az álbarátokat – és ezek elterelték figyelmét a az igazi értékekről, a kézzelfogható valóságról.

Rengeteg minden történik a nem túl vaskos könyvben. (Azon persze ne akadjunk fenn, hogy vajon mivel gitározik tehetségesen egy csupa-patás. Miért: takarítógépet vezethet?) Robi kinyomozza, mi történt a szüleivel, megérti, kik és mi fontos az életben, meg arra is rébred, hogy ő maga is sokat ér. Kertész Edina igazán kedves hullámvasút-történetet írt, rengeteg tanulsággal és érthető módon egészen más stílust választott, mint legutóbbi könyvéhez (A lány, aki orvos akart lenni).

Pata Robi, a gitár- és énekzseni! (Hajba László látja ilyennek)

És hogy mennyit tett hozzá Hajba László? Nagyon sokat. Egyre több kiadványban látom, hogy a képregények (és képernyők) világából átköltözött a szövegbuborék, az eltérő betűtípus, a nagybetűs ordítás a hagyományos könyvekbe. Nem rossz dolog ez, segíti a gyerekeket az olvasásban. Mert a telefonok, tabletek világában efféle belecsempészett extrákkal csalogatják a kisebbeket, hogy rákapjanak az olvasásra. A Milliomos szamárban minden oldalra jutnak ötletes grafikák, a kisebb-nagyobb szövegkiemelések, amelyek előre viszik a történetet – eredetiek és mulatságosak. Hajba László az egyik kedvenc illusztrátorom, és láthatóan elszabadult a fantáziája  a celeb-szamár sztoriján.

A könyvet nem akartam kizárólag saját szemszögemből vizsgálni, de nyolcéves tesztalanyom megerősített mindabban, amit leírtam. Körülbelül ettől az életkortól ajánlom kisiskolásoknak önálló olvasásra (esetleg felolvasásra). Izgalmas és tanulságos napokat fognak eltölteni Kertész Edina szamarával.

Kertész Edina

Kertész Edina: A milliomos szamár
Manó Könyvek, Budapest, 2019
160 oldal, teljes bolti ár 2490 Ft,
kedvezményes webshop ár a kiadónál 1992 Ft,
ISBN 978 963 403 6166

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Négy pata kopog a Gyogyó Golyó Bowling Klub tükörfényes padlóján. Az új tisztasági menedzser, Robi, a szamár az első munkanapját kezdi. Ám a klub egykori alkalmazottja, Malac bosszút esküdött ellene, és jókora slamasztikába keveri, méghozzá éppen a híres rapper és dj, MC Chicken születésnapján…

Robi elveszíti az állását, de váratlanul híres és mesésen gazdag lesz egy TyúkTyúbra felkerült videó miatt. Megváltoztatja-e a hírnév Robit, ezt a tehetségesen gitározó, jólelkű szamarat? Tényleg igaz lenne, hogy a szülei egyszer megrágcsáltak egy tűzoltót?