Viselkedj rendesen! | James Maclaine: Miss Molly illemtaniskolája

Posted on 2019. május 12. vasárnap Szerző:

0


Lengyel Szilvia |

Ezek a mai fiatalok milyen neveletlenek! Nem nyitnak ajtót, nem adják át a helyet, nem köszönnek. Szerencsére ez csak a mostani kor gyerekeire jellemző… Viszont mázlisták, hogy van olyan könyv, amiből mindent megtanulhatnak – ellentétben szüleikkel, nagyszüleikkel, akiknek az idejében még nem voltak hasonló udvariasító könyvek, mégis mennyivel különbek a mostani generációnál, igaz-e? (Ez most irónia volt.)

Kell-e még tennem hozzá valamit, ha a nyolcéves lányom – aki (még) nehezen vehető rá az önálló olvasásra –, ezt a könyvet kinyitotta, és be se csukta, míg végig nem olvasta? Azt hiszem, nem sokat.

Kisiskolásoknak, kezdő olvasóknak való történet James Maclaine-é. Nagy betűk, szellős elrendezés, mulatságos képek és szövegbuborékok. Hát ezért falta az én kezdő olvasó lányom is. Ugyanis ez a korosztály sokkal inkább befogadja a nem teljes egészében összefüggő szövegeket, a képregény stílust. Az illusztrációkat leginkább a Tesz-vesz városéhoz hasonlítanám – aki kedveli azt a fajta képi humort, annak tetszeni fog a Rosie Reeve fantáziadús rajzaival megfűszerezett illemtaniskola is.

Rengeteg apró szellemességgel találkozunk, kezdve Algeb Raullal – vajon mit taníthat? – folytatva Mrs. Vajszívvel, vagyis külön köszönet Erényi Mónikának, aki leleményesen adott magyar megfelelőket Maclaine szójátékainak.

Külön felhívom a figyelmet a könyvtárral foglalkozó oldalpárra. Ez az egyik legjobb böngészgető hely, ahol már a polcok címkézése is mókás – Csúnya beszéd, Sértések stb. De a gyerekek számára a könyvek címei az igazán szórakoztatók: Ki pukizott? Szitkok, Káromkodás-gyűjtemény. Nem is sorolom tovább, a célközönség valószínűleg vadulni fog egy-egy ilyen enciklopédiáért. Persze hiába, mert ez a könyvtár zárt részlege. Még jó, hogy csak kitalációkról van szó, és azt is remélem, nem ezeket fogja keresi a csemetém hétfőn az iskolai könyvtárban. Ellenben ott tud majd viselkedni, mert a könyvet már elolvasta. Hát istenem, mindennek ára van.

Az összhatás magával ragadó. Egyrészt nagyon mókás néhány szituáció: a büfögés, a véletlenül leeső tárgyak, a csetepaté. Másrészt, van hab is a tortán: nevezetesen hogy a gyerekek észrevétlenül beszippantják a jó modor néhány alapelemét. Pedig sejthető, hogy az előbb sorolt csalogató külsőségek és poénok nélkül aligha jutna el az üzenet a kis olvasókhoz. Minden részletében jól eltalált könyvet kapunk James Maclaine-től, amit szívből ajánlok minden szülőnek, …ooopsz, minden gyereknek. No igen, az elején kissé túloztam. Nemcsak az ifjúság szorul nevelésre, hanem a felnőttek egy része is. Remélem még ők is képesek hasznosítani ezt-azt ebből a könyvecskéből.

James Maclaine & Rosie Reeve

James Maclaine:
Miss Molly illemtaniskolája

Central Könyvek/Teknős Könyvek,
Budapest, 2019
Rosie Reeve rajzaival
Fordította: Erényi Mónika
32 oldal, teljes bolti ár 2490 Ft
kedvezményes webshop ár
a kiadónál 1992 Ft,
ISBN 978 963 341 2916

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Albert, a kis mosómedve sajnos csöppet sem illedelmes. Még szerencse, hogy egy nap véletlenül betéved miss Molly illemtaniskolájába…
Tarts te is Alberttel, lesd meg, hogyan tanul meg udvariasan köszönni, az asztalnál helyesen viselkedni, milyen kedves szavakat ismer meg a könyvtárban, és mennyire sportszerűen viselkedik a csapattársaival. A nap végére miss Molly nem is lehetne büszkébb illedelmes kis tanítványára!